Zoek
Sluit dit zoekvak.

fdm

Nieuwe wetgeving nu officieel

Een klacht van een belangenvereniging bij de Raad van State haalde vorig jaar een deel van de wetgeving rond de witte kassa onderuit. Met het gevolg dat – amper enkele dagen voor de start van deze wet – het kernkabinet een aangepast plan aankondigde.

Sinds vandaag is dit plan er officieel en komt er voorlopig een einde aan de juridische onzekerheid. Automatisch begint ook een termijn van 60 dagen waarin iedereen terug een klacht kan indienen. De verwachting is dat dit zal gebeuren maar dat deze poging niet succesvol zal zijn. Daarenboven pleiten tegenstanders deze keer voor een meer doortastende en uniforme invoering.

Waar gaat deze nieuwe versie van de wet nu over ?

Elke onderneming met een uitbating waarvan de omzet uit de consumptie van maaltijden minstens 25.000 euro (exclusief btw) bedraagt, is verplicht btw-kastickets uit te reiken door middel van een kassa met zwarte doos. Enkel omzet onderworpen aan 12% BTW telt mee (dranken en de meeneemgerechten worden buiten beschouwing gelaten).

Verder zijn nog belangrijk:

  • De installatie moet uiterlijk op 1 januari 2017 operationeel zijn. Tegen het einde van deze maand zou ook de registratie van de serienummers bekend moeten zijn bij de fiscus;
  • De omzetcijfers worden op basis van het ondernemingsnummer opgeslagen in de zwarte doos, die als vervanging van het dagontvangstenboek dient. Dus indien een nieuwe onderneming de exploitatie overneemt, dient ook de fiscal data module (= zwarte doos) vervangen te worden;
  • Bedrijfsrestauratie valt grotendeels uit de boot. Als de uitbating niet door eigen personeel gebeurt, als de messe enkel tijdens de werkuren van het bedrijf open is en als er quasi geen externe bezoekers zijn, hoeft een zwarte doos niet. Net als hotels en B&B waar de afrekening gewoon deel uitmaakt van de algemene factuur.
Vond u dit artikel interessant? Deel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief