Search
Close this search box.

Versoepeling strengere maatregelen

Onze recente enquête in de horecasector toont dat de voor- en tegenstanders van strengere maatregelen elkaar op nationaal vlak netjes in balans houden. Het enthousiasme voor de toepassing van de nieuwe wetgeving lag in het Franstalige deel wel merkelijk lager.

Enquête (650 stemmen)
Enquête (650 stemmen)

Reeds enige tijd was er vanuit de politiek een groeiend begrip voor de verzuchtingen van de horecasector. Vandaag keurde de ministerraad een aantal versoepelingen voor concrete (loon)kostenverlaging van 83 miljoen euro goed.

De reële loonkosten verlaging werkgever en netto loonsverhoging werknemer voor gelegenheidsarbeid door invoering van fictieve forfaits (7,5 euro per uur of 45 per dag) waarop de sociale bijdragen zullen berekend worden, gaan ten laatste in op 1 oktober 2013. Ook zal men studenten tot 100 dagen per jaar voordelig kunnen laten werken. Dit alles zonder verplicht gebruik van de anti-fraude kassa’s.

Als men op vrijwillige basis overgaat naar het nieuwe controle systeem en zal men beloond worden met een lastenverlaging per kwartaal van de werknemers gaande van 500 tot 800 euro voor de jongeren. Deze maatregel is beperkt tot 5 werknemers en enkel voor ondernemingen met maximaal 49 werknemers. Momenteel zijn er echter nog steeds geen gecertificeerde kassa’s beschikbaar op de markt en de circulaire die dit in goede banen moet leiden is reeds enige tijd ingetrokken. Het wordt dus afwachten wanneer deze maatregel in de praktijk mogelijk zal zijn.

In ieder geval staat de einddatum voor de verplichte introductie van de nieuwe kassa’s nu op 31 december 2015 (invoering op vrijwillige basis van 1 januari 2014 t.e.m. 31 december 2014). Vorig jaar was er nog sprake van een verplichte installatie (op basis van een KB van 2009) vanaf 1 januari 2013. Het wordt nu uitkijken wanneer bijvoorbeeld een nieuwe circulaire meer duidelijkheid kan scheppen over de nog openstaande aspecten (overuren, meldingsplicht, manier van registratie van de werkuren, certificatie, …). Een actuele tijdlijn vind je hier.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

10 reacties

  1. het invoeren van de anti fraude kassa moet niet steeds weer uitgesteld worden maar integendeel snel verplicht worden … en terzelfdertijd moet er een fiscaal realistisch voorstel komen mbt overuren; deze moeten gewoon uitbetaald kunnen worden, ZONDER de verplichting de ewxtra uren in vakantie om te zetten. want vooral hier knelt het schoentje, als je weet dat het gros van de horecazaken kleine ondernemeningen zijn met weinig personeel in dienst. en dat de mensen die vnl werken wanneer anderen net niet werken (feestdagen, avond, nacht …) dit wel willen verder doen mits ze een centje meer verdienen, ook via overuren. op deze manier denk ik dat de mensen die in de horeca werken met heel wat minder spanning gaan leven …

  2. Past voor de horeca als dat voor alle zelfstandigen geldt, zoals voor stranduitbaters, ook voor beenhouwers, schoenlappers, coiffeurs, garagisten, loodgieters en electriekers ebz… want daar zitten grotere fraudeurs. De horeca moet in het zwart lonen betalen omdat het personeel (meestal gesyndiceerd) anders geen overuren willen doen; en dan de syndicaten maar zeggen dat de horeca zwart verdient (maar erbij vergeten te zeggen dat het hun leden zijn die het eisen in het zwart te worden betaald..)

  3. Wij zijn verheugd te vernemen dat er budgettaire ruimte wordt gemaakt om de horecasector te ondersteunen.
    Wij zijn echter onthutst over de aangekondigde timing voor de black box.

    Over onze diverse horeca activiteiten heen stellen wij circa 150 mensen te werk met verschillende statuten. Hieronder zijn een vijftigtal voltijdse contractuelen.
    Het is algemeen geweten dat het in de huidige horecacontext en rekening houdend met de Belgische lasten op arbeid, maar ook met de verdoken belastingen (FAVV, energie, water, enz…) elk kwartaal een huzarenstuk is om het geheel gedraaid te krijgen.

    Een correcte prijssetting in de sector en een eerlijke concurrentie worden met deze timing opnieuw minstens 2 jaar uitgesteld.
    Het financieel en personeels concurrentienadeel wordt bestendigd:
    – ervaren mensen in de horeca willen niet werken aan de officiële voorwaarden die wij kunnen bieden
    – mensen die we opleiden, vertrekken op het moment dat ze beginnen te renderen dikwijls naar lucratievere oorden
    – de algemene prijzen zullen tgv deze timing nog 3 jaar structureel te laag blijven om normaal te kunnen functioneren en investeren
    – onze collega’s blijven met de zwarte lastenverlaging, die ze misschien nog niets eens onterecht afdwingen in de huidge lastencontext, lustig concurreren, investeren en de betere werknemers opeisen

    Ons inziens ondergraaft de regering op dit moment verder de kansen voor de exploitanten die wit werken.
    Wij hadden ons met ons team voorgenomen nog te knokken tot begin 2014, datum waarop iedereen met gelijke kansen zou moeten beginnen te werken.

    Er valt veel te zeggen over de (on)leefbaarheid van de Belgische horeca. Het overaanbod en het amateurisme is volgens ons mede gecreëerd door het lakse gedoogbeleid vanwege de overheid, gedurende decennia.
    Het is frappant te moeten vaststellen dat wij als ondernemers die officieel willen werken, ook nu nog jaar na jaar door die zelfde overheid worden voorgelogen over het tijdstip waarop een einde wordt gemaakt aan een onmogelijke concurrentiesituatie.

    Het zal allicht niet verbazen dat wij ondertussen nog weinig geloof hechten aan de timing van ondertussen eind 2015.

    Helaas kunnen wij onze panden niet naar Nederland verhuizen waar dit soort zaken reeds jaar en dag geregeld zijn en horeca-uitbaters gerespecteerde ondernemers zijn.

    Persoonlijk is het voor mij onbegrijpelijk dat er, volgens onze vakvereniging vooral door de Waalse politiek, geen concensus kan worden bereikt over een effectieve lastenverlaging, maar wel voor een bestendiging van het zwarte circuit met nog eens minstens 2 jaar. Het zal allicht niet voor de eerste maal geopperd zijn… indien het betaalbaar zou zijn, zouden we met de glimlach meer mensen tewerk stellen. Horecapersoneel kost in Nederland bijvoorbeeld effectief 20à30% minder…. Horeca is een bijzonder arbeidsintensieve en op flexibiliteit gebaseerde sector maar wordt in België zo niet behandeld. De sector slaagt er, mede door de lakse overheid, niet in een correcte prijssetting (wil de politiek dit wel?) in verhouding tot de fiscaliteit te ontwikkelen. Zie daar de reden waarom 9 van de 10 collega’s “ruimte” (moeten) creëren.

    1. volledig mee eens. Voor mij ook onmiddellijk de zwarte doos maar wel voor iedereen. Ook de vzw’s, sportclubs , kantines , jeugdhuizen, festivals enz. Onder het mom van vzw betalen ze volledige lonen in ’t zwart, verkopen meestal onder de gangbare prijs en maken het in tijden van neerwaartse spiraal het nog moeilijker voor diegene die het volgens het “boekske” doen.

  4. Mensen die naast hun fulltime job nog willen werken in de horeca worden gewoon gestraft, en worden het ook afgeraden door hun sydicaat, omdat ze er nog een aalmoes aan overhouden… Dit zijn meestal gemotiveerde alleenstaanden die echt willen een centje bijverdienen. De sector heeft nochtans zo’n mensen nodig. Maatregelen moeten genomen worden voor alle ondernemingen, ook voor die met slechts een paar mensen in dienst. Zolang de loonlasten niet omlaag gaan en de prijzen niet door iedereen tot een normaal niveau opgetrokken worden, blijft de sector aanmodderen. Iedereen die professioneel in de horeca bezig is weet dit, helaas gebeurt er vanuit Brussel…niets. Chapeau voor al diegenen die het op vandaag nog kunnen ronddraaien op een professionele manier!!!

  5. Waarom het loonsysteem nog ingewikkelder maken dan het al is ? Breng gewoon de BTW naar 6% zoals in AL onze omringende landen, en het probleem is opgelost. Voor de rest wordt steeds braaf naar Europa geluisterd, maar in dit geval zijn de oren blijkbaar verstopt :-/.

  6. als de staat mij 15euro net geeft per maand mogen ze al mijn
    inkomsten houden.ik sit al 40 jaar in de horeca als zelfstandig en kan niet op pensioen gaan zeg dat niet genoeg.
    groetjes.

  7. na 30 jaar wil ik niks liever dan een witte horeca maar zoals de kaarten nu liggen gaat dit niet. om alles officieel te doen gaat bij mij een koffie al gauw 7 á 8 euro kosten. wie gaat dat betalen? niemand dus moet ik mijn deur sluiten
    met tot gevolg 4 fulltimers aan den dop, zo willen ze het zeker? en ik na 30 jaar horeca stoppen en naar het ocmw, proficiat Cromber, goe bezig, alleen het ego teld bij deze ‘politieker’. ik hoop meneer Cromber dat je geen kinderen hebt want deze worden de dupe van uw geknoei.

  8. De splitsing van het woord horecasector is niet nodig. Het Federaal departement waar horeca onder valt wel.

  9. Ik werk al sinds 2002 met een geregistreerde kassa.Dit wil zeggen: dubblelcontrolerol, en automatische btw-briefjes.

    Krijg ik nu retro-actief ook kortingen op mijn personeel, en de eerlijk betaalde Btw ?

    En zij die vrezen dat ze belastingen moeten betalen op winst hebben waarschhijnlijk nog nooit gehoord van aanvullende pensioensverekeringen, en zelfs risicoloos bij verzekeringsmaatschappijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief