Zoek
Sluit dit zoekvak.

Witte kassa betoging

Laatste dagen voor volle premie  

Terwijl de vakbonden voluit de introductie van de witte kassa steunen en er zelf voor op straat komen, proberen de horeca federaties tot op het laatste moment nog meer uit de brand te slepen.

Door een informatica panne alsook de onwetendheid van de horeca sector i.v.m. deze premies, kenden de registraties voor de premies een zeer bescheiden start de eerste week van de lancering. Bij navraag bij de kassaleveranciers blijkt dat maximaal 5% van de horeca uitbaters interesse hebben om vrijwillig een kassa met zwarte doos te installeren. Deel ook jouw mening in onze enquête.

Geregistreerden hebben momenteel reeds tot einde februari de tijd om daadwerkelijk de zwarte doos te installeren zonder enig verlies van premie (maximaal 4000 EUR voor het eerste kwartaal). Zelfs horeca zaken die helemaal niet voldoende maaltijden serveren (bv meeneem) voor het latere verplichte gebruik van een witte kassa, hebben recht op de premies.

Als je overweegt direct van de eerste premies te genieten, moet je je zeker nu reeds aanmelden, omdat je het kwartaal voorafgaand aan de premie moet geregistreerd zijn. De volledige voorwaarden en registratieprocedure vind je terug in ons vorig artikel.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

42 reacties

  1. het is nogal vanzelfsprekend dat restauranthouders
    uitstellen; zwarte omzet (m.i. 90% op basis van mijn “waarnemingen”) is leuker dan een premietje;

    1. Beste, 90%? Amaai met welk geld gaan we dan onze leningen, taksen, belastingen, btw, sabam; billijke vergoeding, sociale bijdrage, bedrijfsvoorheffing, elektriciteit, gas, water, apparaten, wasserij, porselein, glazen, bestek, decoratie, stoelen tafels, andere materialen, voeding, dranken, personeel, mss ons eigen schamele loon ook nog en dit zonder sociale voordelen en een pensioen waar een vaste klant van de dop ons dik mee uitlacht, en nog een hoop andere kosten die het lijstje moeten vervolledigen betalen?? Met die 10%? Dan moet er wel héél véél lékkere gerechtjes verkocht worden!!
      Boekhouding lijkt me niet u sterkste kant beste Guido. Wat is u job dan wel in het dagelijkse leven?

    2. Met veel leedvermaak lees ik de verwijten aan de horeca uitbaters. Laat degenen die geen Poolse, OekraInse of Afrikaanse kuisvrouw hebben, degenen die hun klusjes in huis niet in het zwart laten doen door Roemenen, Bulgaren, Portugezen enz, omdat dat toch goedkoper is, de eerste steen werpen. Er zullen niet veel stenen geworpen worden.
      Belgen zijn Hypocriete zielen. Steek uw hand in eigen boezem en vraag jezelf eens af of je nog nooit iets in het zwart hebt gedaan of laten doen?
      Maak het systeem eenvoudig. Verplicht in alle sectoren de witte kassa, van de bakker tot de advocaat. Dan is het iedereen gelijk voor de wet.
      Nu viseren ze een groep in de maatschappij en stigmatiseren ze die. Typisch Belgisch. We hebben een slachtoffer en nu mag iedereen daar op kakken.
      Oh My God.

    3. beste,

      ik laat me hier niet uit over uw stelling, voor mensen als u blijven we toch dieven, dat we dag en nacht met hart en ziel moeten werken om ons hoofd boven water te houden is u waarschijnlijk ontgaan.

      dat al wie iets of wat kan omgaan met een rekenmachine weet dat we 17% in prijs zullen moeten stijgen om rendabel te blijven zal u ook ontgaan zijn maar probeer dan wel te beseffen dat de er maar 1 persoon in gans het verhaal is die deze 17% zal moeten ophoesten en dat ben u, u kan dan misschien op straat gaan staan roepen dat we dieven zijn maar dat zijn we toch gewoon.

    4. De horeca wordt weer eens voor de zoveelste maal bekritiseerd, aankoop aangepaste kassa, omdat bij sommige de doos niet kan worden aangersloten tussen 2000 en 6000 €.
      Ik heb nog geen enkele degelijke kassasysteem gezien bij een kruidenier, bakker , slager enz… Bij ons krijg je zelf geen kassaticket bij een lokale bakker. Resultaat 12 huizen en 2 dure porsche, wie is hier dan weer de dief

    5. Belachelijk ventje, ge zijt serieus aan ’t zeveren. Met welk geld betalen we onze facturen….. in ’t zwart zeker. En alles wat met kredietkaart betaald wordt op een rekening in de Bahamas…!?
      Als dat uw waarnemingen zijn moet ge dringend een bril en een hoorapparaat aanschaffen …..en vraag een factuur, ge kunt ze dan misschien in uw kosten steken.

    6. beste johan

      proficiat met je geslaagde vlucht , wanneer mag je het professioneel vliegen met een robinson R44 ?
      de groeten aan de familie Reigel

  2. Deze premies zullen het zwarte werk niet tegenhouden omdat men toch maar zal tikken wat men wilt aangeven.
    Ondertussen komen er nog extra inkomsten binnen via deze premies.

  3. beste mensen bereid u maar voor op 30% opslag in alle, ja alle horecazaken van belgie
    u kunt ons van alles verdenken maar weet toch dat wij u aan het goedkoopste tarief van europa smaak en vertier schenken
    jammer maar belgie zal een van zijn leukste economien laten verwateren

    1. Misschien moeten wij als horecauitbaters maar avondschool volgen om in de bouw te gaan werken daar mag en kan alles

  4. Hallo,
    Stéphane Buyens heeft meer dan gelijk.

    je moet nu eens personeel zoeken.

    wij zijn op zoek voor onze nieuwe zaak

    ja man…. en ze verdenken ons dan.

    van zwart werk

    eerste vraag is hoeveel moeten we werken en over uren hoe worden ze betaald. en dan pas hoeveel verdienen we

    Dany en Katleen

    spijshuis Godelieve Tempelhofstraat 1 8470 Gistel

    opening februari 2014

  5. Allemaal goed en wel , men verwijt ons niet met deze kassa te willen werken of reeds in te tekenen maar kijk gewoon eens op de officiele site van FOD , ER ZIJN NOG GEEN KASSA’S .Er zijn momenteel nog geen gecertificeerde kassasystemen beschikbaar. Laat dat eens in de media komen. Waarom zouden wij dan nu al registreren, om dan misschien na de verkiezingen te constateren dat alles gewoon afgevoerd wordt? En mensen die hier menen ons horecaondernemers te moeten verwijten voor zwartwerkers zouden beter eens nadenken voor ze iets zeggen. Ik daag ze altijd uit om eens van plaats te wisselen eens zien hoe lang ze het volhouden …

    1. Intekenen betekent momenteel enkel dat je de premie niet wil missen als je zou overgaan. De systemen zullen inderdaad maar pas in 2014 beschikbaar zijn. Om deze reden is er een overgangsmaatregel waarbij je toch de premie bekomt maar installatie reeds kan uitstellen tot einde februari.

      1. Beste, wij werken echt zonder personeel , dus stop eens met dat verhaal van premies want in ons geval is die premie € 0,00. Het enige verschil met nu is voor ons de gedwongen aankoop van zo een kassasysteem. Iets wat we niet echt nodig hebben want onze kassa werk nog steeds prima. Dus indien de regering wil dat wij met deze ‘witte’ kassa werken zouden ze ons zo een kassa moeten geven ipv ons opnieuw op kosten te jagen. Wij kunnen de centen voor zo een nieuwe kassa wel anders nuttiger besteden.

  6. beste,
    het is kerstavond,
    03,19 u, net alles opgekuist met de weinige mensen die deze job nog willen doen,
    om morgen terug te beginnen,
    het zou mij ten zeerste plezier mochten mensen die deze ( honde) stiel niet uitoefenen zich onthouden van ALLE commentaar!

    een loodgieter op zondag = X 200 %
    apotheek na sluitingstijd = 5 euro wachtgeld

    steak , frietjes , saignant , pepersaus op een zondag 21,30 = zelfde prijs als woensdagmiddag,

    u mag dit alles rechtzetten, geen probleem, zou mijn mensen ook op zondag graag 200 % betalen, maar de klant moet dit willen betalen, wij niet…..

    alle tarieven in alle sectoren zijn door de mensen aanvaard, behalve deze sector,
    wij hebben een maatschapelijke functie die zwaar onderschat is,

    btw 6 % zoals in de buurlanden en zoals op de aankopen, want er is geen enkele sector buiten deze die aan een ander btw percentage moet verkopen dan aankopen….

    mensen……luister goed, er is geen enkele horecauitbater die niet liever zou hebben dan al zijn mensen correct in te schrijven, maar dit is met de huidige verkoopprijzen nooit haalbaar….nooit.

    als heel dit verhaal waar wordt…….zal uit eten gaan ( wat we toch oh zo graag doen ons zelf laten bedienen ) voor de superrijken worden.
    het is te hopen dat we deze mensen kunnen verdelen over die par overblijvers volgend jaar.
    Wij stellen een groot deel mensen te werk die weinig of geen opleiding hebben genoten….44000 horecazaken maal x aantal werknemers….tel maar….

    vriendelijke groet

    1. wou net een mijn horecazaak verbouwen, en de klant zelf de bediening laten doen (zelfservice) mag ook al niet zie frankrijk .
      bij mijn laatse verbouwing heb ik alle extra werk (die niet in het bestek staat)moeten betalen. geen probleem na 17:00u speciale tarief, ik heb mijn kaart nu al aangepast 2 prijzen, zoals met 1kolom de euro / 1 bef nu 1 in euro en 1 euro met black box, reactie van de klant:als dit zo zal zijn kom ik niet meer, dus geen probleem onze omzet zal niet stijgen, onze omzet zal dalen, we zullen geen klanten meer hebben.
      oh ik heb het gevonden , onze minister dekonick heeft het gevonden , wij leveren een grote inspanning, langdurige werklozen en maar 6 maand stempelen, tot 1000 euro voordeel per maand,
      zoek nu reedsmaanden voor 1 op te vullen plaats , heb er al 10 versleten, altijd weekend wil ik niet werken, mijn vrouw is thuis, mijn kinderen , te vroeg ,te laat , niet tijdens de feestdagen ………

  7. Eigenlijk is het toch allemaal kommer en kwel in België voor de werkende mens
    Men gaat zich weer druk maken over futuliteiten
    Wat gaat dit de staat opbrengen — ’t zal ferm kunnern tegenvallen hoor
    Anderzijds gooit men met miljoenen om allerlei sociale gelukzoekers in de watten te leggen — hier staat helemaal niets tegenover en onze “welvaart” wordt steeds verder afgebouwd.
    Hoelang moeten wij dit nog pikken ????

  8. Dit is totaal onzin!
    Nog geen lijst van geregistreerde kassas, geen module te koop ergens en geen mogelijkheid om een smart card aan te vragen bij de FOD!
    One big fucking joke!
    Merryxmas you fuckerssss!

    1. De technische details zijn pas in november 2013 gepubliceerd. Toch zijn er reeds verschillende firma’s die hun dossier in 2013 hebben binnen gegeven. Een certificatie procedure duurt maximaal een 3 tal maanden.

      De hardware van de zwarte doos (alias Fiscal Data Module) was reeds sinds juni 2012 beschikbaar (zie http://www.zwartedoos.be/tijdlijn). Op basis van deze hardware passen de kassaleveranciers hun systemen aan.

      FOD heeft reeds 80000 smart cards besteld. Eerste zijn reeds uitgeleverd voor de laatste integratie testen.

    2. die heeft groot gelijk, nog onlangs in december voordracht bijgewoond van horeca vlaanderen, die pipo van de FOD heeft beloofd op onze webpagina zal je tegen het einde van het jaar de eerste leverancier terugvinden, de pagina is leeg,
      ik sta alvast niet te trappelen want het is niet haalbaarbaar, heb 12 fulltimes , geen partime zoals in het filmpje, die met dat rood frakske aub je hebt al genoeg naar de ….. geholpen

  9. Beste horeca collega’s

    Laat ons gewoon eens gans de horecasector lam leggen door gewoon te SLUTEN !! gewoon eens 1 week niet te actief zijn !!! maar dan wel IEDEREEN uit protest, ik lees uit de standaard van 24 en 25 december allerlaatste blad : FISCAAL ONTWEKEN BEDRAGEN
    BLIJVEN JOBS EN WELVAART CREEREN . MAAK JE DAT GELD OVER AAN DE
    OVERHEID, WORDT HET VOOR DE H E L F T V E R S P I L D ,en inderdaad de verspilzucht houd maar niet op !! Belgische bedrijfsleiders uiten hun ongenoegen en de beleidsmakers die er botten verstand van hebben om te begrijpen hoe ze een bedrijf moeten runnen en die gaan ons het eens leren , succes heren beleidsmakers doe zo maar voort maar het zal onze economie nog meer naar beneden duwen , tot het sociaal net gescheurd is en jullie zullen moeten gaan lopen voor de opstand !!

    succes !!

  10. mensen,

    zal ik jullie het eens vertellen voor het geval jullie nog niet wisten , de schatkist leeg nul, nul . De spaarboekjes puilen uit met meer dan 250 miljard, moesten jullie eens weten hoe dat jeukt… vroeg of laat krijgen we een aanslag op ons spaargeld want ja de overheid zal NOOIT failliet gaan , neen ze zullen alle vormen aanemen om ons het geld te ontnemen door nog vele andere taksen, ‘legale diefstal’ noemt men dit !! langzaam maar zeker ,denk maar hoe een kikker gekookt word ! (gooi kikker in kokend water hij springt uit de casserol maar gooi kikker in koud water en warm hem dan langzaam op en hij zal blijven zitten ,arme beestjes dat we zijn ) vergeet gewoon de woorden ‘alles gaat beter’ het is gewoon PROPAGANDA !

  11. Beste Verdonck

    Hoe lang we dit nog moeten pikken? wel beste heer, het is bijna game over !! wij zullen niets meer moeten ondernemen maar het gescheurd net van de sociale zekerheid zal een handje helpen met een revolutie , lucky heeft het goed ingezien we worden geplunderd , de werkloosheid neemt toe , het sysmteem word onhoudbaar als je ziet bv dat wij moeten opdraaien voor gezinshereniging een mooi woordje , als je maar weet dat een familielid iemand van zijn familie naar belgie kan doen afkomen om bv een operatie te ondergaan en dit GRATIS zonder ooit 1 € te moeten betalen aan de mutuliteit terwijl wij in orde moeten zijn… kan je dat begrijpen ???? onhoudbaar !!! ps : enfin te veel veeeeeel te veel om op te noemen … en werken maar en afdragen ,
    groeten

  12. In de middeleeuwen kwamen de lijfeigenen in opstand tegen de kasteelheren. Zij leefden in weelde op de rug van de in armoede levende werkende lijfeigenen.De namen zijn wat veranderd naar de middenklasse en de overheid maar voor de rest staan wij weer bijna in de jaren 500 – 1500. Hoe lang gaan wij(kleine zelfstandigen en arbeiders ) het nog dulden om( zoals Lucky het zo mooi stelde ) langzaam gekookt te worden ?

  13. Beste mensen wat nooit wordt gezegd.Ze denken daarboven dat we alle dagen vol zijn dat ze eens inde week komen controleren als er een tafef zit en 5 man persoeel.gr.al.

  14. Wijze woorden hoor ik hier,en groot gelijk hebben jullie.
    Maar we doen niets,we zijn lammetjes,sukkelaars..waarom?
    Omdat er geen hechte éénheid is,er is individuele schrik,we zijn bang omdat we een beetje zwart doen om te overleven en met een ei zitten om gepakt te worden.
    Eerst moet er grote honger en wanhoop zijn ,pas dan komt opstand.

  15. Nimmer heeft de menigte naar de waarheid gehunkerd. Van de kennis die niet behaagt, wendt de massa zich af; zij verkiest het de dwaling te verafgoden, wanneer deze haar weet te verleiden. (La Psychologie des foules, Gustave Le Bon)
    Personeel kost geen geld als je vol zit, maar er zijn inderdaad andere dagen.
    Stephane Buyens spijkert de nagel op de kop, dat de prijzen met 30% gaan stijgen.
    Albert geeft ook gelijk, er zijn dagen dat we toesteken om onze zaak open te houden, personeel heeft daar geen last van, zij blijven gewoon doorbetaald.
    Maar als alles zo perfect volgens het boekje zal moeten verlopen.
    Dan zullen we enkel open doen op de dagen dat het voor ons 100% rendabel is, geen gezever meer , maar werken op de dagen die de horeca recht houd.
    Meer sluiten zit er dik in, en een tweede job zal vanzelfsprekend zijn.
    Hopend op een mooie toekomst en dat 2014 ons een uitsluitsel zal geven!

  16. vakond pleit voor witte kassa,die dame met dat rood regenjasje heeft het blijkbaar niet begrepen en zal het waarschijnlijk nooit begrijpen! maar ja wat wil je hé , socialisten moeten toch draaien naar de meerderheid ‘eendracht maakt macht! anders verliezen ze leden he … zullen uw leden bereid zijn om 30 0 50 % meer te betalen voor een etentje ? IK DENK HET NIET !! en by the way : GRATIS BESTAAT NIET en minder werken voor hetzelfde loon zal doorgerekend worden ! kapito of moet ik er een tekening bij maken , neen he , je weet maar al te goed ,stel dat wij geen personeel meer willen , wat dan ?

  17. een paar jaar terug zijn ze ook begonnen met de taksen op de auto’s serieus te verhogen, om zogezegd vadertje staat te spijzen, wat is ervan gekomen, meer en meer auto’s die toen opbrachten voor de staat staan nu te veroesten en brengen niks meer op, slimme zet, alles naar de kloten helpen, idem dito wat ze willen doen met onze horeca !!!

  18. Ik denk niet dat door de invoering van de Blackbox er ook maar 1 restauranthouder klanten gaat door verliezen. De grote verliezer is die arme drukker van BTW bonnetjes, die op slag al zijn klanten kwijt is. Maar daar wordt met geen woord over gesproken.

  19. Naar ’t schijn zijn ze klaar met de dozen en de kassa’s. Eindelijk gedaan met gezeur. Nu allemaal snel installeren en dan kunnen we tenminste overal gaan eten zonder dat we ons zorgen moeten maken dat de horeca-uitbaters ons nog bestelen. Gerechtigheid zal eindelijk geschieden!

    1. Ike?
      Je zou beter thuis blijven in plaats van bij ons op restaurant te gaan, kook je potje zelf maar, dan ben je zeker. volgend jaar kun je nog naar de selfi gaan, leuk he.
      Yannic

    2. is die ikke niet beschaamd,hij weet duidelijk niet waarover hij praat
      als hij denkt dat wij de klanten bestelen,dan heb ik jammer nieuws
      want die opslag van 30% is realiteit als wij onze kosten EERLIJK moeten doorrekenen,en als die met haar rood frakske dat ook bereid is om dat te betalen,zal het horecagebeuren niet meer voor de werkende mens zijn
      jammer dus stop met ons te bekijken als dief
      en als wij dan ons dan zo kunnen verrijken op de kap van “ikke”
      waarom begint hij dan zelf geen horeca,met avond-,weekend en feestdagen
      succes

      1. Het is toch een normale reactie van “IKKE”.
        Neem nu als voorbeeld “koffie”
        De gemiddelde prijs per kg. is 5 euro, bij Aldi.
        Voor 1 koffie hebben jullie 7 gram koffie nodig.
        1000 gram koffie gedeeld door 7 = 142 koffies.
        142 koffies x 2,50 euro = 355 euro.
        Jaja, ik weet wel, jullie vaste kosten etc.
        Of die koffie zwart is of met melk, laat ik in het midden.

        1. “Hoe beter een mens is, des te meer moeite heeft hij om anderen van slechtheid te verdenken.”
          Één van Cicero’s beroemde uitspraken, van de échte dan toch….
          Best veranderen van pseudoniem zeker…?

        2. Hoe reken jij cicero? Als je over zo’n gesofisticeerd toestel beschikt ben je VERPLICHT om bij hen koffie aan te kopen zoals ILLY, Rombouts, Bruynooghe. Waar haal je het toch dat we bij de Aldi kopen!?!? Moet ik mijn opdienster 1.500 € per maand betalen moet je vdmme erg veel koffies verkopen haar te betalen want het kost de werkgever dan 3.000 € om nog niet te spreken over andere vaste kosten zoals sabam, huur, gas elektriciteit, verzekeringen, enz enz Mijn werkuren situeren zich als volgt
          Maandag 13 h –> 22.00 h = 9 uur
          Dinsdag 10 h –> 22.00 h = 12 uur
          woensdag gesloten
          donderdag van 13 h –> 22.00 h = 9 uur
          Vrijdag van 10 h –> 00.00 h = 14 uur
          Zaterdag van 10.00 –> 00.00 h = 14 uur
          Zondag van 10.00 –> 00.00 h = 14 uur
          Totaal 72 uur

          Hoeveel werkt U? Of kent U iemand die wenst te ruilen?

          Voor of na de werkuren poetsen we nog zelf en vullen we nog zelf onze frigo’s op wat ook dagelijks nog een 2tal uren in beslag neemt.

          Als je niks weet over de horeca en niet beseft dat het erg hard werken is …….. ZWIJG LIEVER

    3. Dan hoop ik dat de 30 klanten die bij Uw kapper langs geweest zijn ook daadwerkelijk aangegeven zijn. Als U een klein muurtje moet laten metsen …. waar geen subsidies voor te krijgen zijn en U krijgt de keuze : met factuur = + btw of geen factuur is zonder btw dan weet ik ook waarvoor U zult kiezen. Wees toch realistisch het zit in alle branches.

  20. Geachte, gisteren stond er in de zondagskrant een artikel dat de ambtenaren niet meer moeten prikken, “De ambtenaren van de federale Overheidsdiensten moeten niet langer prikken als ze hun werkdag starten of beëindigen. De ambtenaren mogen zelf maandelijks kiezen welk systeem ze de maand nadien gaan volgen” Vinden jullie dit ook niet hilarisch dat wij zelfstandigen gecontroleerd worden invoering van alle mogelijke controle systemen, dit kan toch niet zoiets of WEL. Wat kunnen wij daar aan doen, Bij welke instantie moeten we zijn om daar een correct antwoord op te krijgen.
    Met vriendelijke groet, Pascal Hochedé (ik ben een Warme bakker met consumptiezaal)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief