Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kassa
[highlight type=”one”] Horecafraude [/highlight] 

Enkele jaren geleden moest een Antwerpse leverancier zijn boeken sluiten nadat hij betrapt werd fraudegevoelige kassa’s op de markt te brengen. Einde 2011, tijdens de hoogmis van de Horeca in Gent, viel het parket binnen in meerdere Brusselse horeca zaken en bij hun kassaleverancier. De nodige media aandacht was gegarandeerd. Onlangs werd een marktleider zeer hard aangepakt. De sector davert op zijn grondvesten. Het parket blijkt steeds strenger op te treden en deinst er niet voor terug om de grotere zaken op te sporen.

Een Horeca federatie minimaliseert en verdedigt de sector : ze merkt fijntjes op dat de huidige systemen op de markt gekeurd zijn door de fiscus en dus geen fraude toelaten. Klopt deze bewering wel met de huidige realiteit in de sector ? De pers citeert een fraudepercentage van maar liefst 70% en waarschuwt voor massale controles.

Op 1 januari 2014 begint het tijdperk dat alle software volgens heel specifieke normen moet werken en door een zwarte doos (fiscal data module) zal gecontroleerd worden. Als er dan één klant of leverancier door de mand valt, volgt (automatisch) de intrekking van alle systemen die op op dezelfde leest geschoeid zijn. De fiscus zal permanent een centrale databank met verschillende controlemechanismes bijhouden met alle details van de geïnstalleerde kassa’s. De toekomst van Horeca ziet plotseling wel extreem wit uit.

Wat denkt U ervan ? Uw opinie en mening op de peiling zijn welkom.

Vond u dit artikel interessant? Deel het!

37 reacties

  1. Na de bouwsector is het de beurt aan de horeca.
    Wanneer iedereen correct belastingen zou betalen (ook het personeel) zijn dergelijke maatregelen overbodig.
    Waarom geen LAAG éénvormig tarief: op lonen, inkomsten als zelfstandige, inkomsten uit financiële transacties (beleggingen) inkomsten uit meerwaarden op verkoop van onroerend goed en aandelen. Alle inkomsten gelijk belasten zonder ingewikkelde aftrekpostconstructies. Belastingen inhouden op vergoedingen betaald naar het buitenland waarvan de uiteindelijke begunstigde niet is gekend ?
    De behoefte aan zwart vrijwel onbestaande zijn. Iedereen gelijk voor de wet: dan zou het personeelsverloop ook minder groot zijn omdat ze elders meer niet officieel inkomen is beloofd. Restaurant en café bezoek zou dan duurder worden, maar als we daardoor met zijn allen minder belasting betalen hebben we meer netto over om dat te betalen toch ?

  2. Wie overleeft het en hoe worden de controles aangepakt. Iedere controleur heeft zijn mening over de wetgeving en zijn toepassing, Geen enkel systeem is sluitend en het zullen weer de sukkelaars zijn die gepakt worden omdat zij niet genoeg geld hebben om degelijk materiaal aan te schaffen. Weer een golf van falingen op komst maar daar liggen diegene die geen enkele ervaring hebben en enkel vanuit een ivoren toren een wetgeving schrijven. Schoenmaker blijf bij uw leest

  3. waarom wordt enkel de horeca zo hard aangepakt, hetis al zo moeilijke om te overleven.
    wat met kappers, schoonheidsspecialistes, beenhouwers, ….
    in iedere sector wordt gefraudeerd omdat onze lasten zo hoog liggen
    waarom worden de politici met hun fenomenale lonen niet eens onder handen genomen

    1. Inderdaad, aanvaardbaar is een kassasysteem voor allen die contant geld ontvangen, ook de kinesist, de loodgieter, de klusjesman enz. Iedereen gelijk voor de wet dus

  4. nu ik ben er mee eens dat er iets moet gaan gebeuren rond de horeca,zelf ben ik voorstander om er een witte horeca van te maken maar dan moet er wel een fatsoenlijk beleid komen.
    nu op dit moment worden wij als horeca ondernemer iedere dag meer en meer gewurgd aan de hoge kosten van werknemers,BTW,belastingen,gas en elektriciteit,foodkost en nog zoveel meer…….
    nu wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt in onze maatschappij, dan denk ik wel dat onze toekomst er rooskleurig uitziet.
    maar jammer genoeg zijn er profiteurs die nooit genoeg hebben,dan bedoel ik hier ook mee mensen die van 2 walletjes eten,kosten van de belasting betaler(ziekenkas)en als hobby dan nog eens gaan zwartwerken.

    1. Geef onze hardwerkende restaurateurs en hoteliers een beetje ruimte aub!!!
      Waar zijn we in godsnaam mee bezig?
      Dit is gewoon niet houdbaar!
      Vergeten we soms welke bijdrage de horeca sector wel levert aan de Belgische staat?
      Lieve mensen, laat jullie niet doen en blijf streven om jullie prachtzaken te onderhouden!!

    2. Ik lees dat BTW een kost is maar voor bedrijven is dit een nul operatie. Btw ontvangen van de klant doorstorten aan de staat, Btw aftrekken van de factuur kosten en in mindering brengen van de ontvangen BTW. Dus het is niet de zelfstandige die de BTW betaald maar de verbruiker dus jan modaal.

      1. BTW zou geen kost zijn? Als je nu werkelijk denkt dat een zelfstandige geen btw betaald dan heb je het grondig mis! Voeding wordt aangekocht aan 6% btw en wordt verkocht met 12% btw en dranken nog steeds aan 21% . Dat wil zeggen dat al onmiddelijk tot 1/5 van de ontvangsten naar de staat gaat. Reken bovendien nog eens ruim €1000 per kwartaal om de boekhouder te betalen voor de btw-aangifte (dit is zonder de controles want die worden nog eens apart betaald). Dan zijn er ook nog de maandelijkse voorafbetalingen van de btw (lees de staat geld voorschieten). Dus wie beweert dat btw geen kost is heeft geen flauw benul van wat hij zegt. Als je dan bovendien nog alle andere kosten rekent zou je je misschien beginnen afvragen waarom een mens eraan begint… BTW (minimaal 12%), loonkosten (ruim 1/3 van de omzet), Sabam (auteursrecht) billijke vergoeding (uitvoerdersrecht), FAVV-bijdrage, gemeentelijke taksen op uithangborden en motoren (!), provinciale belastingen, kosten sociaal secretariaat, investeringen, energiekosten,…(honderden tot duizenden euro’s per maand)
        De uitbater is diegene die de rekening betaald want de gemiddelde klant is niet bereid om de werkelijke kosten te betalen. Veel klanten hebben maar 1 ding voor ogen, veel en goedkoop. Maar laat dat nu net 2 zaken zijn die niet samengaan.
        Gelukkig zijn er mensen die wel nog beseffen wat het inhoud. Gelukkig zijn er nog mensen die beseffen dat een horeca uitbater een werkdag heeft die kan oplopen tot 16 a 17 u per dag (!) om dan uiteindelijk minder over te houden dan een werknemer die nauwelijks de helft van die uren presteert en daarbovenop recht heeft op een degelijk pensioen, ziekteverlof, ouderschapsverlof, bevallingsverlof, wettelijk verlof, …-verlof (en een zelfstandige draagt echt wel bij voor de rsz, zowel voor zichzelf als voor zijn werknemers)

      2. Niet helemaal correct : een zelfstandige betaalt BTW aan de staat op de facturen die hij heeft uitgereikt aan zijn klanten. De staat houdt er helemaal geen rekening mee of die bewuste klant de rekening aan de handelaar al heeft betaald. Het gebeurt meer en meer dat facturen onbetaald blijven openstaan, terwijl de handelaar de hierop verschuldigde BTW al wel aan de staat heeft moeten afdragen. Hierdoor worden zelfstandigen gedwongen om de BTW te financieren. Een oneerlijke situatie lijkt mij …

      3. Wij kopen voeding aan tegen 6% maar moeten tegen 12 % verkopen dus btw is geen 0- operatie zoals bij andere ondernemers. Je kan ze niet doorrekenen want dan wordt restobezoek te duur en ons personeel die we voor snelle en optimale klantservice nodig hebben kost fortuinen – want bij ons kan je moeilijk zeggen : wachtlijst is vol je eet over twee weken… Dan is er een gaatje in agenda. En als het niet snel genoeg gaat stapt de klant het op. En nu gij – probeer alles officieel te doen ik hou al 1 jaar niks over om mezelf te betalen. What’s the point ? Di Rupo maakt kmo’s kapot. Enig probleem is dat wij de kleine kmo en horeca de economie doen leven. Haal het geld bij de groten die geen euro hier betalen maar wel ons geld lekker op belastingsparadijzen zetten. Stop die vete tegen hard werkende horeca-uitbaters en stop met te denken dat zij in luchtkastelen wonen in weelde.

  5. Wat met de advocaten, de plastische chirurgen en dokters in het UZ gent?
    Maar ik denk dat onze sercretaris van fraudebestrijding in dit vuil vies vettig putje niet durft graven. Hoe zit het trouwen met die 38000 stukken van €2 die op zijn dienst verdwenen zijn. Nog iets van gehoord? Zouden ze niet beter allemaal voor hun eigen deur vegen!

  6. Ik ben boekhouder en heb een aantal horecazaken in portefeuille.
    Ik stel vast dat alles begint met de bevoorrading van die zaken: wit/grijs of zwart.
    Eens alle aankopen in ’t wit gebeuren, dan zal die verplichte kassa toch helpen om de ‘juiste’ omzet te bepalen : dit is een voordeel zowel voor de fiscus als voor de horeca-uitbater.

    Probleem: een horeca-uitbater blijft deels in ’t zwart aankopen, maar tikt ‘al’ zijn verkopen in zijn gecontroleerde kassa : hij zal belasting betalen op een overdreven winst.
    Daar zal wel niemand wakker van liggen, toch ?…

  7. Ik heb geleerd dat de horeca mits kennis van de mogelijkheden ook een beetje kan meesnoepen van betoelaging en subsidies allerhande. Ik maak daar dan, en we zijn maar een miniscuul bedrijfje, ook dankbaar gebruik van. En aangezien we veel werken voor de bedrijfswereld is alles gefactureerd en “wit”. Anderzijds merk ik ook dat het niet mijn “zwart” werkende horeca-collega’s zijn die me beconcurreren, maar ook het alternatieve circuit. Als alle verenigingen, klasseraden, ook gemeentebesturen, en noem maar op, hun catering lieten gebeuren door een “witte” professional dan worden er wekelijks vele duizenden maaltijden door een regulier cateringbedrijf verzorgd ipv een niet-HACCP-gecontroleerd vrijetijds-traiteurke! Die verplichtingen lappen deze lekker aan hun laars, om nog te zwijgen van B.T.W., verzekeringen, Steunfonds Horeca, DIMONA, verplichte ECO-cheques, SABAM, … (ik vergeet er wel een paar zeker..?) Als hier paal en perk aan gesteld word kan er serieus gebabbeld worden.
    Er komt direct een immens marktpotentieel vrij waar genoeg aan te verdienen is om al het zwart gedoe te laten varen.

  8. Beste

    Wanneer gaan ze nu eens echte problemen aanpakken , werkende mensen sterven uit in Belgie

    De kmo verdrinkt , zelfstandige moet je meekrijgen van thuis , laat deze mensen niet uitsterven , ze zijn de toekomst voor iedere werknemer , zij verdienen meer steun in slechte tijden dan steeds als een dief te worden aanzien
    .
    Wanneer zal het taboe van zwartwerk regulariseerd worden, niemand durft erover spreken , iedereen doet het .
    Vroeger waren overuren normaal (jaren 70 ) nu zijn ze veel te zwaar belast , en word het zwartwerk .

    Vb horeca : Wij hebben klanten die nu zeggen , vergiftigd geschenk die 12 % een zwarte doos aan de kassa .
    heeft tot gevolg :*”wij bollen uit , niet meer inversteren want we zullen toch geen koks meer vinden , en terecht
    spreek eens met een paar koks die geen overuren meer kunnen doen , die gaan veranderen van werk als chauffeur of een ander jobke , dit zijn dan ook plaatsen die door niet koks niet kunnen ingevuld worden dus nog meer werklozen
    In Brussel werkt 60% in de horeca , en is 1 op 4 jongere werkloos , dus nu de horeca een beetje kon ademen (12 %) wringen ze ze aan de andere kant de nek af . Een tijdbom voor Brusssel , wat ik betreur
    Ze zouden de drugs en grote zwartwerk circuits moeten blootleggen , niet iemand de laatste 200 euro extra die hij verdient afpakken . Laat de zelfstandige wat ademruimte dat komt de investeringen ten goede .
    In de horca word steeds met forfaits gewerkt , door de vele shifts .

    Als alle kleine ondernemingen een keer failliet of gestopt zijn dan zullen ze het beseffen , maar dan is het te laat . Dit zijn wel de grootste werkzekere wergevers ,want de multinationals verhuizen toch.

    Een manager , minister en ettelijke andere vetbetaalde verantwoordelijke jobs zijn officieel 38 h betaald , maar deze doen ook veel meer uren thuis email etc allemaal verrekend in die 38 H(dat mag wel)
    niets optegen , integendeel , maar dan moeten die ministers ook niet flauwdoen , Een kok die wil ook wel iets meer verdienen , maar dat is allemaal handenarbeid dus laat eens voor iedere wernemer overuren toe die netto nog iets opleveren , Dit is geld die terug in de economie terecht komt , zwart geld is niet echt zwart geld , de 21 % btw bij aankoop van hifi of parfum , brandstof en sigaretten 70% , s of eens gaan eten brengt de schatkist indirect ook geld op .
    En wergelegenheid , alle sectoren varen wel bij supplementaire uitgaven van consumenten , (een bloem moet je laten bloeien en niet de bloembol verwijderen)

    Als ze eens moesten een nieuw statuut voor zelfstandigen op punt zetten vb :
    *eenmanzaken bestaan niet meer, wel EBA en BVBA met een belangrijke regelgeving , de staat is borg voor de zelfstandige ,en de nieuwe zaak kan nooit zijn privebezittingen in borg moeten geven aan gelijk welke bank .
    dat zou nieuwe talentvolle ondernemers aansporen een zaak te beginnen , die nu het risico niet durven nemen en terecht ik zou het ook nooit meer op die manier doen , dit zou zeker werkgelegenheid creeren .
    Er zijn nog heel weinig zelfstandigen die hun kinderen motiveren om hetzelfde te doen , wat je er voor moet doen tov de opbrengst is niet meer naarvenant.

    In Belgie ben je alleen maar goed als je niets doet , werkende mensen worden echt bestraft , maar wat als er geen werkers meer zijn , wie zal dan wie betalen

    Groetjes

    Johan Degroote

    1. Beste Johan,

      Ik had het niet beter kunnen verwoorden. Wij staan op voor zij die willen blijven liggen. Wij worden gestraft omdat we het aandurven mensen werk te geven en hiervoor onze verantwoordelijkheid zeven op zeven opnemen. Laat de overheidsmensen enkele dagen meedraaien met ons, en ze zullen anders gebekt zijn

      1. Soms vorm ik me zo een idee van hoe er daar in Brussel beslist wordt over ons, de gewone man, de kleine zelfstandige ….
        Iedereen in zijn gouden torentje, moet beslissen over hoe het moet, terwijl al die mannekes/vrouwkes beter zelf eerst eens een tijdje zouden meedraaien in al die kleine KMO’s zodat ze MISSCHIEN toch een idee hebben hoe het eigenlijk werkt ….

        Wat moet er gebeuren :
        1. loonkosten naar beneden
        2. minder hoge boetes op het te laat betalen van de RSZ,
        maar liefst 10 procent vanaf dag 1 en 7 procent op jaarbasis
        3. BTW naar beneden
        4. minder SABAM
        5. minder billijke vergoeding
        6. minder hoge kosten op over uren
        7. en zo is er nog heel wat

        1. mag ik even opmerken dat toen de regering zei dat ze de kleine zelfstandige gingen helpen, hebben ze de 10% boete opgetrokken tot 15%, dus helpen sneller failliet te gaan zeker

        2. Het is inderdaad zo dat fraude bestrijding een zeer slecht woord is. Dit zegt eigenlijk dat de staat niet beseft dat ze de fraude zou kunnen vermijden.Fraude is als een ziekte BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN. Ikzelf ben uitgeweken naar een ander land omdat men hier niet snapt dat indien de Staat stopt met ruzie maken over het Frans gedeelte en het Vlaams gedeelte, er al een zeer aanzienlijke som geld gaat vrijkomen. Minder Ministers , minder compensaties zoeken die alleen maar leiden tot grotere uitgaven etc. …..

          Maak inderdaad alles goedkoper zodat het de moeite niet loont om te frauderen dan geneest deze ziekte vanzelf zonder weer extra UITGAVEN voor onderzoekers.

          Ik weet niet wat jullie ervan vinden maar België stevend mijn inziens af op een faling in de grootste zin van het woord en dat hebben wij vooral te danken aan het socialisme

          Waarom gaan wij niet verenigen in een controle apparaat die de staat controleert hoe ze met ons geld omspringen. Ik ben voorstander hoor. Hier worden wetten gestemd die IEDEREEN beknot in zijn creativiteit ……

          Nog enkele jaren verder en meneer de minister weet alles over ons…. LET OP MET FACEBOOK en al die andere troep want BIG BELASTING IS WATCHING YOU

  9. ik starte 2 jaar geleden ook een horeca zaak op, ben tevreden dat ik hier mee gestopt ben. Werkte eerlijk om alles te kunnen betalen maar dat lukte niet en kwam in de problemen… het is niet eerlijk heb mijn leven beter verdiend in loondienst en ze zuigen je uit als zelfstandige in de horeca dus was dit niet haalbaar.. hopelijk ziet de staat in dat voor deze sector iets moet gedaan worden ik beklaag mensen in deze sector en heb veel respect voor hun streven maar weinige zaken kunnen in deze sector overleven.. ik probeer momenteel mijn zaak over te geven maar de banken lachen om te financieren voor horeca voor jonge beginende ondermeners “dat doen we niet” dit is de rekening dat veel mensen in de horeca te horen krijgen..spijtig voor mensen dat hard gewerkt hebben en op pensioen willen gaan en hun zaak niet verkocht krijgen aan gemotiveerde mensen…..

  10. ikzelf heb 2 jaar gelden de stap gewaagd om een droom waar te maken, namelijk een eigen horecazaak op te richten,
    tot op heden zeker geen spijt van,
    maar het is verdomd hard werken en alles op alles zetten om het hoofd boven water te houden,
    de loonkosten zijn gewoonweg verschrikkelijk hoog, en bijna ondraagbaar.
    als ik hoor hoe bepaalde groepen klagen als ze een beetje harder moeten gaan werken omdat ze “afgevet” worden word ik misselijk. de jaloezie die er dezer dagen heerst…. If only… mensen zouden eens moeten weten wat je ervoor moet doen om maar iets te kunnen overhouden, hiervoor verwijs ik graag naar een studie uitgevoerd omtrent het ‘verwitten’ van de horeca, waarbij een horecazaak die € 1.000.000 omzet draait, alles officieel doet en je als zaakvoerder slechts € 1.000 overhoud, maar blijkbaar is dit normaal… laten we allemaal 9 to 5 jobs gaan doen, en vooral ambtenaar worden en bij de vakbond gaan, allemaal zekerheden!!!!!

  11. Wanneer houdt het nu eens op met dat gezeur over zwart vs wit.
    De hele cultuur in Belgie is belachelijk, het lijkt wel een bananen-republiek! Belgen verdedigen zwart werken en ondernemen alsof het een recht is….. terwijl de staat langzaam failliet gaat? Overigens makkelijk om de overheid de schuld te geven, of de Walen of de buitenlanders, terwijl juist de ondernemers, die zwart geld verdienen, zich diep zouden moeten schamen. Gewoon ophoesten die belastingen en BTW, het heet niet voor niets Belasting over de Toegevoegde Waarde… Werknemers moeten toch ook gewoon inkomstenbelasting en premies betalen? Zijn ondernemers een verheven volkje? Kom nou toch mensen. Het moet nu maar eens afgelopen zijn. Zeg nu zelf: wit is toch mooier dan zwart?

    1. Als allemaal zoo goed is marcel , en als je er zoooveel mee verdient , waarom begin je er niet aan , Iedereen kan eraan beginnen dan zullen ze eens zien hoe rijk je er van wordt .
      En marcel als er geen zaken meer zijn dan kunnen de controleurs zichzelf beginnen controleren … de vraag is wie zal die dan nog betalen ?

  12. als je alles wit wil krijgen is het toch niet moeilijk.
    schaf het cash geld af.
    laat alles betalen via rekening, bankcontact, visa, gsm,… ( de systemen zijn er waarom niet verplichten)
    GEEN GEDOE MEER MET DE KASSA’S OP PUNT TE STELLEN,bij controle is alles zichtbaar. ze kennen toch ieder zijn rekeningen als ze da willen.
    geen zwart meer in de horeca, bouw, kappers, winkels, sauna,kuisfirma,… zitten er soms politieke zwaargewichten om alles tegen te houden.
    ze gaan geen ellenlange vergaderingen meer moeten doen ivm fiscale fraude hoe ze deze moeten aanpakken.
    al het personeel moet dan ingeschreven zijn want hun loon kan niet meer cash

    alle financieele problemen opgelost voor de regering en de zaken

    weet wel als er een handelszaak in het zwart werkt dat dit is om personeel mee te betalen omdat het personeel erom vraagt

  13. zoveel verzuurde reacties over zwart in de horeca. dat die mensen zélf eens een zaak opstarten als ze denken dat er zo veel geld mee te verdienen is, er staan genoeg zaken over te nemen. zolang hun loon of pensioen omhoog gaat is het goed, maar o wee als je koffie plots 10 cent duurder wordt, dan gaan ze vlug naar de goedkoopste. vergeet ook niet dat ze daar soms meer dan één uur zitten met dat koffietje voor hun neus. pfff. ik heb nog een horecazaak maar doe het met weinig overtuiging. de klant krijgt nooit genoeg en betaald altijd te veel (denkt hij) en de staat wurgt je in de papiermolen en krijgt ook nooit genoeg…

  14. Kan je personeel nog overleven als je het allemaal volgens het boekje doet (of ze nu op procent staan of per uur).
    Aan de kust moet je je geld verdienen in de zomer zowel uitbater als personeel maar met 7 uur per dag werken kunnen je als personeel zeker niet aan de kant zetten om de winter te overleven.
    Nu is het al niet gemakkelijk om goed personeel te vinden en wat gaat dat worden als ze geen geld meer verdienen.
    Dus als ze daar eerst een keer een oplossing voor zoeken.

  15. ben maandag no eens beroepshalve gaan uit eten.
    plaats = een restaurant in de noorderkempen zal ik maar zeggen.
    een 60-tal aanwezigen.
    beroepshalve houd ik afrekeningen in de gaten (= wellicht
    misvorming als boekhouder-fiscalist).
    niemand kreeg het “leeuwke” uitgereikt, ook ik niet spontaan.
    de restauranthouder kent zijn vak: geregeld kwam hij te voorschijn om enige omzet te wissen, en de kassa terug op orde te zetten door geld uit lade te nemen; een vooruitziend man mocht er eens onverwacht controle komen om “de kas af te kloppen”.

  16. Waarom geen openbaar debat met de ministers of verantwoordelijken organiseren. Misschien durven ze niet omdat ze niet genoeg kennis hebben van hoe een horeca bedrijf
    uitgebaat wordt qua organiseren van personeel, de financiële kant, de verplichtingen tegenover de brouwer & verhuurder, de sociale verplichtingen, het gezin, …
    En als laatst het uitrekenen van je eigen loon per uur !!

  17. Hoera; Joepie, MIJN PERSONEEL VERDIENT MEER DAN IK ……..
    Volgens mij doe ik toch iets verkeerd, speel niet genoeg baas, maak zelf te veel uren…
    Allemaal leuk en aardig en we doen onze zaak nog graag, maar riskeer het niet om de koffie duurder te maken, de prijzen van het eten aan te passen terwijl alles duurder wordt :
    Nieuwe CAO vanaf januari voor de lonen,
    inkoop dranken weer duurder,
    verplichte ECO cheques
    eindejaarspremie
    vakantiegeld
    dure overuren
    goedkope studenten die niets kennen, door de vaste medewerkers moeten opgeleid worden en op het einde van de rit een pak meer verdiend hebben dan het vast personeel

    POLITIEKERS bijzonder goed bezig, doe zo verder, wanneer er in de horeca genoeg faillissementen zijn zullen jullie wel weer een andere sector vinden die je naar de filistijnen kan helpen.

    WISTEN JULLIE TROUWENS DAT FRAUDE BESTRIJDING VAAK MEER KOST DAN WAT HET VOOR DE SCHATKIST OPBRENGT !!!!

    Wat meer mensen op de werkvloer met lasten verlaging voor de ondernemers zou al een serieuze oplossing zijn.

  18. nog een korte opmerking : waar moeten we in godsnaam het geld halen om vaak “noodzakelijke” investeringen te blijven bekostigen

  19. ieder kwartaal €15.000 aan btw betalen. maar als we een investering van €20.000 moeten doen, dan moeten we naar de bank voor een investeringskrediet.
    in nederland kennen ze geen zwart, nooit van gehoord meneer. ach nee, ze betalen ook maar 6% btw en hun prijzen liggen nog duurder dan bij ons, terwijl een onkundig studentje van 15 jaar daar nog werkt aan een aanvaardbaar tarief van €5 per uur… maar ja, volgens de socialisten is het nooit genoeg !
    vroeger “mochten” ze (belgische regering) de btw niet verlagen van europa… weet je nog ?! de grappenmakers ! en nu “willen” ze niet… maar ze kunnen wel (de waalse socialisten) miljarden overheidssteun geven aan de waalse staalindustrie ! pffff…. je zou t voor minder kotsbeu worden

  20. en de diamantsector zit met miljarden in het buitenland… een geregistreerde kas in de diamantsector zou meer opbrengen, waar wachten ze op ???

  21. 1/Zwarte doos voor iedereen(slager ,kapper ,…
    2/vanaf 4000 euro nettoloon nu 56% belast
    1400 nettoloon 20% belast. Reken maar uit hé

    Maak het leefbaar en pak daarna fraude heel zwaar aan.

  22. Ik ben een kleine horeca-uitbater met een kleine zaak (cafetaria). Moet als dusdanig voorlopig (?) nog geen zwarte doos plaatsen. Toch enkele bedenkingen:
    ALGEMEEN
    Ik ben een zelfstandige, met alle voor- en nadelen van dien : een relatief goed inkomen, een verwacht klein pensioen, boekhouder van de staat, financier van de staat, uitgesloten van vakantiegeld, eindejaarspremie, maaltijdcheques, tijdskrediet, 13de maand, premies allerhande, ik dop mijn eigen boontjes……, maar ben ‘vrij’. Een niet te onderschatten voordeel en een heerlijk gevoel. Alhoewel, vrij….
    We zitten in België met een enorm hoge belastingsdruk en strenge sociale wetgeving, waarmee we moeten leven en voortdoen. En ‘ja’ knikken wanneer onze lasten en kosten voor de zoveelste keer worden verhoogd.
    Wij betalen hoge bijdragen voor sociale zekerheid, BTW, belastingen allerhande en vele andere…. Maar wat gebeurt ermee? Die komen terecht in een bodemloze put waarvan de huidige toekomstvooruitzichten ingevolge de manier van werken door de staat (o.a. pensioenvoorzieningen) uitzichtloos zijn. Waarvan niemand weet hoe die accuraat en structureel aan te pakken. Tenzij met (weeral) hogere lasten.
    De staat beheert hun middelen inderdaad zoals alles, behalve als een goed huisvader (zie onze zoveelste en dit al sedert talloze jaren begrotingstekorten), wat een kleine zelfstandige wél doet, anders gaat hij failliet.
    Kijk maar naar het aantal ministers in België en ook naar het aantal ambtenaren,vergeleken met de landen rondom ons. In 2010 deden we het met 48 ministers en 10 staatssecretarissen voor wie ongeveer 800.000 ambtenaren ingezet werden…..En kijk dan maar eens naar de tegenprestaties (zowel van hoogwaardigheidsbekleders als van de kleine ambtenaar) die worden geleverd t.o.v. de enorme vergoedingen/pensioenen die hen worden uitbetaald. Goed beheer?
    De manier waarop onze (eufemistisch uitgedrukt) goed betaalde leiders omspringen met onze belastingsgelden is niet van dien aard dat wij de toekomst (o.a. in verband met ons pensioensstelsel) rooskleurig kunnen inzien. Want wie en hoe zal dat blijven betalen. Kan één rechtgeaarde burger hier een antwoord op geven ? Nochtans zou dat van een toppoliticus mogen verwacht worden. Maar ja, die denkt niet verder dan dat zijn carrière lang is en… “après nous le mouches” denkt politicus-modaal.
    HORECA IN HET BIJZONDER
    Arbeid in de horeca kan niet als identiek aan andere arbeid(ssectoren) gecatalogeerd worden. Maar dit wil politiek België niet geweten hebben.
    De arbeidsintensiteit in de horeca is onvergelijkbaar met alle andere sectoren : andere uurroosters, afhankelijk van weer, seizoen, economische omstandigheden, toeristisch aanbod….) en, in de keuken moet werkelijk alles manueel gebeuren, wat leidt tot een hogere arbeidsdruk en personeelsbezetting. De minder arbeidsintensieve momenten moeten ook al aan de volle pot betaald worden, inclusief sociale wetten en al de rest (ook eten, drank, soms krant lezen e.d.m.).
    De (netto)lonen in de horeca liggen bijzonder laag, ondanks de verwachte kwalificaties van het personeel (vb. in de zaal : talenkennis, taalgebruik, sociale vaardigheden, fysieke paraatheid e.d.m.). Dientengevolge en als motivatie om toch in de horeca aan het werk te gaan (blijven), dient een deel in het zwart betaald te worden ter compensatie van het lage officiële loon. Bijgevolg dienen er ook, noodzakelijkerwijs, zwarte inkomsten gecreëerd en gegenereerd, hoofdzakelijk om uitgaven te doen die nadien en tenslotte toch in het officieel circuit terecht komen.
    Het zwart geld wordt in de horeca ook grotendeels uitgegeven aan ménsen die hun (bij)verdiende centen spenderen om uit de marginaliteit te blijven, hun kinderen te laten studeren, deze kinderen beter te kunnen kleden, onderhoudsgelden te kunnen betalen, zich iets extra’s te kunnen permitteren, kortom meestal gemotiveerd zijn om sociale redenen en niet om hun zuurverdiende centen weer in vermelde bodemloze put te storten
    Al hetgeen wat door een kleine zelfstandige (in het zwart) dan nog gebeurlijk aan de kant kan worden gezet, beheert hij als een goede huisvader, over het algemeen in het kader van een beter later leven als gepensioneerde.
    ZWART
    Zwart geld, fraude of hoe je het noemen wil. Het kan zonder. Maar dan moet er een klimaat worden gekweekt waarin dit mogelijk is. En niet met torenhoge lasten, die het zwartwerk in de hand werken, ja zelfs aanmoedigen of tot zwartwerk dwingt.
    Het is voor een kleine zelfstandige van het grootste belang dat hij in de eerste plaats voor zichzelf zorgt, want onze regeringsleiders (met hun al dan niet steeds veranderende en/of al dan niet bekwame ministers) doen het NIET. Integendeel, vroeger gemaakte afspraken worden genadeloos genegeerd en beloofde voordelen naderhand en al naargelang wat er hen best uitkomt, omgezet in financiële/fiscale boetes (denk maar aan het pensioensparen).
    De heren regeringsleiders weten pertinent hoe de toekomst o.a. inzake evolutie van pensioensuitkering er zal uitzien (en dit hebben ze ook altijd al geweten, ook de huidige voorgangers van onze eminenties), maar weigeren hun kortetermijnpolitiek structureel te wijzigen. Hoofdzakelijk uit eigenbelang.
    Een kleine zelfstandige heeft er dus alle belang bij (om in-menselijke redenen) eerst voor zich zichzelf te zorgen om pas daarna te denken aan (vermeende) solidariteit. Want die is er eigenlijk (wetmatig) nù al, alleen al door een bestaande wetgeving maar die er ook meteen voor zorgt dat grote firma’s al te veel buiten (belastings)schot blijven en belachelijk weinig belastingen betalen.
    Maar het is zoveel makkelijker de talloze, honderdduizenden middenstanders, waaronder heel wat horecamensen, aan te pakken dan de witteboordcriminaliteit van megabedrijven die via allerhande fiskale spitstechnologie en technieken schaamteloos belastingen mogen ontwijken, zelf ontduiken.
    En horeca aanpakken, die algemeen (en onterecht)bekend staat als kampioen in zwartwerk, is de weg bewandelen van de gemakkelijkste oplossing. Veel makkelijker dan de strijd te moeten aangaan tegen specialist-fiskalisten en firma’s die zich veel duurdere en betere mensen kunnen permitteren dan zij die moeten zorgen voor hun bevolking, voor onze welstand en welzijn, waar zij het zo dikwijls over hebben.
    POLITIEKERS
    Politiekers zijn machtige mensen. Maar gebruiken zij die macht wel op een correcte, verantwoorde
    wijze ?

    Het tegendeel doet ons vermoeden, namelijk dat zij dit niet doen. Niet op de manier waarop dat de bevolking/belastingsbetaler dit van hen verwacht.

    Omdat een politieker te veel denkt als een politieker, namelijk: (op termijn weliswaar) alles in functie van eigenbelang, geld en macht. Een witte merel niet te na gesproken. Kijk maar es rond je.

    Mooi toch is het wanneer een jonge politicus zijn kop uitsteekt boven de gevestigde waarden en zijn zeg durft doen, nieuwe jonge ideeën aanbrengt, open deuren durft instampen, sympathieks is, taalvaardig, schoon om zien, charisma uitstraalt en alles heeft wat een toekomstig staatskundige zich maar dromen kan.

    Maar dàn wordt hij meer ervaren, leert zwemmen in dat politieke water, leert hoe die wereld in mekaar zit en wordt tenslotte als alle anderen. Zoals wij die nu kennen. Die alles kunnen en mogen.
    De basis vergeten. Vergeten wat je als werkmens moet doen om een euro ‘aan de kant’ te kunnen leggen.

    Want een kiezer vergeeft en vergeet zo vlug. En zij zullen het wel geweten hebben.

    Want na verloop van tijd verdwijnt bij hen alle respect voor een ander en kunnen ze verdomd goed doen alsof. En vergeten snel waar ze vandaan komen, vooral als ze als fils à papa ook dezelfde paden bewandelen.

    Er worden wetten gestemd omwille van de geest van de wet, maar die wordt toegepast naar de letter, wat ons soms tot buiten proportie leidende gevolgen brengt. Zelfs de rechtspraak kent het verschil niet meer tussen de geest van de wet en de letter.

    Soms doen politiekers mij denken aan (sommige, de meeste) dokters-specialisten-vakidioten, die zich enkel in hun specialisatie (politiek) interesseren en niet in u, als patiënt (de burger, het beloofde welzijn, oorspronkelijk doel van hun ‘missie’), om je een beetje respect te jeunen en vertrouwen.

    Politiekers doen mij inderdaad denken aan dokters en wel om volgende reden: jaren sukkelde ik met een hardnekkige pijn in benen en voeten. Door de huisdokter word ik naar een neuroloog gestuurd die, gelet op de aard van mijn beroepsbezigheden (cafetaria/café) en mijn niet gering alcoholverbruik, mij vertelt dat ik een ontsteking heb om de zenuwbanen, moet stoppen met drinken en medicatie dien te nemen.

    Ik deed wat mij gezegd werd, maar de pijn verminderde niet. Er werd mij zelfs verteld dat dit normaal was, dat dergelijke ontstekingen onomkeerbaar kunnen zijn. Met die pijn leer ik dus leven.

    Na een levertransplantatie en een tweetal jaar geen alcohol te hebben verbruikt, waarbij ik nog altijd met dezelfde pijn bleef zitten, raadpleegde ik een tweede keer, tijdens de revalidatie na mijn levertransplantatie, ook ditmaal een begeleidende dokter voor de blijvende pijn in mijn been en voeten. Opnieuw werd door deze (ook) neurologe dezelfde diagnose gesteld met dezelfde gevolgtrekkingen (pijnen kunnen onomkeerbaar zijn). Wel werd mij aangeraden nieuwe steunzolen te nemen.
    Toen de pijn nadien toch nog echt ondraaglijk werd vroeg ik mijn HUISDOKTER (de basis) of hij geen arts kende die mij van deze pijn kon afhelpen. Hij verwees me onmiddellijk (met in gedachte de ervaring met neurologie) naar een chirurg die meteen vaststelde dat een ader in mijn been volledig dichtgeslibd was en ook oorzaak was van mijn helse pijnen. En inderdaad, na de operatie was alle pijn verdwenen. De specialist (politieker) kende nog enkel zijn vak (macht, eigenbelang) voor een politicus) en was het uiteindelijk de huisdokter (de basis) die de oplossing aanbracht. Stemt toch tot nadenken.

    BESLUIT

    Politiekers en uiteindelijk de wetgever (specialisten/vakidioten) gaan uit van hun eigen ‘specialisatie’ maar verliezen hierbij de basis (huisdokter, ervaringsdeskundigen in de breedste zin) uit het oog.

    Het uitschakelen van wat men noemt ‘het zwart circuit”, zal ongekende gevolgen hebben (faillissementen, zich sterk wijzigend sociaal leven, meer gebruik/misbruik van thuisdrinkers en druggebruikers, minder tewerkstelling voor knelpuntberoepen, minder inkomsten uit BTW komend van een niet te verwaarlozen horecasector, lagere inkomsten uit toerisme ingevolge verdwijnende horecazaken, sluitende restaurants,…)

    Voornamelijk gevolgen van sociale aard. Maar dat interesseert een politicus niet. Hij moet denken aan zijn imago, zijn status, zijn machtspositie, zijn onmiddellijke toekomst. Wat de toekomst van de horeca betreft zal die op termijn wel de ver van zijn bed show zijn en zal hem dit, met een dik pensioen, wel worst wezen….

  23. Er is maar een oplossing voor dit soort “wantoestanden” bij de overheid, ieder minister en kabinet dat de aan haar toevertrouwde gelden niet beheerd zoals een goede “huisvader” ter verantwoording roepen,

    iedere cumul van die Heren aanvechten naar het gelijkheidsbeginsel in de grondwet,” iedere Belg is GELIJK voor de wet, je gaat ze horen piepen en roepen !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf u in op onze nieuwsbrief