• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

Zekerheid witte kassa met blackbox

Bepaal zelf je startdatum (update)  

De regering bij monde van Elke Sleurs (N-VA) wijst erop dat de introductie van de witte kassa als remedie tegen fraude in de horeca onverkort doorgaat. Ook verdere maatregelen i.v.m. de kosten rond arbeid zullen in de loop van de volgende weken in wetteksten worden gegoten. En in 2015 zal er een gedoogbeleid zijn voor overtreders.

Vanaf begin volgend jaar start de verplichte registratie voor horeca zaken die moeten overgaan naar het geregistreerd kassasysteem (GKS alias kassa met zwarte doos). Binnenkort krijgen de horeca zaken hiervoor een herinneringsbrief van de fiscus.

Er is geen registratie van ambtswege, het initiatief van de registratie ligt dus bij de onderneming zelf. De registratie kan enkel via internet gebeuren, waarna je onmiddellijk op je scherm een deadline toegewezen krijgt. De mogelijke deadlines (30.6.2015, 30.9.2015 of 31.12.2015) zijn bepaald op basis van een aantal objectieve criteria die vooraf door de FOD Financiën zijn vastgelegd.

Er is echter een heel eenvoudige manier om het lot zelf in handen te nemen en ervoor te zorgen dat je zelf beslist wanneer je overgaat. Iedereen die de eerst twee stappen van de procedure nog dit jaar uitvoert, zal geen datum opgelegd krijgen. In de praktijk betekent dit dan dat je automatisch de laatste deadline kan nemen.

Een jaar geleden hadden amper 350 zaken zich gemeld voor een vrijwillige installatie. Ondertussen is dit opgelopen tot meer dan 1000 vrijwillige inschrijvingen. Verwacht wordt dat het aantal nog gevoelig de hoogte zal ingaan, doordat je met een vrijwillig inschrijving in 2014 maximaal uitstel kan bekomen.

Update 9/12/2014 : Tijdens een meeting vandaag op kabinet is er nu eensgezindheid om in de loop van maart 2015 aan zij die geregistreerd waren in 2014 (of ervoor) een briefje te sturen met daarin de datum die in het bronbestand voor hen zou zijn voorzien, zodat ook ze tijdig kunnen beslissen om hun kassa te bestellen.

31 reacties op “Bepaal zelf je startdatum (update)

 1. Waarom alleen de horeca? Waarom alleen wij? Waarom niet de bakkers, slagers, traiteurwinkels, kappers, kledijwinkels, … Daar mag alles en kan iedereen gewoon komen bijwerken in het weekend, alleen de horeca wordt geviseerd op zwartwerk!!!!

  • Niet te geloven hoe afgunstig de ene zelfstandige is van de andere;.
   En dan gaan ze samen nog kritiek geven op de vakbonden?
   Zouden ze niet eens beter onderlinge afgunst vergeten en beetje samenwerken?

  • Wat een dom filmpje. Jobs creeëren voor mensen met al een baan, het blijft allemaal toch nog steeds evenduur voor uitbaters. Kappers, bakkers enz komen veel later aan de beurt zodat stakingen worden voorkomen, verdeel en heers. En natuurlijk bed en breakfast hoeven niks te betalen. Gho wat wou ik dat ik niet in België woonde zeg.
   Ik zeg massaal staken en betogen en het weigeren van zwarte kassa te installeren en gegevens te delen. Als we allemaal meedoen kunnen ze niet meer doof zijn voor onze eisen!

  • Het is niet alleen de horeca hoor, er zijn dus ook bakkerijen met tea-room en ook zij moeten een zwart ekas hebben dus niet alleen maar denken dat voor jullie horeca mensen is.

  • Nico Schreuder

   Even mijn reactie op het filmpje. Zoals in ieder land gaat het er altijd goed in als je over arbeid praat. Maar waar gaat het hier nu om.
   Als ik in België een kassa wil verkopen vraagt minimaal de helft of er ook op afgeroomd kan worden, dus voor mij waren met het ProfX systeem het vaak korte bezoeken. We hebben het hier over maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemers en de overheid moet deze ruimte voor deze ondernemers creëren en begeleiden. En men moet zich realiseren en begrijpen dat zwartgeld op de lange duur je eigen economie ondermijnt.
   Helaas gaat het in uw land nu in mijn ogen met de botte bijl en dit is niet goed, je verpest op korte termijn je werkgelegenheid. Decennia lang heeft men kunnen doen wat men goed vond voor de firma. Ik zou adviseren kijk eens naar het Nederlandse model daar hebben we het betrouwbaar kassasysteem en neemt men de tijd voor acceptatie, en dan kan een ieder er aan meedoen. Zowel in België als Nederland moet de overheid een stimulans leveren aan een ieder die positief meedoet. Dit kan in de vorm van 1% minder afdracht van bijvoorbeeld de BTW. De overheid moet namelijk leren denken als een ondernemer, dan zullen ze ook beter begrijpen dat de opbrengst van belasting uit de activiteiten van de ondernemer komt.
   Ik wens jullie allemaal in België een fijne kerst met veel omzet en een goed 2015 en niet te veel staken want ook daar komen meestal niet zo veel winnaars uit.
   Met vriendelijke groet,
   Nico Schreuder

   • Beste Nico,
    als de loonlasten en de BTW dan ook gelijkgesteld aan Nederland dan is het misschien haalbaar jullie betalen 6% en wij 21% en nog maar te zwijgen over onze veel zwaardere loonlasten jullie vragen ook evenveel voor een koffie straks moeten wij €3 vragen voor een drankje terwijl jullie met €2 evenveel winst maken en dat moeten ze in Brussel begrijpen en zolang zijn niet gaan inzien dat er effectief overuren MOETEN gepresteerd worden door eigen PROFESSIONELE mensen binnen het bedrijf gaat dit nooit lukken en zal er sowieso een bloedbad zijn in deze sector black box geen probleem,maar leefbaar en dat is nu op dit ogenblik absoluut geen geval
    mvg
    Guy

  • bocken didier

   bocken
   eigenlijk, zou ons wel geld kosten, maar zou heel de horecasector misschien eens moeten staken ? Wat zou dat geven als resultaat dat “1” dagje er geen “1” horeca meewerkt ? (dus geen restaurant, ook geen café en ook de hotels, laten we dit nog alleen maar eens in het Antwerpse doorgaan of misschien beter Vlaams of Nationaal ?)

 2. Hoe gaat de horeca dit overleven, de meeste restaurants doen al aan social deal of andere praktijken waar ze hun menu’s aan de helft van de prijs verkopen om toch maar wat klanten te krijgen. Het is crisis ook voor ons. Wij zelf zitten vlak bij de grens. Toen het rookverbod kwam liepen de mensen zo naar buiten rechtstreeks naar Nederland. Nu gaan we een pak duurder moeten worden dan onze Buren in Nederland. Dus zullen we de mensen weer zien vertrekken naar Nederland om daar een hapje re eten. Als ik kon zou ik mijn restaurant zo over de grens duwen daar kan je wit werken en ook nog geld verdienen. Maar ja hier raak je je restaurant nu niet meer kwijt dus zitten we vast en onze regering weet dat natuurlijk maar al te goed.

 3. Vanroose sandy

  Wat gaan ze doen met al die eetfestijnen tvv ? Daar is massaal zwartwerk door bruggepensioneerden, mensen op ziekenkas, werklozen, …..
  De verhuur van kantines? Verkoop van dranken in kantines? Is dat allemaal aangegeven?
  Zijn die keukens allemaal naar de normen van de FAVV ?

 4. Iedereen gelijk voor de wet
  Iedereen !!!!!! Kappers zijn ook zwartwerkers
  Wij doen niet mee met de kassa
  Samen naar de raad van state !!!!

 5. Ook vindt dat iedereen gelijk voor de wet zou moeten zijn, ook kappers, bakkers, slagers en noem verder maar op. Maar ze hoor ze zijn daar in Brussel weer zo slim om de geregistreerde kassa in stappen in te voeren, op termijn zal het overal wel komen. Wat krijgen we nu, wij als horeca zeuren en klagen, maar andere zelfstandigen zoals kappers, bakkers …. zullen niet mee op de barricaden komen staan want ZIJ WORDEN NU NIET GETROFFEN. wanneer de zwarte kassa er éénmaal is en de andere sectoren volgen, dan zullen wij als horeca waarschijnlijk ook niet opkomen voor de anderen. EN DAT IS NU NET WAAR ZE OP SPELEN, verdeeldheid veroorzaken …. Cafe’s die uitsluitend drank verkopen moeten ook geen GKS. EEN VOORSTEL OM EENS TWEE DAGEN ALLE HORECA ZAKEN TE SLUITEN BIJ WIJZE VAN PROTEST EN IN BRUSSEL EENS GAAN TE BETOGEN !!!!
  ik doe in elk geval mee

  • Neen, dat wit geld gaat niet naar de ministers, die laten zich liever onderhands betalen. Dat geld gaat naar de STAAT om hun schulden af te lossen. Trouwens, ze willen proberen om zogezegd “zwart geld” uit te horeca te halen, maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Het gaat erom dat niet enkel de horeca dient gecontroleerd te worden in zijn doen en laten, en dat is een rechtstreekse inbreuk op het grondbeginsel van ons wetboek : “iedere belg is gelijk voor de wet”
   Wordt de horeca gecontroleerd, de bakker ook, de kapper ook enz….
   Zelfs onze leveranciers, gewoonweg IEDEREEN die in Belgie rondloopt
   Niet geregistreerde handel bestaat reeds vanaf het moment dat er handel gedreven werd en zal blijven bestaan zolang men handel kan drijven.
   marie

 6. eindelijk wordt er gesproken.
  Zou iemand het initiatief kunnen nemen om al de horecazaken op te roepen om zich te groeperen zodat we naar de raad van state kunnen trekken om een klacht in te dienen ivm het feit dat de regering het 1ste grondbeginsel van het wetboek overtreedt namelijk : “iedereen gelijk voor de wet”
  Ik tracht reeds 2 jaar mensen bij elkaar te krijgen uit de horecasector om deze klacht eindelijk neer te leggen, maar het blijft alsmaar bij woorden, mails, enz….
  Misschien kan iemand mij hiermee helpen om de verdere stappen te ondernemen.
  marie

  • Mijn zaalwerkneemster is 38 uur ingeschreven, daar wij veel overuren doen,door klanten die soms 2 uur blijven natafelen, zal dit een groot probleem met zich meebrengen. Kunt u ons vertellen wat er gebeurd met die overuren? Worden wij daar op beboet? Moet het personeel meer belasting gaan betalen en wij meer rsz?
   Extra personeel is geen optie want dat kost ook geld.
   Een dag extra sluiten dat gaan we doen vanaf 1 januari, maar dan blijven er nog overuren over. Toch zeker in de zomer.

   Kunt u daar op antwoorden aub

   mvg

   Wanda

   • zwartedoos.be

    Als je niet meer 38u (opgelet in een regime van maximaal 9 uur per dag) laat presteren zal dit niet meer fulltime beschouwd worden. Gevolg eenmaal je de zwarte doos hebt is dat je minstens 500 EUR (of 800 EUR in geval van een jongere) elk kwartaal misloopt aan kortingen van de sociale zekerheid (op voorwaarde dat deze niet reeds in een of andere kortingssysteem zit).

    Op de eerste 360 gepresteerde overuren per werknemer, hoeft een horecazaak geen bedrijfsvoorheffing (van 57,75%) te betalen.

   • Wi zitten hier met hetzelfde probleem. Een full time in de horeca zou niet goedkoop mogen bijverdienen! ?Dus ik zou mijn vaste garçons na 38 uren naar huis moeten sturen om dan iemand die wil bij verdienen aan te nemen (met ander hoofdberoep als horeca) omdat dit gunstiger is voor mij en voor de werknemer… Kunnen we hier dan niet spreken van discriminatie?? De horeca is meer dan alleen de kust, waar seizoensarbeid een zegen is… Er bestaan ook horeca zaken die vast full time personeel hebben rondlopen gans het jaar door. Hoe moet ik hen nu verlonen na hun 38 uren? Met goedkope overuren die eigenlijk even duur zijn als een gewoon werkuur, zodat ze op het einde van het jaar een belastingsbrief van 2500euro in de bus krijgen? en ik als werkgever de volle pot aan rsz moet betalen? Terwijl de garçon naast ons tot 500 onbelast zou mogen bijwerken omdat hij in de week voor de klas staat???
    Ik kan niet meer volgen en ik weet ook niet meer hoe ik mijn personeel hiervoor gemotiveerd moet houden!
    Iemand een antwoord??

    Sander

 7. de witte kassa moet voor iedereen zijn niet alleen voor horeca!!!! ik doe mee als een betoging komt….. en als wij allemaal samen protesteren mischien iemand zal ons stem oren…

  • ge hebt gelijk,
   maar eigenlijk moeten we als horeca mensen ook eens van ons oren gaan maken daar in Brussel. Vraag, hoe gaan we dit doen en organiseren ?? mensen het is niet vijf voor twaalf, maar al vijf NA twaalf

   • Misschien gewoon iets concreet op poten zetten, zodat ze iets doen. Liefst BTW verlaging naar 6 procent zowel op drank als op eten. Omdat mensen ter plaatse eten moeten ze meer btw betalen voor hetzelfde product als dat het zou afgehaald worden. BELACHELIJK!
    Dus een datum vastleggen, de koppen samensteken en eisen op tafel leggen, en anders onze zaak gesloten houden tot er wel reactie komt, want dan zullen de mensen (die al eens graag op restaurant komen) misschien ook eens opkomen voor de onder de loep gelegd sector.
    Dus iemand? DATUM? PLAATS?

 8. Raar dat Unizo nog geen reactie heeft gegeven. Zij strijden toch voor onze zaken? ’t Heeft al veel uiitgehaald. En begin niet over alle “voordelen” die Unizo al heeft verkregen. Dit zijn enkel voordelen voor grote zaken met véél personeel. Zoals altijd worden de “kleintjes” het meest getroffen omdat zij moeten meelopen in het gareel van de groten.
  Ik heb onlangs mijn uurloon uitgerekend…5,33euro. Ben er al een ganse week ongemakkelijk van. Zelfs de werklozen verdienen meer.
  Is er ene zot in Belgie die nog voor dit bedrag gaat werken? Arme incompente ministers…shame on you. Jullie maken ons land volledig kapot.

 9. in ons dorp zijn 6 frituren, waarvan er 2 van mij zijn. onze 2 frituren hebben een verbruikszaal en vallen dus onder de meer dan 10% regel de ander 4 niet. een kleine rekensom maakt me duidelijk dat ik 17% moet opslaan om rendabel te blijven anders ga ik op de fles. mijn collega’s moeten dit niet doen omdat ze niet aan 10% komen. MAW ik ga vast en zeker over kop of ik moet mijn verbruikerszalen sluiten en achteruitboeren. dat er paal en perk wordt gesteld aan een zwart werk kan ik alleen maar toejuichen maar er is zoals altijd in Belgie weer maar half werk geleverd. en ze gaan weer met 2 maten en 2 gewichten werken.
  Ik ben 21 jaar zelfstandige en heb meerdere controles van de belastingen, btw en het favv kunnen weerstaan tot het absurde toe maar dit is onoplosbaar zolang er niemand de politieke wil heeft om de kassa overal door te voeren of alles te laten zoals het is.

 10. Danny Vermeer

  Indertijd heb ik als eerste en enige gevochten tegen de “oneerlijke” wet op het rookverbod in de Horeca. Via het Hof van Beroep en het Grondwettelijk Hof heb ik mijn gelijk gekregen. De 10 procent regel was – en is – oneerlijk. Waarom moeten enkel zaken die meer dan 10% uit de verkoop van maaltijden een Black Box installeren? Het Grondwettelijk Hof zal me zeker gelijk geven dat dit weer een geval van ongelijkheid is. Zouden die “slimme” dames en heren in Brussel zich niet eens moeten gaan bezinnen vooraleer ze weer zo’n stupiede wet uitvaardigen? Na de invoering van het rookverbod hebben prominenten binnen de toenmalige regering mij ( de horeca in ’t algemeen) ondersteunende maatregelen beloofd. Tot nu toe is daar niets van in huis gekomen. De belangenorganisaties, met uitzondering van het Neutraal Syndicaat voor de Zelfstandige, hebben de Horeca massaal in de kou laten staan In heb de tijd van voor de vestigingswet nog gekend. Met die wet zou het groeiend aantal horecazaken een halt worden toegeroepen. Deze wet is steeds dode letter gebleven waardoor we nu met een overaanbod aan horecagelegenheden zitten. Vaak worden die geleid door marginale figuren die ons imago naar beneden halen en die bij zowel de fiscus als bij de banken onze reputatie nadelig beïnvloeden. Ik eis , voor de invoering van de Witte Kassa een drastische verlaging van de sociale lasten en een verlaging van de BTW naar 6%op alles. Ik zal er niet voor terugdeinzen om met het arrest van het

  • ge hebt gelijk,
   maar eigenlijk moeten we als horeca mensen ook eens van ons oren gaan maken daar in Brussel. Vraag, hoe gaan we dit doen en organiseren ?? mensen het is niet vijf voor twaalf, maar al vijf NA twaalf

 11. Zien we dit binnenkort in diverse horeca zaken?

  “Wegens de invoering van de blackbox zijn we verplicht ons personeel vandaag thuis te laten. De eigenaar van de zaak, zal zijn cliënteel zo goed als mogelijk proberen te bedienen. De kaart bestaat door praktische reden enkel uit vooraf-gemaakte en ingevroren gerechten. Gelieve uw bestellingen aan de bar te verrichten. We voorzien u dan ook van glazen en bestek, afrekenen gebeurd eveneens aan de bar, vergeet uw gebruikt bestek, borden en glazen niet terug te brengen. Sorry voor het ongemak.”

 12. Vanrykel Benny

  wij hebben bonden zoals het NSZ en UNIZO en misschien nog enkele die ik niet ken Waar zijn ze, wat doen ze voor ons NIETS!!!!!!!!!
  Wij betalen ieder jaar een bijdrage aan deze mensen waarom steunen zij ons niet financieel zoals een werknemer financieel gesteund wordt door zijn vakbonden als deze gaan staken Beste zelfstandigen,horeca mensen jullie staan er allemaal alleen voor en zult het alleen moeten klaren andere zelfstandigen kunnen er niet aan doen dat wij die kassa moeten installeren wel UNIZO,NSZ ed zouden nu moeten klaar staan en uit hun schelp komen

  • ge hebt gelijk,
   maar eigenlijk moeten we als horeca mensen ook eens van ons oren gaan maken daar in Brussel. Vraag, hoe gaan we dit doen en organiseren ?? mensen het is niet vijf voor twaalf, maar al vijf NA twaalf

 13. Als er sprake is van BTW fraude volgens de regering en er een witte kassa moet komen.
  Dan moet de horeca ook niet extra BTW belast worden, aankopen aan 6% btw dan ook 6% belast .
  BTW neutraal ……
  In nederland zijn praktisch alle dranken en eten aan 6% btw alleen de sterke dranken aan 21%.(en de omringende landen nog lagere btw tarieven).
  BTW neutraal is de sleutel naar een gezonde horeca en niet rsz verlagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*