• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

Fiscal Data Module

De introductie van de kassa’s met zwarte doos is pas in 2015 verplicht (zie ook onze tijdlijn). Teneinde horeca-uitbaters te stimuleren reeds in 2014 op vrijwillige basis over te gaan zijn er incentives vanuit de overheid.

Welke premies?

Alle ondernemingen uitgerust met een kassa inclusief zwarte doos hebben recht op een vermindering van de sociale bijdragen voor vaste, voltijdse werknemers. Dus werknemers met bijvoorbeeld een individuele beroepsopleiding in de onderneming (IBO) komen niet in aanmerking.

De premie bedraagt:
– 800 EUR per kwartaal voor werknemers die gans dat kwartaal jonger zijn dan 26;
– 500 EUR voor alle andere werknemers.

Voorwaarden :

1. De kassa’s met zwarte doos moeten in alle vestigingen (waar dit nodig is) operationeel zijn vanaf de eerste dag van het kwartaal.
2. De onderneming telt maximaal 49 werknemers.
3. De vermindering geldt voor maximaal 5 vaste voltijdse werknemers (contract bepaalde of onbepaalde duur) die voor de horeca activiteiten ingezet zijn (per kwartaal vrij te kiezen). Deze vermindering (maximaal 16.000 EUR/jaar) wordt aangevraagd via de kwartaalaangifte (DmfA). De vermindering voor het eerste kwartaal van 2014 zal worden toegekend na controle van de aangifte door de RSZ.
4. Alle horeca werknemers moeten dagelijks begin- en einduur van de tewerkstelling registreren. Dit kan via de kassa en/of in een alternatief bijkomend systeem ontwikkeld voor de RSZ dat gerelateerd is aan Dimona (maar deze niet vervangt).
5. Voorafgaande registratie bij FOD Financiën (m.a.w. om het eerste kwartaal niet te missen moet je je dit jaar nog aanmelden).

Als overgangsmaatregeling voor het eerste kwartaal van 2014 kan de installatie (eerste voorwaarde) uitgesteld worden tot eind februari 2014 zonder de premies te missen.

Hoe registreren?

Dit kan enkel via de website van FOD Financiën en vereist dezelfde identificatie als bij TaxOnWeb (elektronische identiteitskaart of “burgertoken”). De volledige uitleg i.v.m. deze procedure vind je hier.

We raden dit jaar te registreren omdat je hiermee je rechten vrijwaart op de premies (ongeacht welke beslissing je achteraf neemt voor een directe vrijwillige overgang). Enkel door een registratie in 2013 kan je aanspraak maken op de premie voor het eerste kwartaal 2014.

15 reacties op “Registratie voor jaareinde noodzakelijk

 1. Raymond B.

  Weer een cadeautje aan de horeca!!! Gewoon om een kassasysteem te aanvaarden dat het (on) mogelijk zou maken nog te frauderen. Lijkt mij de normaalste zaak van de wereld dat men niet ” IN HET ZWART ” werkt. Geen enkele loon, of weddetrekkende kan dit. Vorige maatregel i.v.m. de verlaging van de BTW in de horeca ligt nog vers in het geheugen. De beloften om meer personeel in dienst te nemen, werden niet ingelost. Bij controles na de invoering van de verminderde BTW werden er evenveel overtredingen vastgesteld.Als het al zo zou zijn dat de horeca niet kan overleven zonder zwartwerk is er fundamenteel een probleem en moet dit opgelost worden. Hoe dit op te lossen met die rooie rakkers in de regering is me een raadsel.

  • Als je echt denkt dat een loon-of weddetrekkende geen zwart kan krijgen, dan zit je vrij ver van huis.

  • Beste Raimond B. Ga aub terug naar uw planeet, en kom geen mening geven over zaken waar ge geene zak van af weet. Frankrijk, Duitsland en Nederland hebben 6 à 7% BTW ipv 17% in België, en gemiddeld 10€/u/persoon minder loonkost.
   Horeca zal wel overleven, ma gij zult ongetwijfeld ook den eerste zijn om te komen semmelen als ne koffie morgen plots 5€ kost. Het probleem zit niet in de horeca. De horeca probeert gewoon de eindprijs “gezellig” te houden.

   • Leuke reactie Maxim, want zo is het!!! Veel mensen die er geen bal vanaf kennen zitten hun mening te geven. Ze zouden misschien is beter één weekendje in de horeca gaan werken…dan begrijpen ze wat voor een harde sector dit is!

 2. Roger dejoncker

  Aan heel die situatie erger ik mij meest aan het feit dat het steeds horeca is die eerst geviseerd word. Al ooit een officieel ticket gekregen bij bakker, slager, kapper, loodgieter….enz…
  En beste Raimond B., nog nooit een werk laten uitvoeren aan de woning zonder factuur, bij de kleine garagist…

 3. beste,

  in voorwaarde 1 staat, “in alle vestigingen” gisteren gelezen op de site van het fod dat het enkel in de vestigingen moet daar waar meer dan 10% van de omzet haalt uit comsuptie ter plaatse.

  concreet volgens het voorbeeld daar:

  restaurant , cafe en meeneempizza van dezelfde eigenaar, enkel in het restaurant moet een blakbox staan om dat de vestigingen niet matrieel met elkaar zijn verbonden zijn en men kan van de rsz voordelen genieten.

  welke stelling klopt hier nu?

 4. Beste collega’s en horeca klanten,

  iedereen weet dat de Belgische economie een deel op zwart geld draait en iedereen doet daar aan mee. Ook die denken dat ze nog nooit in het zwart hebben gewerkt heb dit wel degelijk gedaan, ja beste consument zelfs de vuilzak buiten zetten voor je oude lieve buurvrouw die je daarna een koffie aanbied is in het zwart werken. De overheid trekt het zéér ver en dat geld ook voor de horeca uitbaters en andere zelfstandigen.
  Wanneer een vriend of een familielid je even een hand komt toesteken omdat je echt eens de griep hebt maar toch je zaak moet opendoen omdat je de centen nodig hebt om al je kosten te betalen en je geen overheidssteun hiervoor krijgt ( een werknemer hoest en zit thuis en krijgt gewoon zijn loon uitbetaald, een werkgever krijgt na 32 dagen ziek of werk onbekwaam te zijn €20/dag na héél véél papierwerk en héél wat voorwaarden zoals je zaak te sluiten en je meewerkende vrouw zonder werk te zetten en niet recht te hebben op een vergoeding omdat zij niet ziek is maarja toch de boel moet sluiten omdat je anders geen recht hebt op niets)ja die vriend of familielid die mag zelfs geen vuilzak buiten zetten want dat is zwart werk.
  Geef ons dezelfde rechten van een werknemer, zoals degelijke verloning bij ziekte en een volwaardig pensioen en zwart werk wordt weer minder interessant.
  Geloof me vrij onze financiële bijdrage als zelfstandige aan de staat ligt een pak hoger dan een werknemer.
  Ik kan hier nog uren doorgaan met dingen die op mijn lever liggen maar geloof me vrij de zwarte doos is geen oplossing op dit moment maar pas als de overheid zich bezig houd met de werkelijke problematiek en niet op tv tijdens hun debat elkaar zitten te verwijten en toneel te spelen om daarna samen pinten te pakken en moppen te tappen aan de toog van het parlements café op de kosten van de belastingbetaler.

 5. bonheure fanny

  Beste raymond als je zo tegen de zelfstandigen in de horeca bent,zwijg dan gewoon want met zulke onzin zijn wij niks,doe het ook, je moet er zeker niet jaloers van zijn eerder medelijden hebben want werken is het zeker ,en ja jij bent bij degene die zal zagen en klagen dat we onze prijzen ,moeten opslaan , geef ons rechten zoals de werkende mens en het probleem is voor de helft opgelost, tis niet voor niks dat er zoveel horeca staat over te nemen,groeten fanny

 6. Luc mertens

  We hebben zowel de hoogste btw zowel de hoogste belastingen zowel de hoogste loonkost en taksen op alles en nig wat. Wel dan kan er geen bkack box meer bij. En aub mensen als je er niets van afweet zwijg dan want je maakt je stierlijk belachelijk

  • Anita Paesen

   waar is het gelijkheidsbeginsel : OK AKKOORD MET MEER CONTROLE. MAAR DAN VOOR IEDEREEN;
   ook de bakker, slager, het winkeltje om de hoek, schilders (die in ’t zwart werken, enz.. enz…
   Ik kan hier nog een eindeloze rij opsommen.

   De beloofde loonkost vermindering /:::::: PEANUTS? stelt eigenlijk niks voor.

   En voor onze klanten, Als straks de prijzen gaan stijgen, gaan ze dan nog komen ?
   Voor onze zaak : het is hier echt een sociaal gebeuren, met vooral klanten met een laag inkomen, gepensioneerden, …
   we kunnen hun straks toch geen 3 euro voor een koffie gaan vragen.

   De Overheid moet dringend haar eigen uitgaven eens gaan bezien, en een hoop overbodige jobs, studies, enz. gaan schrappen.

   Ik ben zelf al een tijdje ernstig ziek, de zaak draait op personeel, zelf heb ik een habbekrats maar toch nog de zorgen voor het goede verloop van alles.
   En, zoals hier eerder werd vermeld, WIJ MOETEN HALF DOOD ZIJN voor we op “de ziekenkas” gaan. Sommige werknemers zijn om de haverklap ziek en dit vooral
   ten koste van de baas …

   Vertel mij maar eens hoe we het hoofd boven water moeten houden ? de zwembandjes zijn ondertussen lek.

   • Ja beste Anita,tis jammer dat ge er al de kleintjes bij betrekt, heb je dat al eens gezien van een advocaat en al van die hoge mannen die zwijgen en drukken er zeer veel achterover, van die zwartjes.

 7. Ulg, enige welvaart komt van zwart geld, uiteindelijk komt dat al weer wit, belast, weer zwart om weer wit uitgegeven te worden. Het was een prachtig, werkend systeem. Niemand denkt verder over wat mensen met zwart geld doen, zij steken dat niet in een doos… Als alles wit gaat moet alles over de volledige lijn herbekeken worden, alles moet nieuwe waarde krijgen, een realistische waarde, meeste dingen hebben een extreme marge gewoon omdat het kan. Dus veel kantoor bedienden gaan ook mogen inleveren. En zeker die executives die er nu over zagen,knip anders nog een beetje in uw eigen hand. Het besef zal zoals altijd pas komen als het te laat is.*tards

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*