Zoek
Sluit dit zoekvak.

gesjoemel witte kassa

Nog steeds gesjoemel

Ook na de invoering van de witte kassa blijft de druk op de kassaleveranciers erg groot om de horeca te helpen bij frauderen. De vraag die nog steeds met stip op nummer één staat bij potentiële klanten is: Hoe kan ik in het zwart werken? Met een witte kassa is het echter niet meer zo eenvoudig om te frauderen, aangezien deze bestaat uit drie elkaar controlerende onderdelen: de kassasoftware, de zwarte doos en de verificatiekaart. Het stond dus ook in de sterren geschreven dat dit systeem fraude aan het licht zou brengen met onomstootbare bewijzen.

Pijnpunten

De gerichte controles zijn snel en sporen het bedrog eenvoudig op. Op voorwaarde natuurlijk dat de onderneming een witte kassa heeft. En daar wringt vaak het schoentje.

Uitbaters denken nogal eens dat de aankoop van een witte kassa hun een vrijgeleide geeft om creatief te ondernemen. Ze frauderen nog steeds door de witte kassa wel aan te kopen, maar niet te installeren of door parallelle systemen in te zetten. Hopelijk hebben ze samen met hun kassaleveranciers hun lesje nu wel geleerd. De boetes (sluiting horeca zaak, intrekking vergunning kassaleverancier) zijn nu kordaat.

Het tweede pijnpunt is dat de overheid hoofdzakelijk op zoek gaat de ondernemingen die zich enkel administratief in orde gesteld hebben. Vanuit de druk om goede cijfers qua fraudebestrijding voor te leggen en het werkelijk gebruik te controleren, bezoeken de ambtenaren in hoofdzaak de firma’s die de aankoop van een witte kassa gemeld hebben. Met een simpele druk op de knop van de computer rolt de controlelijst eruit. Waarom nog zoeken naar zaken die zich onder de radar houden? Dit vraagt veel meer arbeid, lastige discussies en moeilijk opzoekwerk. Extra tijd per dossier dus, iets wat moeilijk ligt. Vaak worden er boetes uitgedeeld voor vergetelheden of pietluttigheden zoals verkeerde registratie van serienummers, het niet aanwezig zijn van ontvangstbewijzen,… Deze ondernemingen voelen zich hierdoor extra geviseerd t.o.v. de niet geregistreerde buur die vrolijk fraudeert. In 2013 ging men uit van een fraudepercentage van 70% (zie dit artikel).

Rechtvaardigheid

In drankgelegenheden, meeneemzaken, zaken met officieel een te lage omzet,… is de witte kassa niet verplicht. Zonder controlemechanisme tiert creatief boekhouden welig. De horeca is echter niet de enige zondebok, er zijn sectoren met misschien nog meer fraude. De zwarte kassa’s bij apothekers en carwashes zijn hiervan mooie voorbeelden en waarschijnlijk maar het topje van de ijsberg.
Een correcte en faire inning van de belastingen is in het belang van elke bonafide ondernemer en burger. Momenteel is er nog te veel verschil tussen wat men zou moeten bijdragen en wat men werkelijk bijdraagt. Met als gevolg dat de druk voor een belastingverhoging steeds toeneemt, terwijl een efficiënte inning het omgekeerde effect heeft. En een belastingverhoging zorgt voor een grotere aantrekkingskracht van de fraude.

Het is nu bewezen dat een efficiënte toepassing van de wet voor een deelsector perfect mogelijk is. Andere Europese landen met fiscale controle systemen kiezen echter resoluut voor een algemene invoering, er is dus op dat niveau nog wat werk aan de winkel.

Wat is jouw mening? Laat deze hier achter op het forum.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

16 reacties

    1. Er is niets veranderd sins de invoering van de witte kassa.
      Ik meen dat voorzien was dat alle bestellingen moesten ingevoerd worden in de witte kassa. Niets van op de werkvloer. Waarom hebben de organisaties als Horeca Vlaanderen daar zo veel heisa over gemaakt.? Men doet verder zoals ten tijde van het BTW-briefke.
      Ik heb er niks tegen maar ……

    2. Wij wil graag eerlijke kassa’s verkopen in Belgie en hebben onze kassa in 2012 waterdicht gemaakt tegen zwart geld. Hierdoor hebben we veel omzet verloren, maar onze klanten die we overhouden zijn eerlijk.

      In Belgie is er een oneerlijk systeem vinden we… de markt wordt bepaald door enkele leveranciers waarvan we kassa’s mogen doorverkopen. Ons eigen merk voorzien van zwarte box is uit den boze en we komen alleen onbegrip tegen. Het wordt ons onmogelijk gemaakt de kassa aan te passen voor Belgie. Dat is op zich al een teken van corruptie.

      Het feit dat het onmogelijk wordt gemaakt ons eigen kassa-systeem te laten goedkeuren voor de Belgische markt vinden we zelfs crimineel. Voorlopig gaan we dan ook geen kassa’s meer verkopen aan restaurants in Belgie.

      Frauderen kan altijd nog. Enkele klanten van ons halen ’s avonds een aantal facturen weg. Veel bestellingen worden nooit ingevoerd en op een papiertje geschreven met pen, om zo de kassa te vermijden. Dit is niet te controleren.
      Ook hebben de legale kassa-bedrijven in Belgie een USB-sleutel waarmee omzet verwijderd kan worden (hebben we gehoord). Mocht dit waar zijn, dan kunnen we onze kassa nergens kwijt in Belgie. Restaurants zullen liever een kassa kopen waarmee wel gefraudeerd wordt. Ook daardoor lijkt Belgie ons niet meer interessant.

      Conclusie: Onze eerlijke kassa kan niet meer verkocht worden, restaurants frauderen nog steeds en ook in Belgie… het is te zot om los te lopen. Mogelijk kunnen we na 25 jaar onze zaak sluiten, omdat we alleen maar een eerlijke kassa hebben.

  1. Sinds de witte kassa werd ingevoerd viel een hoop stress en nacontrole weg.
    Ook het personeel kon niet meer sjoemelen en bij eender welke controle van de overheid was ik op mijn gemak qua voorzegging van de cijfers.
    Uiteraard wordt dan op de uitgaven gecontroleerd maar hou die binnen de aanvaardbare perken.
    Vraag eerst aan je boekhouder wat mag kan en niet.
    Staaf je uitgaven neem foto’s waarom en hou alles goed bij.
    Neem een verzekering tegen controles en op die manier kan je je verdedigen .
    Belangrijk is dat je alles Goed onderbouwd en vooral niet ,
    maar dan helemaal niet meer fraudeert. Ons rechtssysteem baseert zich op documentatie en bewijzen, daarom hou je alles goed bij, Scan je bewijzen en sla ze extra op.
    De vorige regering heeft ons tools aangeboden om het personeel betaalbaar te maken, betaal flexi’s heel goed, hardwerkende studenten betaal je een hoger barema en biedt hen legale extra’s aan.
    Neem een sociaal bureau dat gespecialiseerd is in horeca alsook je boekhouder moet in jouw branche onderlegd zijn.
    Met “zwart geld kan je toch niets meer doen”
    Voor mij was de Witte Kassa een blessing .
    En ik dacht er voordien ook totaal anders over.

    1. groot gelijk zo denk ik er ook over ,maar als de concurrentie niet mee volgt is het soms wel moeilijk om de klanten wijs te maken waarom het bij ons wat duurder maar ook betrouwbaarder is .

    2. Beste Stefaan, Je hebt groot gelijk in je visie. Ik ben zelf sedert 4 jaar gestart met deze visie voorop.
      Spijtig genoeg word je hierin NIET ondersteund door de overheid en zet je jezelf onder enorme druk tov je concurrentie. Want de controle is ondermaats.
      Controleurs zijn niet opgewassen tegen de IT bedrijven die hun systemen door en door kennen en iedereen op kosten jagen onder het zogezegd toeziend oog van de overheid. Er is te weinig controle en de durvers krijgen door de verzwakte eerlijke ondernemers nog een extra voordeel. Hier bovenop schieten pop ups als paddenstoelen uit de grond en ook zij halen de correcte marktprijs naar beneden door sponsorgelden uit andere sectoren binnen te halen. Je haalt ook sociale bureaus als voorbeeld aan. Zij nemen net als interim bureaus onder de noemer vzw enorme marges weg uit de sector. En onze overheid kijkt lijdzaam toe hoe de markt compleet wegkwijnt. En maar spreken over het belang van sociaal contact. En dit alles in de vruchtbare grond die de overheid hiervoor creëert.
      Over reglementering, geen gelijke regels voor zelfde handel (drank), te weinig controle en te lichte straffen voor fraude. Ik vrees je enkel met gefoefel leefbaar kan blijven.
      En ik heb respect voor alle controleurs die met zeer beperkte bagage vandaag de baan op moeten om deze fraude te bestrijden.
      Misschien moet je iedereen de vrijheid laten om al dan niet mee te doen aan ons sociaal model en zij die fraude plegen ervan af gooien. Erken ze met een label en laat elke brave burger kiezen aan wie hij zen centen wil uitgeven.

    3. Neem een verzekering tegen controles??????? Da’s nu toch ook ’t eerste dat ik ervan hoor! Kunt je toch niet verzekeren daarvoor?

  2. het word tijd dat ze de witte kassa eens uitbreiden zoals kappers men zou verschieten hoeveel zwart werk die doen en personeel in het zwart onderbetaald het zwartwerk zit niet enkel in de horeca maar is volgens mijn standpunt voor de overheid de gemakkelijkste doelgroep op te controleren

  3. Gelijke rechten en plichten voor eenieder — elke zaak die verkoopt aan particulieren — invoering witte kassa — einde verhaal

    1. … en of … welke Belg heeft nog nooit een stielman over de vloer gehad ( schilder , schrijnwerker, loodgieter, tuinman …)
      De witte kassa is een zuivere discriminatie bij de zelfstandigen !
      IEDERE zelfstandige is verplicht om 16 u per dag te werken om zijn zaken rond te krijgen .Waarom alleen de horeca viseren heren politici !
      Heb veel goesting om ermee naar de Raad van State te trekken ( Horeca van Vlaanderen zou dit eigenlijk moeten doen !) Eens zien wat ze er daar over denken .
      Wat de flexijobs betreft : een zegen voor de werknemer maar de werkgever moet nog altijd 25 % bijdragen , dus meer uren aangeven is ook meer betalen !Daarbij heeft 50% van de flexi’s geen enkele ervaring van horeca … dus alle opleiding is voor de werkgever en dus voortdurend onvoldoende professionele service voor de klanten ;

  4. Fiscaal staat de K.M.O. in België nergens. Nederland daarentegen is terug een gidsland : de K.M.O. heeft er enorme voordelen als compensatie voor de weken van 70 à 120 uren, verwaarlozen van gezin en gezondheid, tewerkstelling en personeelsproblemen, het verplicht vriendelijk zijn, het werk voor de Overheid, de risico’s enz.. Durft men eens publiceren wat er niet belast wordt in België bij niet-zelfstandigen ? Die ton vol fiscale voordelen krijgt men zomaar zonder extra inspanning. K.M.O.-ers krijgen peanuts maar enkel mits extra welbepaalde investeringen en welbepaald personeel. Eén voorbeeld : de zgn. forfaitaire kostenaftrek – veelal een onbelast extra inkomen – voor werknemers steeg naar liefst 30% terwijl diezelfde kostenaftrek bij zaakvoerders/bestuurders daalde met 40 % nl. van 5 % naar 3 % . Wij kunnen er een boek over schrijven. De horeca sector heeft gelukkig de flexy-jobs aangeboden gekregen maar heeft zeker ook als probleem : mensen bereid vinden nog te werken.
    José Haustraete – decrad@decrad.be

  5. De garagisten van om de hoek. Ik bedoel niet de officiële merkgarages. Een broeinest van zwartwerk, zwart geld en fraude met kilometerstanden.

  6. En dan de 25000 euro regel. Menig ‘café’ die eten geven ontspringt zo de dans om geen witte kassa te moeten installeren. Ze kopen 90% van hun eten dat ze verkopen zonder faktuur en zo komen ze niet aan de 25000 euro omzet en bijgevolg geen witte kassa…wanneer gaat dit aangepakt worden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief