Zoek
Sluit dit zoekvak.

koengeens

Verplichting 2015 wordt slechts “implementatieperiode”  

De verantwoordelijke minister van Financiën Koen Geens liet zich tijdens een onderhoud met de vertegenwoordigers van de horeca in Limburg ontvallen dat zijn diensten gedurende de verplichte periode in 2015 niet repressief zullen optreden. Niemand zal tot einde 2015 beboet worden voor het niet naleven de wetgeving i.v.m. de witte kassa.

Hiermee laat hij aan de volgende regering de mogelijkheid om nog meer begeleidingsmaatregelen uit te werken met de sector. In ruil voor het afzweren van het zwart werk, had de sector reeds een BTW verlaging gekregen, een versoepeling voor de aanwerving jobstudenten, een forfaitaire regeling van de overuren, de optrekking van de grens voor overuren naar 180 uren, een aanpassing van het statuut gelegenheidsarbeiders en bij installatie van de witte kassa een aanzienlijke lastenverlaging van de sociale zekerheid (tot maximaal 16000 EUR per jaar).

Slimme politieke zet ? Bezweken onder de druk van de sector ? Pragmatische aanpak ? Een goede zaak voor de horeca ?

Laat ons uw opinie weten.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

45 reacties

  1. Wat is dit voor circus ?

    Wet (tegen fraude à propos) geraakt reeds vele jaren niet uitgevoerd.
    En de uittredend minister werkt het niet verder uit en legt op het bord van zijn opvolger.

    Kordaat beleid : 0,0

    1. Ik ben een van degene die mij geregistreerd heb voor einde 2013, en wat blijkt nu, wij worden gestraft omdat we eerlijk zijn geweest, en echte schande!!!

      1. Misschien nog even wachten met de aankoop van kassasysteem.
        Er zullen er veel te koop zijn als tweedehandstoestel
        enkele maanden na de invoering ervan.
        Eerst zullen er een groooooot aantal moeten sneuvelen tegen dat de overheid hun dwaasheid ervan zal inzien.
        Het resultaat zal zijn dat er in heel korte tijd heel veel minder zaken open zullen zijn.
        Wat ook zorgt voor minder tewerkstelling.
        En de klant zal weeral kunnen klagen dat de uitbaters toch
        maar alles in hun zakken steken.

  2. Dat is nu typisch Belgisch, godverdomme toch als horeca uitbater zou ik eens de puntjes willen zetten op de i ,maar als ze daar in Brussel met ons problematiek geen raad weten, dan weet ik het ook nie

  3. Het gezond verstand zegeviert ! Als er toch zoveel zwart geld wordt verdiend in de horeca waarom gaan zoveel horecazaken dan de fles op ? Dan moesten wij allemaal toch schatrijk zijn !

  4. Goed fraudebeleid is een beleid dat enerzijds fraude bestrijd, maar anderzijds ook een ondernemersklimaat schept waarbinnen op een officiële manier rendabel ondernomen kan worden. Op die manier zal er geen jobverlies zijn. INTEGENDEEL.Is er morgen een doorgedreven lastenverlaging kan ik op slag 2 voltijdse werknemers erbij in dienst nemen.Op dit moment is dit niet mogelijk.De kassa moet niet enkel en alleen in de horeca maar ook in elke BtoC-sector worden ingevoerd!

  5. M.a.w. jullie mogen nog twee jaar lekker frauderen. Niet dat het mij stoort maar ik vind het wel een heel hypocriete houding van Geens.

    1. fransken, wij frauderen niet lekker, frauderen betekent zaken niet overgeven om uzelf te verrijken, wat de mensen in de horeca doen is gewoon om te kunnen overleven, dat zijn mensen die zich voor ettelijke duizenden euro’s in de schulden hebben gestoken, en door de wetten na te leven niet kunnen overleven, wat de minister tegen faudebestrijding ook heeft toegegeven, en de universiteit van Leuven na een studie ook heeft bevestigd. Maar niet één minister wil gezichtsverlies lijden, en heeft ook net als wij de middelen niet om de sector te redden, de horeca is op sterven na dood.

      1. Perfect uitgelegd, Danny.

        Bij ons is de zaak gaat het zwart ook niet naar ons, mùaar naar het personeel. En om het coefficient alsnog te doen kloppen, ook naar een deel van de aankopen…

  6. Netjes over de verkiezingen heffen net zoals het rekeningrijden. De roofbouwmachine is in prima staat. Helemaal gereviseerd

  7. de black box gaat de grotere zaken kapot maken wij gaat er nog willen doen horeca het is nu al moeilijk
    dat ze het dan ook voor frituren doen en al de rest!!!!!!!!!!
    heb zelf 13 man personeel weet ni wat te zeggen tegen hun
    het is allemaal te duur en ze komen voor dat extratje bijna gedaan zal veel mensen op straat zetten !!!! of meer sluiten goed he voor de economie
    en mijn jobstunden ????de ministers zullen hun zaken wel vullen pensioen zullen ze genoeg hebben en wij als zelfstandigen geen pensioen alleen meermaars contolos 13keer !!!!!!leuk ben zelf kok heb meer werk met al die sleur van hun ze weten ni wat het is ze bazeren hun enkel op studies en cijfers!!!ze zouden beter is een goede oplossing zoeken werk ook van 6 uur TOT……voor wat????
    of dat ze zelf is kom mee draaien dat ze weten wat het is mijn loon is ni zo oog dan dat van hun grotere stappen ondernemen staking op alles !!!!

    1. beste
      niet vergeten dat de frituren ook verplicht worden de GKS
      te gebruiken
      ze gaan er niet langs lopen ,ze zitten mee in de sponsoring

      1. Beste Raf,
        Hier zit je toch even mis.
        Frituren moeten geen GKS hebben.
        zij boeken immers het merendeel van hun omzet als “take away” …

  8. Ze verplichten ons kassa te plaatsen wie zal dat betalen? Of krijgen we een cadeaubon, weer van ons centen

  9. Ik heb reeds 33 jaar een eigen zaak in de horeca. Geen nieuwkomer of cowboy dus.In 2007 vocht ik tegen de oneerlijke wet op het rookverbod.Na arresten voor de Correctionele rechtbank, het Hof van Beroep en het Grondwettelijk hof heb ik gelijk gekregen…de wet was oneerlijk en werd aangepast. Nadien hebben verschillende politici me beloofd dat er voor de noodlijdende horeca begeleidende maatregelen zouden komen…NIETS VAN GEKOMEN!!Ik zou zeer graag een volledig witte Horeca hebben maar door de te hoge kostenlast voor personeel (+25 à30% tegenover de buurlanden) en de onnoemelijk hoge BTW is het onmogelijk om op een legale manier je noeste arbeid rendabel te maken.Ik heb , uit eigen ervaring , een echt relanceplan uitgewerkt en ben er reeds bij verschillende instanties mee geweest. Zo lang die geldwolven in Brussel het geld over de balk blijven gooien zullen ze de Horeca blijven uitmelken.We zijn geen boeren en kunnen in Brussel onze mestkar niet gaan leegkieperen.Het probleem van onze sector is dat wij geen coherent blok vormen. Ieder voor zich…dat werkt niet.Vraag is wanneer Horeca Vlaanderen eens echt op tafel gaat slaan. Een tijd geleden vroeg ik aan Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen, hoe hij onze arbeids intensieve sector zou redden…zijn antwoord was” Sla toch gewoon je prijzen met 30% op!!”Die man staat niet met z’n twee voeten op de grond want uieindelijk moeten wij het allemaal hebben van de gewone klant en die zal vanaf 2015 ook geen 30% meer krijgen. Het enige wat mij rest is al mijn mensen ontslaan, boven in de zaak een open keuken installeren, alles zelf doen en de zaak, waar ik zo fier op ben, verkleinen naar mijn capaciteiten.Is het dit wat ze in Brussel willen?….een sociaal bloedbad? Goe bezig jongens. We zullen na 25 mei nog eens spreken.

    1. Je hebt gelijk dat wij horecaondernemers dringend 1 blok moeten vormen om eens hard op tafel te kloppen. Spijtig dat HORECA VLAANDEREN niet die taak op zich neemt om net als de boeren en transportfirma’s eens alles plat te leggen in Brussel. Veel mensen die ons fraudeurs noemen, begrijpen niet dat deze zwarte doos, verdoken belastingen zijn naar onze klanten, want het enige wat wij in de toekomst kunnen doen om al ons personeel te kunnen behouden is inderdaad onze prijzen verhogen.

    2. Beste Danny,
      Wil je dan ook zover gaan dat ook voor de café’s een GKS nodig is, want dat is het gevolg van je vorige actie geweest. Geen afschaffing van de rokerswet, maar integendeel een verstrenging.
      Voor alle duidelijkheid, ik sta er volledig achter dat zelfde regels voor iedereen gelden, maar laat dat dan ook duidelijk zijn voor iedereen.
      Trouwens implementatieperiode was reeds voorzien in 2015. Enige verschil is nu dat Geens gezegd heeft dat er geen sancties zullen volgen.

  10. Ik denk nog altijd dat het een waar bloedbad gaat veroorzaken. Ik hoor hier veel mensen zeggen dat zij tegen de beslissing van minister Geens zijn. Wel ik moet zeggen dat het een zeer verstandige zet is. Wat de klanten te wachten staat indien er niet genoeg klimaat geschept wordt om een horeca ondernemer de kans te geven zijn boterham binnen een wettelijk kader , te verdienen is ofwel voor een gesloten deur staan , ofwel heel veel gefoefel via de kwaliteit van eten , ofwel 50% de prijzen de hoogte in. Diegene die hier zo hard van stapel lopen zullen ook de eerste zijn om weer een steen naar de horecaondernemers te goouien van ” amaai vroeger was het lekkerder en VEEL goedkoper dus we kunnen minder gaan eten ……”
    Misschien toch even minister Geens feliciteren met zijn voorzichtige aanpak. Ik denk dat deze man maar al te veel beseft hoeveel mensen er tewerkgesteld zijn in en rond de horeca. als 50% daarvan zijn job zal verliezen dan ja ze werken nu wel in het wit maar we hebben wel een ENORM negatief resultaat want wij willen echt wel dat er MINDER werklozen zijn….Misschien toch eerst nadenken alvorens te handelen.

    1. goed gezegd moed meer onder neemt worden heb zelf 16 mensen in dienst weet ni wat ik moed zeggen tegen hun ze moeten het zelf maar is doen wat wij doen en al betalen ondernemen zeg ik tegen alle horeca zowel personeel als klanten

  11. Vele Vlamingen “willen extra-werken om wat bij te verdienen”
    Welnu: voor wie al full-time werkt is het simpel : je mag 12.000 euro max per jaar bijverdienen. Enkel arbeids-ongevallen moet de Wg afsluiten. Simpele wet en geen risico’s. Alleen voor wie al full-time werkt. Geen RSZ gelul, geen BV. Niks voor Di-Rupo. Alleen voor ONS, de werkers. We zullen eens zien of wij dit Apenland niet op poten krijgen godv… Waar blijft de NV-a met zulk simpel doeltreffend wetsontwerp.

    1. goed gezegd moed meer onder neemt worden heb zelf 16 mensen in dienst weet ni wat ik moed zeggen tegen hun ze moeten het zelf maar is doen wat wij doen en al DIE betalen dringend reageren ze maken het kapot goed voor de economie staking ofzo door personeel want zij gaan ook lijden en de klanten ook mischien moeten we is alles op facebook plaatsen

    2. stuur alles door naar zoveel mensen klanten personeel Facebook door media enzo we moeten hier door ondernemen is de oplossing brasserie intermezzo

  12. Mr Geens heeft enkel de belofte gedaan en we weten allemaal wat de beloftes van politiekers voor de verkiezingen waard zijn …. En wat voor idioot voorstel is dit nu weer? Kassa verplicht vanaf 2016 maar we moeten er een hebben vanaf 2015…. maw we moeten in 2015 de kosten doen om een kassa aan te schaffen die dan misschien , te zien wie in de volgende regering zit, in 2016 verplicht zal moeten gebruikt worden dit is toch echt Kafka ten top. Ten andere als kleine horecazaak die er voor kiest om zonder personeel te werken en het aantal couverts beperkt om dit samen met zijn echtgenote te doen brengt deze kassa enkel de investering van de aankoop met zich mee, verder hebben wij hier geen enkel voordeel van hun relanceplan.

        1. Deze firma’s proberen al jaren te overleven want niemand koopt nu nog een nieuwe kassa. De mensen wachten af en dit is al jaren aan de gang (lees 4 jaar). Doe er nog enkele jaartjes bij en er zullen er niet veel meer overblijven.

          1. Idd Eric, niemand koopt de laatste jaren een kassasysteem. En op de Horecabeurs zie je dat elke firma een geregistreerde kassa aanbied. De dienst financiën stond daar ook en ben eens gaan vragen hoeveel firma’s al een officieel geregistreerde kassa hebben. Antwoord van financiën: GEEN ENKELE. Dus all die firma’s belazeren kun klanten nog eens ook.

  13. Misschien komt hij er wel nooit?????? Die apen aan de top draaien het toch van het een op het ander moment zoals het hun uitkomt! Wat gaat de nieuwe regering weer beslissen?
    Ik vindt het dus niet kunnen dat ze ons zo aan de draai houden..

    Het is niet meer serieus voor de gene die al zijn concept aangepast heeft
    ( of erger nog, al een box geplaatst heeft )
    deze worden nu al gestraft! want de klant begrijpt niets van de prijsverhoging, extra sluitingsdag, minder personeel, kleinere kaart, enz…

    Als de box er komt zal er veel moeten veranderen en ook bij de klant!
    Ook hier moet werk van gemaakt worden om deze voldoende te informeren van de komende en noodzakelijke veranderingen.

    In Nederland tellen ze de zelfde verkoopsprijzen als bij ons, maar:
    Minder loonlast en 6% btw op voeding en frisdranken ( bij ons nog 12% en 21% )

    Daar klaagt de klant niet over de verkoopprijzen!
    Maar wacht maar als we volgend jaar bv. een btw verlaging zouden krijgen,
    dan staat het land weer op zijn kop!

  14. black box voor de horeca? dan zwarte doos voor iedereen : bakkers, bloemenwinkels, kappers, doktors, bouwsector, ……. noem maar op.

  15. Wij ,mijn man en ik beiden 63 jaar ,we bollen uit…ocharme de jonge starters!!nochtans is het een mooi beroep,een beetje zoals de zorgsector,het moet in je bloed zitten,in je hart,anders hou je het niet lang vol.
    Als we moesten kiezen en jong zijn,we begonnen opnieuw.
    Omdat we ALLES zelf doen en daardoor veel uren kloppen kunnen we overleven,de meesten hebben voor alles en nog wat hulp nodig,dat kost veel geld en dat moet je ergens uitsparen,zoals in de kwaliteit en kwantiteit van de gerechten,doen wij niet aan mee,al 42 jaar krijgen onze klanten waar voor hun geld.Als dat niet meer kan stoppen we ermee.
    Stilaan zullen we moeten loslaten,of als mijn man of ik het niet meer aankan,we zien er niet naar uit.
    Hopelijk kunnen we onze ingesteldheid aan een dynamisch jong koppeltje doorgeven,ons trouwe klanten zullen er dankbaar voor zijn.

    1. Als je 120 couvers hebt, moet je wel personeel hebben, dan kan je niet alles zelf doen hé

  16. Ik denk tot ik het slimste ben geweest om al die dikke onzin te ontkomen, ik heb gewoon mijn zaak gesloten. Als iedereen eens beter collegiaal zou zijn en er een beter samenwerking was zou men meer kunnen ondernemen

  17. Geachte minister Geens,
    Met de nodige aandacht heb ik gelezen dat Uw diensten geen heksenjacht gaan ontketenen in 2015. Bent U nu al zeker dat na de verkiezingen van 25 mei U op post blijft bij financiën. Veronderstel dat het de heer Crombez wordt die U opvolgt als minister van financiën EN DAN? De heksenjacht in de horeca is al een tijd aan de gang, niet direct door het ministerie van financiën, maar wel door Uw collega van arbeid mevrouw Deconinck. Haar diensten zaaien momenteel terreur in de horeca met doorgedreven controles op vermeend zwartwerk en overuren. Ikzelf werk tijdens de zomermaanden met een 60 tal mensen in zes verschillende zaken. Alle zaken werden verleden zomer bezocht door de sociale inspectie (overal tegelijk) op een brutale wijze met begeleiding van de politie. Op die manier wordt een mens gestigmatiseerd en kan hij op de duur niet meer normaal functioneren. Bij deze controle werd geen zwartwerk vastgesteld. Toch zal ik er niet vanaf komen met 50 000 euro voor allerlei kleine en middelgrote inbreuken. De regels en de richtlijnen die moeten gevolgd worden zijn zodanig complex dat een universitair diploma een noodzaak wordt om een horecazaak uit te baten. Ik hoop dus van harte dat na de verkiezingen U een gooi doet om minister van arbeid en sociale zaken te worden. Als U dan aankondigt dat Uw diensten in 2015 niet op heksenjacht zullen gaan in de horeca, zal de sector geen bloedbad worden zoals aangekondigd zelfs met strengere fiscale controle. Ik kan dus alleen maar duimen op een gunstige verkiezingsuitslag voor de CD&V op 25 mei zodat U voluit kan gaan voor de nieuwe portefeuille.
    Met beleefde groeten

    1. Het wordt er inderdaad niet simpeler op als je hier gaat werken met Hongaren, maar dat is een beslissing waar je zelf voor gekozen hebt.
      Als werknemer moeten wij ook alle regeltjes volgen en onze belastingaangifte hoeven wij al lang niet meer zelf in te vullen.
      Eerlijk blijven he Danny … 🙂

  18. Willen er straks nog mensen extra uren werken in het weekend en ’s nachts als ze toch alles moeten afgeven aan de fiscus? Iedereen heeft ongetwijfeld al de rekensom gemaakt.

  19. Ja, onze gulzige fiscus die toch nooit genoeg zal krijgen? Waarom kunnen ze in andere landen aan een veel minder btw tarief werken zowel maaltijden als dranken, hier splitsen ze nog is met 12 en 21% om het gemakkelijk te maken en nog beter te controleren? Luxemburg 3% Spanje 7%, en als baas heb je toch niks te zeggen want het personeel is baas? ik heb zo’n 15 voltijdse en geef er stilaan de brui aan, ben 33 jaar bezig en ga in de zo’n liggen, mijn restaurant gebouw verbouw ik tot appartementen dan heb ik ook nog een inkomen en de rest kan Du Rupo oplossen.

  20. Wie gaat de ministers ’s avonds na elf uur nog een ‘pousse café’ inschenken??? geschoold en gemotiveerd personeel? ik denk het niet…..
    We moeten een kat een kat noemen, die mensen die dat willen doen willen loon naar werk, wat normaal is.
    Maar dat is niet mogelijk als zij dit via officiële wegen doen, dan is de het gewicht in de weegschaal verkeerd verdeeld. Voor het bedrag dat zij dan overhouden na het passeren van onze fiscus, beslissen zij dan wel andere dingen te doen dan ’s avonds en ’s nachts, zon en feestdagen, te werken.
    De werkdagen in de horeca (niet enkel horeca hoor) zijn nu eenmaal veel langer en op andere dagen van de werkweek ingedeeld dan een normale job. het is nu eenmaal zo.
    Als je beslist om dit toch niet meer te doen en alle overuren aan vast personeel of occasionele werknemers via de officiële wegen te betalen, dan stoppen die er gewoon mee.
    Daar sta je dan met je zaak, je investeringen, je klanten, je gezin, en alles wat je de voorgaande jaren opgebouwd hebt. MET DE RUG TEGEN DE MUUR!
    Zoals hier ergens gelezen moeten de prijzen dan inderdaad met 30% naar omhoog (en meer volgens mij, want onze energie kosten en grondstof/food kosten stijgen anders ook spectaculair).
    Hoe je ook het ook draait of keert, de klant en de horeca uitbater zijn beiden het slachtoffer, er gaat veel minder horeca zijn, veel duurder en beperkter open (zon en feestdagen gesloten).
    Dan nog inderdaad het jobverlies bijtellen, en op lange termijn ook minder omzet en BTW ontvangsten voor de staat, wie word er hier nu beter van???
    Ik denk dat de meeste van de horeca uitbaters achter een witte horeca staan, ook al om het eeuwige gezeur van de mensen die denken dat wij toch zo grote zwartverdieners zijn uit de wereld te helpen.
    Ik begrijp ook mensen die zeggen het is en blijft fraude, en ze hebben gelijk ook, je moet ook luisteren naar de economische toestand, maar wil dit dan zeggen dat iedereen die voor dit vak gekozen heeft naar de slachtbank geleid moet worden??
    Wij hebben geen syndicaat die onze belangen voor daarna gaat verdedigen, geen middelen om het land plat te leggen door stakingen, geen tijd om te gaan betogen in Brussel, wij blijven gewoon verder werken en hopen dit nog vele jaren te mogen doen, maar werken en ondernemen wordt momenteel eerder gestraft dan beloond.

  21. Denk is aan de andere die niet zwart kunnen werken.”Sectoren genoeg”.
    Moet niet slim zijn om er enkele te kunnen bedenken.
    Meestal is de faling van die aard als te groot willen zien, te grote investeringen of de patron is zelf niet de geschiktste CO. Dat dekt de lading al voor 80% van de mislukkingen.

    1. Beste Ron,

      Cowboys heb je in elke sector, mensen die halsoverkop in een zelfstandig avontuur stappen.
      Inderdaad in de horeca is de instapdrempel misschien lager, maar dit ook omdat het label HoReCa een groot aantal soort bedrijven dekt (Hotel, Restaurant en Café’s).
      En de romantisering omtrent ons beroep via de media doet er ook geen goed aan.
      Maar ik wil wel even duidelijk stellen dat ikzelf al 14 jaar een gezond bedrijf uitbaat, en nu moet vaststellen dat ik na de crisis van 2009, na een afslanking in het personeel, meer omzet draai dan 5 jaar geleden, met een kleiner personeelsbestand, minder investeringsaflossingen, verschillende besparingen gedaan op energiebeleid, wagenpark aangepast aan de Heer Di Rupo zijn normen, mezelf minder vakantie toeken en nu tot de conclusie gekomen, dat ik nu nog harder mag werken dan ooit, nog nooit zoveel belasting heb mogen betalen en daardoor zelfs in de problemen kom, dan klopt er toch iets niet of ben ik hier nu een slechte CO????
      Beetje kort door de bocht denk ik, onze ministers en de de avontuurtjes van ons bankwezen, dat zijn de slechte CO’s, mijn vriend, en die rekening zijn wij nu aan het betalen.
      Dat zijn inderdaad jou slimmeriken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief