Minder witte kassa's
Op 22 december 2015 heeft de regering een nieuw wetsvoorstel aangekondigd naar aanleiding van het feit dat de Raad van State de actuele circulaire vernietigde i.v.m. de 10% interpretatie van “regelmatige maaltijden” (KB van 29 december 1992, het prille begin van het fiscale verhaal). Amper 10 dagen voor de start van de huidige wetgeving bepaalt het nieuwe wetsvoorstel dat alleen zaken die een omzet van meer dan 25.000 euro per jaar uit maaltijden geserveerd ter plaatse halen, moeten beschikken over een geregistreerd kassasysteem.
Wie dacht dat er door deze maatregel meer controle naar fraude ging komen is er aan voor de moeite. De aanpassing zorgt ervoor dat nu 5000 zaken minder verplicht zullen zijn met een witte kassa te werken.
Ziehier een tijdlijn van de (langdurende) saga van de introductie van anti-fraude maatregelen in de horeca :
Introductie BTW bonnetjes
Gebruik van digitale controleband toegestaan. Systeem is in de praktijk niet 100% waterdicht.
Vervanging BTW bonnetjes mogelijk indien gebruik van een kassa met digitale registratie met zegel. Concrete werking is voor echter voor interpretatie vatbaar, geen meldingsplicht noch certificatie
KB legt basis voor invoering
Start naar 1.7.2013
Groen licht voor zwarte doos
Prototype zwarte doos
Firma voorziet reeds 24 landen van fiscale oplossingen.
Circulaire E.T. 122 682 wordt ingetrokken
Terug nieuwe planning. Versoepeling.
Uitzonderingen verdwijnen
Foorkramen, markten, sportwedstrijden, … (tijdelijke ambulante verkoop) en bedrijfsrestaurants blijven verder buiten schot.
Einde van de vrijwillige periode
Aanvang verplichte registratie
Einde 1ste deadline
Advies Raad van State
Start sanctionering
Nieuwe deadline nieuwe groep
Deadline aankoopbewijs
Vervanging BTW bonnetjes
Mogelijkheid tot vervanging BTW bonnetjes in geval van fysische controle band (extra journaal post) op kassa.
Aankondiging verplicht gebruik kassa
Verplicht gebruikt van “geregistreerd kassasysteem” i.p.v. BTW bonnetje. Nog steeds op basis van de fraudegevoelige wetgeving, nog geen sprake van zwarte doos
Verplichting
vanaf 1.1.2010 : starters
vanaf 1.1.2013 : iedereen
Criterium : deel van de omzet van ter plaatse geconsumeerde volledige maaltijden bedraagt minimum 10% (exclusief BTW en dranken)
Aankondiging 'witte' kassa’s
In kader van recent ingevoerde BTW verlaging naar 12%, zal een nieuwe generatie kassa verplicht worden.
Studie anti-fraude technologieën
Advies gaat naar de regering.
Publicatie circulaire
Uitlevering eerste zwarte dozen
Nieuwe planning
Registratie begint
Levering kassa’s (vrijwillige fase)
Levering van activatiekaarten door FOD Financiën
Verplicht gebruik BTW bonnetjes bij defect en ontbreken van (online) backup
Op vrijwillige basis ten einde aanspraak te maken op lastenverlagingen
Uitzonderingen verdwijnen
Foorkramen, markten, sportwedstrijden, … (tijdelijke ambulante verkoop) en bedrijfsrestaurants blijven verder buiten schot.
Einde verplichte registratieperiode
Einde 2de deadline
Einde 3de deadline
Einde registratie nieuwe groep
Wet certificatie
Aanvullend op de wetgeving die reeds dateert van 2009 en laatste stap op dit niveau tot de eigenlijke introductie.
Concrete details zullen door administratie worden uitgewerkt.
Voor de horecazaken die volgens de oude en nieuwe regeling onderworpen zijn aan de witte kassa, verandert er niets qua verplichtingen of timing. Ze moeten zich, zoals voorzien, per 1 januari 2016 in regel stellen.
Zaken die nu dankzij de nieuwe regeling onder de witte kassa vallen, moeten zich registreren voor 1.4.2016. Ze moeten de kassa en zwarte doos aanschaffen voor 1.7.2016 en deze moeten uiterlijk op 1.1.2017 operationeel te zijn. Begin 2017 zal de witte kassa dus volledig operationeel zijn voor alle beoogde horecazaken.
Voor zaken die volgens de oude regeling onderworpen waren aan de witte kassa, maar volgens de nieuwe regeling niet meer, en die reeds investeerden in een witte kassa, zal een compensatieregeling onderzocht worden. Meer details hierover zijn nog niet bekend.
Horeca Vlaanderen is niet blij met deze nieuwe regeling. Zij vinden dat de nieuwe regeling geen rechtszekerheid, geen evenwicht en geen rentabiliteit biedt. Deze regeling voorziet geen gelijke behandeling voor zaken die op dezelfde manier maaltijden serveren. Verder is de werkelijke omzet moeilijk aan te tonen zonder witte kassa. De oplossing die Horeca Vlaanderen had voorgesteld, namelijk om een lijst met snacks op te stellen die niet als maaltijd zouden beschouwd worden, werd niet weerhouden. Horeca Vlaanderen kijkt uit naar de reactie van de Raad van State op dit nieuwe voorstel. “Het is een maatregel die voor de cafés is bedoeld, maar tegelijk is het er geen oplossing voor”, zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. “Je blijft altijd zitten met die onzekerheid dat je mogelijk boven de 25.000 euro uitkomt. Om absoluut zeker te zijn, zou het kunnen dat je een aantal maaltijden niet aangeeft. Bijgevolg is deze maatregel de ideale uitnodiging om zwart te werken. In feite is er maar één manier om dat goed te checken. Contradictorisch is dat de installatie van de witte kassa”, zegt Van Assche.
Alles moet nog in een circulaire omgezet worden. In de praktijk kan het best nog tot februari 2016 duren voor de nieuwe regels rechtsgeldig zijn.
10 reacties
Een ramp ! Wat met de investering van de firma’s die kassa’s leveren ? Waar is de rechtszekerheid voor deze ?
Men zet nu terug de deur open om maar te frauderen.
Kan allemaal veel eenvoudigere : gewoon iedereen een kassa. Geen excuses, geen uitzonderingen.
Wij zullen ook onze omzet aanpassen onder de 25000€ zo kunnen we gelukkig weer in het zwart werken. Iedereen gelijk voor de wet is echt een lachertje.
PS: Wanneer zullen we eens politici hebben die vertrouwd zijn met de echte wereld??????
Mvg,
Vervaeke Ronny.
Ik ben twee jaar geleden begonnen met mijn broodjeszaak. De zaak draait goed, kan natuurlijk altijd beter… Ik werk veertien uur per dag, doe het graag en mij hoor je niet klagen… Maar heel die boel rond die witte kassa mag dan eindelijk eens stoppen, het begint hoe langer hoe meer op een grote klucht te lijken. wel, niet, wel, niet, Ik koop geen witte kassa zolang ze hier niet voor mijn neus staan en zeggen dat het moet, jammer voor diegen die al geinvesteerd hebben, want dit is zeker nog het einde niet van het verhaal. Een typisch belgisch mopke…
Vincent
Keep it simple: iedereen een kassa, geef rechtszekerheid en stop met uitzonderingen. Geef eenvoudige regels, doe aan kostprijsverlaging (belastingen en arbeid) en daardoor maak je de sector professioneler en eerlijker. Eenvoudig en begin eraan.
Hoe oneerlijk kan een regering zijn. Is niet iedereen gelijk voor de wet? Iedereen een witte kassa en daarmee uit. Je creëert zo alleen maar zwartwerk en oneerlijke concurrentie. Ik vraag mij soms af waar de heren en dames ministers hun diploma hebben gehaald. Discriminatie van de eerste graad.
laat iedereen zijn ding doen en dan zien we wel.
Ik werk al 2 jaar met een witte kassa of hoe jullie het dan ook noemen.
Veel mensen in dienst en een grote zaak.
Wie is dan de domste !!!!!!!
IN PLAATS VAN TE KAKKEK OP DE KLEINE STAMCAFE’S EN HUN ‘ZWARTWERK’
HEB IK DE INDRUK DAT JULLIE ALLEEN VOOR DE GROTE CAFE’S EN RESTAURANTS ZIJN jE KUNT JE ACTIE BETER EENS LEGGEN OP DE ILLEGALE GARAGECAFE’S DIE BIER ETC SCHENKEN ALLES IN HET ZWART GEEN SABAM BILL VERG BEDRIJVENTAKS BTW ED EN DAN GA JIJ ZAGEN OVER EERLIJKE CONCURENTIE?
Ik ben er niet tegen maar het moet dan voor iedereen zijn.
Klein of groot.
Restaurants. dus de kleine zijn het meest getroffen
En er veel meer voor doen
Wat bedoelt men onder een maaltijd????
De doorsnee frituur verkoopt eigenlijk hoofdzakelijk meer snaks
in welke mate kunnen hun inkomsten uit maaltijden berekend worden?
restaurants kunnen hun omzet naar minder dan 25.000€ brengen door het oprichten van verschillende venootschappen die in de zelfde zaak actief zijn naargelang de dagen die ze open zijn kunnen ze via een vooraf goed berekend bedrijfsplan hun inkomsten opsplitsen in dagen waarin ieder van de vnnootschap activiteiten uitvoerd
Gewoon iedereen een doos. Iedereen gelijk voor de wet.