Search
Close this search box.

Hoe ver staat u met de witte kassa?

Deze maand werd een enquête gerealiseerd naar meer dan 1000 restaurants/traiteurzaken over hun effectieve situatie wat betreft de witte kassa.

De resultaten leren ons dat het project na 23 maanden flink opschiet, maar dat er toch ook nog veel werk aan de winkel is. De verplichting van de zwarte doos heeft voor vele bekommernissen gezorgd, vooral over de compensatiemaatregelen. Los van dit debat, kunnen we nu zeggen dat we op een onomkeerbaar punt zijn aanbeland.

Hieronder vindt u de vragen van de enquête. Als u klikt op de plus voor de vraag, ziet u een grafiek die het resultaat toont.

Het forum is open voor al uw opmerkingen. Uw mening is welkom.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

4 reacties

  1. Hopelijk pakt me ook snel andere sectoren aan (kappers, car wash, …)…. nadat men de Horeca echt helemaal laat overgaan.

    De volgende dagen (?) is de politiek aan de zet om een daadkrachtig beleid uit te zetten : inclusief een professioneel opgestelde wetgeving en dito opvolging.

  2. We zijn op een leeftijd dat we binnen twee jaar op pensioen kunnen .Moeten we nu nog die zware kost doen ,we kunnen ons zaak niet overlaten om dat onze huisbaas het huis wilt verkopen aan een veel te hoge prijs .Op deze manier moeten we werken voor niets .

  3. Reeds op mijn 18de begon ik een zaak in de horeca en ben dus ondertussen al 22 jaar actief in de sector. Het is mij in die twintig jaar enorm opgevallen dat telkens keer op keer moet inboeten en compensaties worden beloofd, maar telkens opnieuw verwerkt het en wordt de horeca bij wijze van spreken steeds geacht het zelf maar recht te houden. Nu om het kort te maken ga ik enkel over dit specifieke onderwerp in. Het kan enkel eerlijk zijn wanneer de zwarte box wordt ingevoerd in alle sectoren op hetzelfde moment (winkeliers, kappers, bakkers en ja ook cafés zonder maaltijden dan, etc etc etc. Dat is eerlijk. Dat sommige ondernemers met een grote keten de opkomst van de zwarte box een goede zaak vinden is totaal iets anders (Die hebben die mogelijkheden en werken al volledig in het wit), het gaat om de kleine zelfstandige en kmo’s die het al super moeilijk hebben en zelfs velen die onder de armoede grens leven. Wij werken niet in het zwart om ons financieel te bevorderen in eigen belang maar om de zaak recht te kunnen houden. Er zijn natuurlijk ook altijd uitzonderingen zoals overal. Ik ben er van overtuigd dat de horeca sowieso veel liever in het wit zou werken moest dat mogelijk zijn. Immers kan je met wit geld heel wat meer en investeren en opbouwen. Daar bijkomend staan de werkelijke bedrijfsresultaten dan genoteerd en zorgt dat de zaak meer geloofwaardigheid heeft tegenover derden. Horeca wordt hier duidelijk gediscrimineerd tegenover andere sectoren. Allemaal samen of niet, maar niet een bepaalde sector viseren en andere sectoren vrijuit laten gaan. De horeca zou al lang op één of andere manier aan het zelfde draadje moeten trekken en samen één groot team vertegenwoordigen om krachtig uit de hoek te kunnen komen naar de regering dat het voor ons welletjes is geweest. Dan zal de regering wel rekening moeten beginnen houden met de sector en samenhang van mensen die een eigen zaak hebben en voor een bepaald aantal punten plan (zoals bv de aanpak van de brouwerijen die wanneer men een zaak begint je een moordend contract laten tekenen enkel en alleen in hun voordeel wat hun een opbrengst oplevert, ook al faalt een café, dat gigantisch veel meer is waarvan de horeca zaak zelf maar kan van dromen. Is het bijvoorbeeld normaal dat een groot deel van de horeca tot 20, 25 en 30 percent meer betaald aan de inkoop van dranken bij de leverancier dan dat een particulier in de supermarkt of zelfs (nog meer cru) bij diezelfde drankenhandel betaalt? En dit bijvoorbeeld juist omdat de brouwer hoofdhuurder is van het gebouw en de horeca uitbater dus onderhuurt? En nieuwe tendens dat brouwers stilaan glazen en bierkaartjes ook beginnen aan te rekenen. Bij een bepaalde zeer bekende brouwerij rond de 12 euro voor 1 pak bierkaartjes. Dus betaalt de horeca uitbater ook nog eens de reclame die de brouwer maakt via onder andere bierkaartjes. Is dat normaal niet omgekeerd (en zo zijn er nog talrijke dingen). Ook dit moet dringend aangepakt worden. En is een deel maatregel die wel haalbaar is om de horeca voor een deel te ondersteunen en de zwarte box meehelpen realistisch haalbaar te maken. Maar als de regering daar allemaal geen rekening mee houdt en gewoon zonder poef of baf deze wetgeving invoert op de meest gediscrimineerde manier dan zegt dat heel veel over de onbekwaamheid van de zogenaamde knappe koppen die het beleid voeren. Het zou de economie veel meer opbrengen dan de negatieve aanpak om noodzakelijke fraude, (dit is geen fraude met slechte bedoelingen maar uit overlevingsbelang van de zaak) aan te pakken op een positieve en creatieve manier die de horeca doet stimuleren wit te gaan werken. Zoals een voorbeeld hierboven geschreven. Enkel dit soort aanpakken zal opbrengen. De zwarte kas is niet de oplossing en zeker niet een stimulans naar de groei van de economie. De positieve aanpak gaat veel meer verwezenlijken, horecazaken bemoedigen, motiveren, … Niet door keer op keer al jaren lang de horeca een duw in de rug te geven zonder enige vorm van compensatie. Ik kan hier nog uren over door schrijven, maar laat het hierbij.

  4. misschien kunnen iwe aan onze Nederlandse collega’s over hun ervaring met de witte kassa vragen
    Zij hebben compensatiemaatregelen verkregen met duidelijke lastenverminderingen, en een verlaging van het btw-tarief !(zonder hun prijzen te moeten aanpassen !)
    de Belgische politiek is kampioen in verwarring zaaien en ons tegen elkaar op te zetten !
    Drank of voeding serveren is voor ons hetzelfde, belachelijk om procenten of omzetten te voorspellen (elke jaarbalans is iets verschillend toch ?)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief