• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

fdm

Installatie witte kassa vanaf nu echt mogelijk 

Tot hiertoe zijn er nog quasi geen installaties uitgevoerd, o.a. omdat de fiscal data modules alias zwarte dozen niet door de certificatie geraakten, wat verplicht is voor ze op de markt komen. De eerste gecertificeerde modellen werkten niet naar behoren en zijn tot op heden niet conform met de wettelijke technische specificaties.

Vanaf nu zijn er voldoende kwalitatieve zwarte dozen van de nieuwkomer zwartedoos.be op de Belgische markt. De eerste gecertificeerde kassa’s zijn nu eveneens beschikbaar, dus kunnen de installaties pas goed starten. Tegen eind 2015 moeten zowat 29.000 horeca zaken een zwarte doos hebben. De implementatie zal gefaseerd gebeuren. Raadpleeg onze onze site voor verdere details omtrent deze nieuwe implementatieperiode. Ex-minister van Financiën beloofde, in volle verkiezingsstrijd, dat de dozen wel geïnstalleerd moeten zijn in 2015, maar dat er bij controles voorlopig nog geen sancties komen. Het sanctioneren van wie hiermee niet in orde is, zal pas vanaf 1 januari 2016 gebeuren.

Zoals eerder aangekondigd, profiteer je bijkomend van de lastenverlaging van de RSZ voor alle vaste fulltime werknemers. Deze kan oplopen tot 16.000 EUR per jaar en is nog steeds onbegrensd in de tijd. Op de eerste 360 gepresteerde overuren per werknemer, hoeft een horecazaak geen bedrijfsvoorheffing (van 57,75%) te betalen. Dit is het dubbele van voorheen. Bijkomend is er een verhoogde investeringsaftrek van 4% van de aankoopbedrag van de kassa en van de zwarte doos. Nog een voordeel is dat het dagontvangstenboek tot het verleden behoort, eens je een zwarte doos aan de kassa koppelt. Momenteel is er een overheidsbudget van 83 miljoen voor deze begeleidende maatregelen voorzien. Deze positieve maatregelen moeten een vlotte introductie begeleiden. Genoeg maatregelen dus die ervoor zorgen dat je snel een veelvoud van de investering terug verdient.

België’s grootste hamburgerketen zette zich direct achter het initiatief en kreeg als één van de eerste een certificatie van hun eigen kassa systeem. Zij plannen nog volledig over te schakelen dit jaar. Dit is ruim voor begin 2016 wanneer de sanctionering begint. Wie de regels niet volgt, kan zich verwachten aan boetes van max. 1.500 euro, 3.000 euro of 5.000 euro, in geval van een 1e, 2e of een volgende overtreding telkens met een tussenperiode van 3 maanden. Bart Tommelein (staatssecretaris bestrijding van de sociale fraude) liet ziet onlangs ontvallen naar aanleiding van werkbezoek aan de horeca sector : “Bij het bestrijden van sociale fraude hebben we dus zeker oog voor het onderliggende probleem van de hoge loonkosten in België. Daarnaast zullen gerichte controles de fraudeurs kordaat en efficiënt aanpakken. De evolutie naar een 100% witte horeca is ingezet.”

14 reacties op “Installatie witte kassa vanaf nu echt mogelijk

 1. De collega’s toestellen zijn idd rommel.
  Proficiat met jullie product! Eerlijk is eerlijk.

  • en waarom promoot de “MARKTLEIDER” de witte/zwarte kassa’s?
   Toevallig zelf ietske te zwaar tegen de lamp gelopen wegens fraude???

 2. Dit wordt een verhaal zoals de zonnepanelen.

  Enkel deze fastfood keten passeert op deze manier voor meer dan 1 miljoen aan de kassa (elk jaar !). De 83 miljoen zal snel opgebruikt zijn door de zaken die nu reeds erg professioneel werken. Waar staat de kleine horeca uitbater dan ?

 3. Ik ben een kleine horeca zaak de black box als die er moet komen geen probleem maar niemand weet hoe en wanneer
  Ik vind dat de box zou moeten gratis zijn.
  Het is terug een opbrengst voor de staat en voor ons kost het geld.
  Terug worden we gestraft

 4. Gewoon allemaal NIETS doen ,NIET inschrijven ,GEEN box aankopen,GEEN kassa aanschaffen.We zijn zelfstandigen met een hart voor ons beroep .Massaal naar Brussel om te protesteren helpt niet,massaal stilzwijgen en niet reageren wel…..

  • Je hebt wel degelijk gelijk. Niet plaatsen of aankopen, want deze box is een schending van het 1ste art. in de grondwet : Iedereen gelijk voor de wet !!!! Waarom geen box bij de kapper, benefietavonden, bakkers, slagers, marktkramers……
   Een regelrechte schande voor de Belgische staat om zelfs op een chanterende manier de horeca trachten te verplichten de box aan te schaffen
   “Als je de box aanschaft ….. vermindering R.S.Z !!!!”
   Waar gaan we aub naartoe. Er zou een strafklacht moeten ingediend worden tegen de belgische staat die zich zulke praktijken veroorlooft.

   • Bert Vermoten

    Inderdaad iedereen gelijk voor de wet en dus iedereen correct btw en belastingen betalen.
    Zelf 16.000 euro per jaar (of toch minimum 12.000 als je personeelsbestand wat ouder is) is blijkbaar nog niet voldoende.

 5. Deze website is duidelijk van een kassafabrikant. Laatste nieuws omtrent deze kassa is dat de kassa er enkel zal komen als de loonkosten aangepast worden en dat de btw op dranken verlaagd wordt naar 12% = bron Nv-a en Horeca Vlaanderen.

  Belangrijk detail: enkel de zaken waar een verbruik ter plaatse = > dan 10% van de omzet (zonder dranken!) dienen een geregistreerd kassasysteem aan te schaffen. Juist is juist! Kennis is macht beste mensen!

  • zwartedoos.be

   Opmerking ivm 10% is terecht, info staat ook deze site : http://www.zwartedoos.be/faq/ onder “Voor wie zal het verplicht zijn om met een zwarte doos te werken?”

   De loonkosten zijn reeds gevoelig naar beneden gehaald.

   Het is natuurlijk de essentie van een belangenvereniging’s bestaansrecht het maximale uit de brand te slepen in dossier die de leden aanbelangt.

   Horeca Vlaanderen heeft samen met o.a. FOD Financiën reeds info sessies gegeven ivm de introductie van de witte kassa.

 6. Ondernemer

  Deze website is van een fabrikant van een fiscale data module.
  Ik weet niet waar Somone zijn/haar informatie haalt maar dit is stuk een nieuwsbrief die ik heel recent heb gekregen van Horeca Vlaanderen:

  Geachte lid,
  Beste ondernemer,
  In 2015 wordt de geregistreerde kassa gefaseerd ingevoerd in de sector. Vanaf 2016 is ze verplicht voor elke horecaondernemer die minstens tien procent van zijn omzet uit voeding haalt die ter plaatse wordt geconsumeerd.
  De maatregelen die zijn voorzien in het regeerakkoord bieden niet wat we nodig hebben om te overleven. Ondanks de beloften van de verschillende politieke partijen is er nog steeds geen haalbaar economisch kader gecreëerd waarin de horeca officieel èn rendabel kan ondernemen met dezelfde kwaliteit en hetzelfde personeelsaantal.
  Maar de kassa blijft wel realiteit. Als beroepsvereniging is het onze plicht u als ondernemers optimaal te informeren. Ook dit najaar organiseren we daarom terug een informatiesessie in elke provincie. We geven u een stand van zake van de kassawetgeving en overlopen de huidige compenserende maatregelen.

 7. Eenmanszaak

  Beste,

  Dit vind ik een mooie zin:
  “Zoals eerder aangekondigd, profiteer je bijkomend van de lastenverlaging van de RSZ voor alle vaste werknemers.”
  En wat voor zij die een eenmanszaak hebben, waar kunnen zij dan van profiteren.
  Het is en blijft altijd een kost, die je niet kan terug verdienen.
  Deze kassa is geen verbetering voor de klein zelfstandigen.
  Ze zouden beter met goede oplossingen komen ipv de mensen die hun beroep doen met hart en ziel alles af te pakken.
  Maar dat is de STAAT, eerst doen en dan denken.

 8. Ik ben vrijwillig ingestapt in het systeem vanaf begin 2014. Op een infovergadering van Sociaal Secretariaat Acerta vorig jaar in Gent werd mij beloofd dat ik aanzienlijke vermindering van de sociale lasten kon verwachten.
  Intussen is nu gebleken dat deze maatregelen enkel gelden bij personeel dat fulltime is te werk gesteld, dus 38 uur per week. Mijn zaak is maar vier dagen open per week en ik mag wettelijk mijn werknemers slechts 9 uur per dag tewerkstellen … (4×9=36) Groot was dus mijn ontgoocheling toen ik mocht ontdekken dat er voor mij geen enkel financiëel voordeel aan die Black Box vast zat. Eén van de grote nadelen, die ook nooit ter sprake was gekomen, ook door weinigen geweten, is dat de Black Box dienst doet als ‘prikklok’ voor ALLE personeel van de loonlijst.
  Sinds huidig werkjaar voel ik mij niet langer een ‘zelfstandige’ maar een ‘ambtenaar’. Zeer frustrerend allemaal.

 9. beste,

  hamburg ketens ja deze hebben reeds btw voordeel afhaal 6% afhaal al hoe wel ze regelmatig de mensen bedienen oeps foutjes tijd voor sociaal inspectie? en dan nog een kado boven op invest aftrek en rsz korting per filiaal goe bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*