• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

Tommelein

Rechtszaken voor hardleerse horeca  

De helft van de horecazaken heeft zich niet op tijd geregistreerd voor de witte kassa, het systeem dat zwartwerk onmogelijk moet maken. De deadline verstreek zaterdag. Voor sommige horeca-uitbaters is dat te wijten aan technische problemen met de Kruispuntbank Ondernemingen, en die uitbaters krijgen een paar maanden respijt. Maar voor wie geen excuus heeft, is Tommelein (staatssecretaris voor bestrijding van de sociale fraude) streng. “Als ik de sociale inspectie zou zijn, dan zou ik me vooral concentreren op de horecazaken die nog geen witte kassa hebben aangevraagd. Want die zaken hebben duidelijk iets te verbergen”, zegt Tommelein.

Hij dreigt nu ook met concrete sancties. “Wie op 1 januari 2016 nog geen witte kassa heeft, krijgt een proces-verbaal en wordt voor de rechtbank gebracht.

Tommelein wijst erop dat vandaag al duizend horecazaken met een witte kassa werken. “Ik lees hier en daar dat de prijzen op restaurants zullen stijgen als de witte kassa er is. Ik twijfel daar sterk aan. Vandaag werken al duizend horecazaken met een witte kassa. Als die zaken rendabel kunnen zijn, waarom de rest dan niet?

De staatssecretaris belooft wel extra lastenverlagingen voor de horecasector. “We willen nu ook goedkopere overuren voor mensen die met een vast contract vier vijfde of voltijds in de horeca werken. Daar nemen we de komende maanden een beslissing over.” Tommelein bevestigt opnieuw om de witte kassa niet te gebruiken om (zwarte) omzet uit het verleden op te sporen.
Vandaag werd ook bekend dat de registratieperiode met twee maanden zal uitgebreid worden.

Bronnen : Gazet van Antwerpen, Bart Tommelein

Heden (2/3/2015) zijn er 16288 registraties die als volgt verdeeld zijn :

Verdeling
Bron : Bart Tommelein

VerdelingBron : Bart Tommelein

18 reacties op “Rechtszaken voor hardleerse horeca

 1. De Gouden Lepel

  Mogen wij vragen, als u toch zo hard voor deze zwarte dozen reageert, er ook voor te zorgen dat onze valse concurrenten, nl zij die traiteur en of kok spelen, zonder ook maar een btw en rsz nummer te hebben, te willen opzoeken en ervoor te zorgen dat zij stoppen met ons de das om te doen met niet concurrentiele prijzen.

  • Buntinx Vera

   En die 10% regel dan ??? Zo een oneerlijke concurrentie… Heb zo maar iemand in de buurt met dezelfde soort zaak. Daar hij geen mooie zitplaatsen heeft waar ze ter plaatse kunnen verbruiken en dus straks geen blackbox moet installeren, die lacht zich iedere avond een buld….

   • Buntinx Vera

    En dan heb ik nog niet gesproken van die 12% btw die ik moet afdragen voor hetzelfde produkt alleen omdat die binnen de zaak verbruikt wordt.

   • Zij die rond de 10%regel schommelen frauderen zich te pletter om zeker onder deze 10%-regel te vallen
    En wat met de glijdende uurregeling in sommige sectoren.
    Discriminatie ten top!
    Breng dit voor het Europees hof voor gelijkheid van kansen

 2. Eddy De Boeck

  Als cateringzaak die events organiseert moet je mij toch de correcte werking van zo’n kassa meegeven !
  Onze bestellingen gaan ‘voormiddags buiten en worden afgesloten bij het binnenkomen, na notering van verbruik drank en afsluiten van de werkuren. Hoe kan dat correct verwerkt worden ? Want volgens de letter moet je aanpassing (2de ticket) volgen op het eerste uitgeschreven.
  En mogen wij kopieën meegeven voor onderweg want ik zou niet graag hebben dat de chauffeurs het origineel verliezen want wat dan ???
  Wij werken al met facturen na alle events…en wat met kredietnota’s die we soms moeten uitschrijven ?
  Uiteindelijk gaan we meer bezig zijn met die paperassen dan met onze beroep !
  We “mogen” nu al registratieformulieren met hopen invullen voor de voedselveiligheid dan nu nog dat erbij.

 3. Alice Segers

  We hebben al 43 jaar een resto,zonder personeel,zwaar,maar dit is een roeping, als je een restaurant runt alleen voor geld,hou je dat niet lang vol.
  Elke dag opnieuw er tegenaan,met de glimlach en veel goesting.
  Maar helaas,eind dit jaar doen we de deur dicht,wij zijn allebei 64 jaar,wilden graag nog wat ‘uitbollen’maar die kassa is er teveel aan,voor en na ,al dat gedoe,neen bedankt.Daar wij geen personeel hebben,zijn er voor ons ook geen voordelen,waarom moeten wij dan die kassa hebben,als het om het zwartwerk gaat?
  Sorry,maar ik denk niet dat ons regering weet waar ze mee bezig zijn,veel zaken hebben het nu al zo moeilijk,mensen verliezen hun motivatie.
  Starters worden geholpen,maar eens gestart worden ze gemolken.

 4. Van de vijver

  Ik heb ook problemen ondervonden met de registratie , maar dit is enerzijds te wijten aan tijdsgebrek om mij te registreren en anderzijds aan het altijd maar uitstellen , maar ik heb wel al een kassa besteld zodat we dit hier nu eens kunnen afhandelen.
  het komt zeker in orde eerstdaags als de codes toekomen van het contactcenter Eranova.

 5. Twee bedenkingen.
  Zwart werk volledig uitschakelen? Als een restaurant ’s avonds sluit en dan nadien bvb 2 uren de afwassers alles laat opruimen, wie gaat dat controleren?
  Fiscaal: één van de domste beslissingen ooit was/is de beperkte onkostenaftrek van 69%.
  Schaf dat af en de zakenwereld zal terug meer op restaurant gaan.
  Meer nog: geef elke belastingplichtige een recht op aftrek van bvb 240,00 euro per jaar en elke consument vraagt een bonnetje.
  Dan was die zeer dure operatie rond de Witte Kassa misschien niet nodig geweest.

 6. wie heeft er ons ingelicht ivm de witte kassa,
  ik moet nog steeds de eerste brief ontvangen van hoe het werkt
  wie beslist erover of we een witte kassa moeten hebben of niet?
  wij zijn traiteur, we leveren in de voormiddag aan fabrieken en bedrijven, hoe zit dit dan?
  we hebben geen verbruikzaal

  de informatie blijft lang weg

  • Danny Verbist

   Als je momenteel factureert of aanrekent aan 12% en dit deel meer dan 10% van de omzet is, heb je een GKS nodig.
   Simpel toch?

 7. waarom moet de horeca weer de dupe zijn wat met met de mensen in de bouw mogen die dan nog in het zwart werken

  • Ik ben op tijd geregistreerd maar ze zouden beter de mensen volop belonen die hun personeel al minstens 5j of langer volgens graduaties in dienst houden in tegenstelling tot nu; nu gaan er nog meer ontslagen vallen en gaat iedereen met extra’s werken. De horeca hangt ook niet samen, moest heel de horeca afspreken om volgende maand op zelfde dag al het personeel te ontslaan zijn er duizenden werklozen bij in 1 dag zoals bij de auto fabrieken die staatssteun krijgen, dan zou de regering wel wakker schieten
   en zouden we wereldnieuws halen. Uiteindelijk werken er veel sociale gevallen in de horeca die langdurig werkloos zouden blijven. Denk dat de regering onmiddellijk actie onderneemt als er in 1 dag 50.000 werklozen bijkomen, de staatskas zal vlug geleegd zijn zo.

 8. Christiaens

  Pas aub zo snel mogelijk de studenten aan van 50 dagen naar 400 uren. Dat zou tof zijn.

  Ik heb een uiteenzetting van meneer Tommelijn mogen volgen en die meneer komt zeer heerlijk over. Hopelijk word het leefbaar.

 9. Luc de byser

  Geregistreerd in december,kassa en blackbox aangekocht in januari.
  Alles is in regel binnen een week,geen enkel probleem met registratie of bevestigen en aanvragen van kaart voor de blackbox.

  • Danny Verbist

   Bewijs dat het wel kan. Proficiat, ze zouden u beter belonen met wat ze de anderen als straf geven.

 10. dirk leveke

  mensen toch ,

  de overheid is FAILLIET ze weet niet zich te keren of te draaien zie deze intellegente psychopaten lachten , over iets ze niet kennen DE REALILTEIT ! De harde werkers moeten opdraaien om het faillete systeem te ondersteunen , helaas voor de heren maar maar ze maken de vrucht van de economie te kort, Paul De Grauwe een professor van de economie heeft ooit al eens laten vallen dat m’n de verkeerde beslissingen neemt , maar er is geen oor naar, Paul De Grauwe doet nu geen moeite meer , het is te laat, alle kassen zijn leeg en er is zelf geen geld meer om de loonlasten wegen deftig te onderhouden en noem maar op . Paul De Grauwe gaf over enkele jaren het voortbestaan van de Euro nog max tot 2020 ik denk dat hij niet ver van is, Europa trekt failliete landen aan , wat een bende toch , ipv eerst met tien lidstaten iets deftig op poten te zetten en langzaamaan een probleem land te aanvaarden , MENSEN KIJK GOET UIT WAT DE TIJD VAN KAMIEL GUTT komt stillaan aan , geld bijdrukken waar niets tegenoverstaat is waardeloos geld …. enz enz ,

 11. Beste,

  Wat met de talrijke vzw die eetfestijnen organiseren zoals harmonie’s,voetbalclubs,dartsclubs,fietsclubs,scholen enz
  Hieromtrent is er nog niets van informatie gegeven in de media of melding van gemaakt,men spreekt altijd alleen over de horeca.
  Telt deze maatregel ook voor hun of zijn er uitzonderingen.

  Groeten

  • Waarom zou men wat doen tegen de: harmonie’s,voetbalclubs,dartsclubs,fietsclubs,scholen enz !!!!

   De politici gebruiken zelf meermaals per jaar om fondsen en stemmen te ronselen,
   houden die partij (feestejes ) dan onder de mantel van ” VOOR GOED DOEL ” met mede werking van die gratis krachten in de clubkes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*