• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

John Crombez

 

Ook vakbonden voor zwarte doos

De staatssecretaris van fraudebestrijding, John Crombez, kreeg onlangs de kans zijn plannen voor de horecasector te verduidelijken op de Vlaamse televisie bij Reyers laat.

Dit weekend kreeg hij steun uit onverwachte hoek: van de vakbonden ABVV en ACV. Ze zijn van mening dat het niet fair is dat een groot deel van de horecasector fraudeert, terwijl anderen en ook andere arbeidsintensieve sectoren zich wel aan de wet houden. Al jaren geleden werd besloten om maatregelen te treffen, maar jammer genoeg wordt de daadwerkelijke invoering ervan steeds uitgesteld, momenteel tot op 1 januari 2014. Bovendien heeft de horecasector als tegemoetkoming een BTW tariefverlaging van 9% verkregen, wat had moeten resulteren in 6000 aanwervingen, maar dit schijnen velen vergeten te zijn. De regering neemt telkens opnieuw maatregelen om de lasten van de horecasector te verlichten, maar voor sommigen is het nooit voldoende. De vakbonden vragen om te stoppen de fraudeurs te bekijken als ‘slachtoffers’. Ze vragen zich af of een deel van de horecasector niet eerder cowboys zijn, die het zwartwerk willen instand houden, in plaats van ondernemers met interesse in een duurzame tewerkstelling. ABVV en ACV staan in ieder geval achter de invoering van een zwarte doos.

De opinie viel niet bij iedereen in goede aarde, o.a. bij Horeca Vlaanderen. Zij zijn ook voor de invoering van de zwarte doos, maar vragen via een petitie steun voor een beter noodplan.

70 reacties op “Ook vakbonden voor zwarte doos

 1. Wanneer wordt de boekhouding voor vakbonden verplicht ?
  Het is zeer oneerlijk dat iedere vennootschap/ vereniging/
  vzw een reglementaire boekhouding moet voeren en jaarlijks resultaten bekendmaken en dat vakbonden de enigen zijn die dat niet moeten doen ondanks ze enorm rijk zijn zowel wat
  betreft onroerende als roerende goederen

  • VERMEIRE KURT

   een paar jaar geleden; invoering van het rookverbod voor horecazaken die eten serveren; gevolg voor mijn zaak: op 1 maand tijd 9 parttimers ontslagen, emotioneel en financieel een traumatische ervaring.
   2 jaar later gestopt met eten geven omdat ik het niet meer kon harden dat de controles op voeding werden uitgevoerd door mensen die ik hiervoor HELEMAAL NIET CAPABEL vind.
   Nu schiet er van mijn bloeiende zaak die ik reeds 17 jaar uitbaat nog enkel een kroeg over welke ik helemaal alleen uitbaat en waar ik met regelmaat GRATIS eten serveer.
   Dan horen we frequent op radio en tv dat ONZE?!!
   regering iets gaat doen aan de werkgelegenheid en het ondernemen stimuleren(dan begint iedere keer mijn bloed te koken). ZE ZIJN VERDORIE IN DE FOUTE RICHTING AAN HET STIMULEREN, ALVAST EEN DIKKE PROFICIAT AAN AL DIE KIPPEN ZONDER KOP DIE HET BELEID DE LAATSTE JAREN UITSTIPPELEN

   • Wat dan doen met de schoenmakers, de bakkers, de beenhouwers, de garagisten, de kleinhandelaars, de bdkarhouders, coiffeurs,loodgieters, electriciens, groentenkwekers,bloemenkwekers enz…
    Wat mij het meeste stoort is dat de vakbonden voor de zwarte doos zijn om die fraudeurs te pakken, maar dat de zelfstandige in het zwart moet ontvangen om zijn aangesloten leden bij het ABVV en ACW in het zwart te moeten betalen, omdat ze anders niet willen overuren presteren.
    Wat dan met het BBTK dat destijds honderdduizenden in het zwart betaalde aan hogere bedienden?
    Als die kas er komt: voor iedereen, maar dan zullen velen die willen gaan eten, geen eten meer krijgen omdat die gesindiceerden geen overuren willen doen als ze niet in het zwart worden betaald.

  • Joke Latomme

   Steeds minder mensen zullen nog een horecazaak willen uitbaten!
   Ook de bestaande horecazaken zullen moeilijk of niet meer over te nemen zijn.
   En zwarte doos moet dan ook voor elke zelfstandige ondernemer worden toegepast!
   Waarom wordt horeca zo geviseerd?
   Erg hoor en deprimerend voor een hard werkend jong koppel die elke dag keihard moet werken, en ook nog de weekends en vakantiedagen!
   In ons land wordt je enkel beloond als marginaal sociaal geval, die van stempelgeld kan profiteren, en van de belastingsgeld leeft van de hardwerkende mens!
   Blijkbaar hoe luier hoe beter?
   Echt waar John Crombé en vakbondsafgevaardigden let op! Mensen gaan hier blijkbaar hevig op in!
   Er zijn in elke sector’ cowboys’ , zoals u het vernoemd of fraudeurs en de horeca is inderdaad weer de dupe.
   Laat eens de blackbox invoeren voor elke zelfstandige, ge zult ne keer zien hoeveel volk ge tegen u zult krijgen.
   Jullie beseffen het niet in tijden van ‘crisis’ DOE EENS NORMAAL!!!! ECONOMISCHE ONTWIKKELING NAAR DE KNOPPEN!

   • Wel Joke je hebt groot gelijk! Wij zijn ook een ‘bijna nog jong koppel’ die pas 2 jaar geleden met brasserie zijn begonnen, werken keihard (we proberen het met ons tweetjes) en hebben het ook hard te verduren! Mensen die met hart en ziel in hun zaak staan en die WILLEN werken worden gestraft en iedereen gelijk voor de wet! Wordt de horeca aangepakt dan de rest ook, vind ik! Wij allen in de horeca moeten elkaar steunen en voor ons zijn we allen collega’s! Het laatste woord is hier nog niet over gezegd!

  • De fraude bestrijding is een goede zaak, zo zal er meer geld in de economie komen door de ondernemers. Eén iets vergeet men dat de arbeider de pineut zal zijn. Overuren kunnen niet of tenzij tegen 50% toeslag. Wie zal er 50% meer betalen na de 8 uren shift voor een pint?
   Fraude bestrijding kan, maar we staan wel degelijk op een keerpunt. Alles moet aangepast worden de sociale wetgeving zeker controleurs stellen zelfs dat je het nooit juist kan doen. Waar gaan we naartoe?? Als je verschillende controleurs hebt dan kunnen ze gewoon andere dingen zeggen dat je moet doen.

 2. Ik kan Remi bijtreden. ’t word eens tijd dat de vakbonden eerst eens in eigen boezem kijken. Zij zijn zeker ook niet de
  zuiverste van de plank.

 3. wel typisch dat er terug op een ander geschoten wordt, dit maal de vakbonden wat op zich natuurlijk wel mag !) … kijk toch maar eerst in eigen boezem en besef dat zwartwerk niet meer van deze tijd is. Zoals John Crombez nu trouwens bezig is, denk ik dat de zg. zwarte doos binnen afzienbare tijd overbodig wordt, omdat er dan nog enkel electronisch zal mogen betaald worden (wat dus steeds opspoorbaar is)…

  • De Frankie

   Mooi hoor eddy met je kaartje betalen tja goeie zaak en wie betaald de commissies, de transacties de huur van het toestel enz… de verstrekers van deze diensten die verdien op de kost van de uitbater awel ik ga akkoord als die de diensten dan gratis aanbieden wat denk je eddy ga jij er voor zorgen (doe het maar he )

 4. de horeca is al jaren scheef bekeken. laat ons eerst een kijken naar al de eet festijnen.dit is pas zwartwerk en fraude. verlaging van de btw geeft weining extra bannen opgeleverd. dit is ook te verklaren door de crisis, waarin deze maatregel is ingegeven.de vakbonden zijn in huidig structuur niet meer van deze tijd.

  • De Frankie

   “eet festijnen afschaffen” hoe ga je dat doen door de politiekers warm ervoor te maken maar man toch laat ons niet dromen.
   Zijn het niet deze prominenten excellenties die dat juist het meest doen “bal van de …” “diner van de …” “mossel feest van ..partij..” nog zin om verder op te sommen?? ik niet, de lijst is te lang.

 5. Weer zo’n reactie om populistisch uit de hoek te kunnen komen.
  Maar hoe zullen ze uitleggen aan hun werkende leden dat ze nog maar 7.30 Hr. per zullen mogen werken en dat hun loon op een basis van € 1.300 zal vallen.Als ze dan toch meer zullen werken dit zal zijn om bij te dragen aan diegenen die niet en velen nooit zullen werken. Men zal het in dank afnemen!
  Hebben ze nu nog niet begrepen dat diegenen die werken willen vergoed worden en diegenen die niet werken door deze maatregelen toch nooit zullen werken?
  Laat Crombé maar eens met een concreet voorstel komen over een concrete horecazaak. Als blijkt dat zijn door zijn maatregelen de horeca rendabel is ben ik vragende partij.
  één probleem hij krijgt dergelijke nodige besparingen en inspanningen nooit door de regering.
  Misschien moet hij toch wat meer energie steken in het uitzoeken wat Van de Lanotte allemaal uitvreet die geen daglicht mag zien. Met hetzelfde enthousiasme zal veel meer kunnen bespaart worden en dit niet op de rug van de hardwerkende horecamensen.

 6. Etienne Verbraeken

  dit is weer eens flagrant voorbjij gaan aan de realiteit.
  Probleem nummer 1 in de horeca zijn de lage lonen. Werkgevers kunnen niets meer betalen omdat de RSZ veel te hoog is. Een werkbare soele regeling is er niet.
  Probleem 2 : Werken in de horeaca betekent ook werken als een ander niet werkt. En dat voor zo’n loon ?
  Probleem 2 : de werknemers EISEN een (deel) zwart loon.
  Oplossing : voer de dienstencheque in voor de horeca ! soepele regeling, geen admnistratie, geen enkele reden om zwart personeel in dienst te nemen.
  – Verlaag ook de lasten op het loon van de kok. Want die is de duurste van het personeel met de hoogste eisen.

 7. Laat ons in de horeca allemaal gaan werken zoals in de bouw, materiaal en uren apart aanrekenen inclusief weekend en avondvergoeding aan dubbel uurloon natuurlijkHet probleem van de zwarte kassa is opgelost en de moraalridders mogen dan de werkelijke kost eens betalen voor “een steakske” of een koffietje na het diner dat na 2 uur nog niet afgekoeld is

  • De Frankie

   juist ja uren aan het enige bakje koffie, amper 2€ (wie betaald de verlichting,de service,de afwas heuuu niet aan gedacht) laat ons eens welke rekening zou men de horeca mensen aanreiken ?? een paar euro’s neen denk het niet een paar honderd of meer alleee komaan lat die gezegende heren daar de rekening eens bij maken

 8. Ieder morgen op de radio, de vakbonden hier, de vakbonden daar…Vakbonden zijn de ergste infiltratie van het communisme ! Alles afpakken van de werkers om te verdelen aan de profiteurs. Goed bezig in Belgie!!! Natuurlijk komt men van heinde en ver om te profiteren van ons luilekkerlandje. En volgens Tobback is ons land een fiscaal paradijs, terwijl auditkantoren zwart op wit het tegenovergestelde aantonen; Belgie behoort tot de top van de zwaarste fiscale druk. In de praktijk ontsnappen de grootste bedrijven, toevallig daar waar juist de vakbonden dolle pret beleven. De kmo’s zullen wel opdraaien. Goed bezig om ons land verder te verlammen…

 9. Het is heel simpel. Zolang men de mensen beloont om niet te werken en diegene die hard wil werken ontmoedigt door de extra verdiensten af te nemen zal het hier niet verbeteren. Bovendien maakt men op deze manier van de hardwerkende mens een luie mens.
  Het wordt onhoudbaar (en voor de ondernemingen onbetaalbaar) voor de werkende mens, omdat de groep van de niet werkenden veel te groot wordt.
  De horeca (en niet alleen de horeca) is nu al aan het verzuipen door allerlei toegenomen kosten. Een toename van de arbeidskosten is niet door te rekenen naar de klanten toe. De horeca zou voor de gewone man onbetaalbaar worden waardoor deze thuis zal kunnen blijven achter zijn TV(wat ook met rasse schreden duurder wordt), maar misschien willen de grote jongens in dit land het liever zo. Ze zien alles liever groot. Er zullen enkel nog mega horecazaken overblijven…Gedaan met de middenklasse, enkel nog arm en rijk, daar gaan we naartoe.
  Het hele Belgische sociale systeem evolueert naar een faillissement. Waarschijnlijk is dat voor de politici het enige waar ze naartoe willen. Saneren zou teveel stemmen kunnen kosten. Vakbonden zouden bovendien financieel belang hebben bij een toename van de werklozen. Daar klopt toch ook iets niet.
  Het is als een tijdbom die tikt. De vraag is alleen wanneer zal hij ontploffen?

 10. horeca zwarte doos iedereen zwarte doos
  ook bakker, beenhouwer, winkels ,ijsventers drankenhandels ,………….

  • beste , je vergeet nog de advocaten , apothekers , optiekers notarissen , specialisten , chirurgen.
   En vooral het smeergeld dat sommige ministers ontvangen , denk maar aan de augusta affaire , verbranden van zwart geld etc etc
   En dan nog al die werkloze ambtenaren die alleen maar zoeken naar het einde van de dag( gelukkig niet allemaal )
   War ik mij afvraag soms , is minister zijn dan geen voltijdse job? ze hebben bijna allemaal meerdere jobs , als het dan geen voltijdse job is waarom worden ze dan als zodanig betaald.
   En natuurlijk zoeken ze naar nog meer geld , vanwaar zouden zijn anders kunnen leven , ze worden wel betaald van de werkende mens (produktieve mensen )ergens moet het geld van komen .
   een ding is zeker, het zit niet bij de horeca.
   de toekomst zal dat blijken .
   innige deelneming collega’s

   • Ik wou eigenlijk nog iets mededelen aan de minister ,
    Je kunt maatregelen nemen die voor jullie al dan niet goed uitkomen , maar mensen die een fallissement achter de rug hebben zijn voor hun leven getekend ,en niet alleen de persoon , maar heel het gezin ,de kinderen inkluis .

  • en zeker niet te vergeten de regentaten en licentiaten die vlotjes naschoolse bijlessen geven aan 25 tot 30 euro per uur

 11. van de vijver jos

  Knappe mannen die van de vakbond , eerst hun eigen kassa eens gaan nakijken he.
  De horeca zinkt dieper en dieper weg , de loonkost word onbetaalbaar, de btw is onhoudbaar ,onze producten om aan te kopen stijgen continu maar onze prijzen aanpassen is onmogelijk aan het tempo datdeze stijgen, (kijk maar naar de drankenstijgingen) naar ons klienteel toe. Deze vakbonden ABVV EN ACV weten nog niet eens waar ze over klappen, wij zouden eensgezind gewoon uit deze vakbondspartijen moeten gaan. En zoals gezegd komen die zwarte dozen er dan ook voor beenhouwers en bakkers , kledingswinkels enzv. En een cafe met minder omzet dan 10 % aan eten geen zwarte doos maar wel 30 vaten en honderd bakken in het zwart aankopen dat mag dan wel , weer zo een wetgeving als het rookverbod. Juist nog gelezen vzw en kantine ’s BTW vrij onder de 25000 € du dat wil zeggen geen Btw betalen en de echte horeca volle pot. Kijk gewoon naar de falingen in de horeca , ook toprestaurants die sluiten bij bosjes , sorry maar binnen een jaar is de helft van de horeca in faling of dicht Deze mensen weten totaal niet waar ze over klappen die denken alleen aan hun postjes in de vakbond HOPELOOS

 12. Meertens Corné

  AAN DE VAKBONDEN……schoenmaker blijf bij je leest!!!!!
  enkel ervan meespreken als je kennis hebt van zaken.
  Jeff Hoeyberghs zou zeggen…..”GA IN EEN ANDER HOL KEFFEN!!!”

 13. Het wordt wel eens tijd dat men een onderscheid maakt tussen “eens een pintje” niet tikken of “frauduleus” werken. Als men er eens voor zorgt dat er niet in het “zwart” aangekocht kan of moet worden. Bijvoorbeeld het bier wordt steeds duurder via groothandel ( brouwerijen) terwijl het in grootwarenhuizen steeds goedkoper wordt onder druk van de “concurrentie”. Brouwerijen werken nog steeds met wurgende contracten! Als wij onze prijs ook telkens moesten opslaan zouden we geen klanten meer over hebben. Diegenen die amper iets aangeven maar toch in grote luxe leven die kunnen niet hard genoeg aangepakt worden. Maar kijk niet steeds met dat wijzend vingertje naar die kleine zelfstandige die het de dag van vandaag al moeilijk genoeg heeft om alles betaald te krijgen.
  Mijn kassa is al bijna 10 jaar uitgerust met een gelijkaardig systeem. ( Btw bon via kassa printer). Wat mij vooral stoort aan die zwarte doos is dat niemand spreekt over de meerkost wat dit WEERAL meebrengt. Nieuwe wetten is goed en wel, maar komt er dan compensatie voor de extra investering. De kosten voor de aparte rokers ruimte zijn nog niet verteerd en het volgende is er al. Onlangs de nieuwe wet tegen gehoorschade…met dure aanpassing van geluidsinstallatie als gevolg.
  Het wordt tijd dat ik eens iets verdien om opzij te zetten voor mijn pensioen later ( welke ook al gene vette zal zijn ).
  Mijn oplossing…. Zeg allemaal jullie lidkaart ( unizo / horeca vlaanderen / nsz …) op en neem een week rust. Eens benieuwd wat dat de economie kost?

  • mensen, verkoop allemaal jullie zaak !! en geniet van het leven, zoals zoveel profiteurs. met dank aan de vakbond !!!!

   • paul willems

    dat is het juist , je geraakt je zaak aan de straatstenen niet meer kwijt !!!!
    niemand heeft nog zin in te ondernemen !!!!
    Maar aan de andere kant zeggen dat het crisis is ? Ik weet het nog niet zo goed
    iedereen heeft een i-phone – of i-pad , ga maar eens kijken in winkel alles uitverkocht !

 14. Een collega vroeg mij onlangs raad ivb een werknemer die opslag vroeg (officiel) het ging over een opslag van €2500 netto na belastingsaftrek. Mooi even controleren wat dat hem als werkgever gaat kosten; €15000 alsjeblieft!!!! Iedereen weet dat je dan €45000 omzet moet hebben om dit uiteindelijk te kunnen betalen. Dus om dat ééne personeelslid een opslag te geven van €2500 netto netto moet er een opbrengst zijn van €45000!Belgie de staat van Fiscale dictatuur!!! Laat de ministers ( lees boeren) maar dessen,op hun gsmeke tijdens belangrijke vergaderingen!! Ik denk niet dat we er gaan komen met ons 9% heren van de vakbond.
  Kleine ondernemers belasting betalen ok, maar zitten de multinationals????

  Bon merde

 15. Withofs Jan

  Man en vrouw hebben door de week hun job. Met de verdiensten van dit werk betalen ze de auto, de huishuur, de facturen en noodzakelijke kosten.
  Om toch wat extra luxe te veroorloven, gaan ze met hun 2 in het weekend bij verdienen in de horeca.
  Met dit geld (gedeeltelijk wit, gedeeltelijk zwart) gaan ze kleren kopen voor de kinderen, op vakantie, iets drinken of iets eten. Dus dit geld komt terug in de maatschappij, waar ook belastingen op betaald worden door de persoon die het dan ontvangt.

  Neem het zwartwerk weg: het koppel moet de helft van wat ze verdienen afgeven, dus besluit toch maar thuis te blijven, en rond te komen met wat ze hebben van hun echte job.
  Gaat minder iets eten & drinken, minder vakanties, kleren,….

  Beste vakbonden en Vadertje staat,

  Van zwart werk leeft nu eenmaal onze economie.
  Neem deze factor weg, en dat is snijden in onze geschiedenis.
  Jarenlang alles toelaten, zodat het zwart werk verstrengeld raakt met de horeca-sector, en nu zonder degelijk plan of beleid die 2 van elkaar wegkoppelen, is hetzelfde als een ‘doodstraf’. Honderden, zoniet duizenden zaken zullen de deuren moeten sluiten, of gaan deze sluiten omdat er niets meer lonend in de branche zal zitten, of ze het financieel gewoon niet meer kunnen dragen.

  Maar neen, Vadertje staat geeft liever een bedrijf dat miljarden euro’s verdient een minimumbelasting, zodat zij toch kunnen zorgen voor 3000 jobs.

  Wel beste vakbonden & Uitzuigertje staat,

  één van de grootste dienstverleners in ons Belgenland, blijft nog steeds de Horeca. De sluiting van Ford Genk is erg, maar denk dan eens aan de zwarte kas, die zoveel meer gezinnen, bedrijven, familietradities & bruine café’s gaat treffen.

  Wat is het belangrijkste voor u, 3000 jobs van een multinational, of 100.000 gezinnen?

  Met vriendelijke groeten,
  een verveeld en gedupeerd man.

 16. Toen ik in de lagere school zat moesten we de ministers kennen van België, ik meen toen 13 stuks in totaal. Wat blijkt nu 40 j later hoeveel ik weet het zelf niet denk rond de 70 met dan nog staatssecretarissen laat ons terug gaan naar vroeger, toen ze hadden geen computers en als je dan iets moest hebben moest je tenminsten nog niet zo lang wachten op een document zoals nu en ze hebben allemaal 2 computers en weet nog allemaal niet, wat zou dit onze staat alleen nie opbrengen als we terug deze ministers afdanken want ze denken maar en voeren maar uit zonder overleg aan de betrokkenen.
  Als ik iets zou moeten aankopen in de keuken van materiaal ga ik ook eerst eens kijken of horen met de genen die al zo iets hebben vooraleer ik beslist, vroeger konden mijn ouders gaan fruitplukken na hun uren of iets bijklussen dit werd allemaal terug uitgegeven. Het is nu zo ver dat het in onze streek zwart ziet van de buitenlanders die dit nu doen, je moet maar eens naar het postkantoor gaan rond de 5 de maand wat daar staat aan te schuiven voor met Western Union al door te sturen naar India, Polen, Rusland,… ik verkoop geen cola of steak hier aan deze mensen.
  Sinds de vakbonden zijn opgericht is ons land om zeep en dan vinden ze nu nog iets uit wat wij mogen betalen vanaf 1/1/2013 dat wij een bijkomende pensioensparen moeten doen voor onze werknemers en hou zit het met ons pensioen ?
  Wel ik heb werk gevonden, en hoop het te combineren met mijn zaak en hoop dat ik er zo rap mogelijk vanaf geraakt en gedaan ben dit leven beu, je moet kennis hebben van alles wat met personeel te maken hebben, je moet alles weten over het HACCP, je moet boekhouder zijn, je moet kok zijn, je moet kunnen garcon zijn, je moet kunnen bemiddelen tussen personeel en ook je klanten, je heb een gezin….. zijn wij geen super ministers.

 17. Als heel de economie in elkaar zakt is het moeilijk tewerkstelling te creeren. Bovendien hebben we te maken met seizoensfluctuaties. Ook is horeca een sector die crisisgevoelig is. Dus enige voorzichtigheid omtrent die engagementen lijkt me geboden.
  En ja we zijn voor een witte economie. Ik stel voor de discutie echt aan te wakkeren en die zwarte doos voor iedereen in te voeren. We zullen eens zien wie er dan allemaal gaat stijgeren.

 18. Laat maar de zwarte doos zo rap mogelijk komen.
  Ze zullen wel zoen dat niet alle marokaanen dieven zijn.

  En vooral dat horeka niet meer rendabel is met alle lasten en personeel en kostzn…

  Niemand in de horeca sector werkt aan 44 € per uur lijk de garagisten of aan 175 € per uur lijk advocaten.

 19. Wie gaat straks nog uit eten?
  De vakbonden en de ministers die alles beter weten, want voor de gewone man wordt het onbetaalbaar.
  BV. Banket van +-100 pers.
  De vakbond of minister komt eventjes speechen tussen de soep en de patatten. Het zal niet lang duren, maar na 45 min. begint hij af te ronden, nog een dank woordje, bloemetje enz. totaal 1 uur.
  5 kelners 5 mensen keuken brigade 2 barmannen afwas komt later
  nachturen enz. Wie zal dit betalen?
  We gaan verplicht worden te rekenen.
  12 mensen à 50.00 euro bruto (zie interim facturen) + andere meer kosten. Kostprijs speech 750.00 euro!!!!!!
  Zonder het gebruik van de infrastructuur van de uitbating, beamer, scherm, wifi, micro enz. want ze vinden het maar normaal dat alles aanwezig is. vrienden prijs + 250.00 euro.
  Totaal 1000.00 euro extra voor een vakbond of mannen die het bewind voeren is dit een peul schil en goedkope reclame.

  Wij werken reeds jaren met geregistreerde kassa, hebben tekort aan personeel. Bij sollicitatie komen enkel nog vreemden, onze Belgen kunnen we niet meer motiveren want ze kunnen ze gemakkelijker verdienen op andere manieren……………..
  zonder weekend werk met veeeeeeeel betaald verlof.

  Zwarte doos geen probleem, maar maak dat het voor iedereen leefbaar en betaalbaar blijft. Uitbating, personeel en klant.

  Iets doen voor niks, is niet meer toegestaan in BELGIË.
  Bedankt politieker

  Telefoontje naar boekhouder 10 min. staat op factuur.
  Wij in de horeca staan soms uren te luisteren naar klanten over allerlei problemen die ze hebben.
  Sorry mensen maar dit zal betaald moeten worden.

  Over de kosten en de service die de BANKEN geven ga ik niet uitwieden, gewoon schandalig. Daar betaal je voor eigen werk!!!!!!!!

 20. het is inderdaad huilen met de pet op de dag vandaag
  Ik baat nu zelf al bijna 8 jaar een eigen zaak uit en voor de eerste keer in al die tijd zie ik zelf geen oplossing meer voor al onze problemen. Op 24 jarige leeftijd vol enthousiasme begonnen en natuurlijk hier en daar al doende geleerd van mijn fouten, maar tegenwoordig is er geen ruimte meer voor misstappen. alles wordt onmiddelijk afgestraft. grote leveranciers hebben geen geduld (begrip) meer en vadertje staat blijft maar nemen.Personeel van goud maar ook deze mensen hun geduld raakt op. en dat weegt door allemaal.
  de zwarte doos zou een zegen kunnen zijn of net niet. denk er serieus aan terug gewoon te gaan werken zodat ikzelf en mijn jong gezin enige stabiliteit zouden kennen.

  vanwege een jonge ondernemer met het water aan de lippen

 21. Het zogenaamd zwart geld die als lonen betaald werden vloeien allemaal terug naar de staatskas,want de mensen werken hard voor het betalen van hun huis,autobelasting,btw,tv, onze…. aan te kopen Wat is er daar mis mee en wat de vakbond betreft, Dat Mijnheer Crombe daar eens een zwarte doos installeer. wij hebben geen miljoenen euro’s op een Zwitserse rekening staan en eeuwige durende leningen geven aan banken aan hoge interesten.

 22. Sinds 2002 werken wij al met een geregistreerde kassa. Onze zaak bestaat reeds sinds 1983!
  Het is dus perfect mogelijk wit te werken onder één voorwaarde: goed opletten op verhouding uitgaven en inkomsten.
  De tering naar de nering zetten, en niet alles in handen geven van personeel.Hoeveel horeca-uitbaters werken zelf full time in hun zaak? Spijtig genoeg is het steeds dezelfde klok die luidt: personeel is te duur. Natuurlijk liggen de lasten hoog, maar motiveer het personeel door ze eerlijk te betalen inclusief vakantiegeld en eindejaarspremie. Studenten springen een gat in de lucht als ze onverwachts geld zien gestort op hun rekening en zetten graag een tandje bij!
  Bij belastingcontroles is de controle al voor de helft voorbij als de inspecteurs zien dat je werkt met een officiel kasregister. Zij die zweren bij zwart geld moeten zich echt niet verschuilen achter het argument dat er geen personeel kan gevonden worden dat wit wil werken. De grenzen om niet meer als persoon ten laste te worden beschouwd, liggen ruim hoog, en kunnen perfect worden in het oog gehouden. Het ligt wel anders voor mensen die in de horeca bijklussen, maar het is toch een tendens om zij die veel verdienen, meer te belasten.
  Ik betreur het zelfmedelijden van de federatie, waar de meeste bestuursleden zelf geen voorbeeld zijn van aanwezigheid in hun zaak, sorry.
  En zij die een faillisement vrezen bij de invoering van geregistreerde kassa en zwarte doos, zet U even aan het denken. Zijn er inderdaad niet teveel cowboys in ons vak?

  • VANSTEENBEECK MARC

   Jullie zien alleen maar wat een zelfstandige bezit,maar dat wij 12 tot 16 uur per dag werken ook ziek dat ziet niemand…
   Feestdagen weekend wij zijn er als iedereen plezier maakt, en ik ben niet rijk,ben 16 jaar bezig en mijn zaak staat over te nemen.De mensen zeggen je hebt er zelf voor gekozen…ja ik had ook een ander beeld van horeca,komt maar eens proberen.Hoeveel werknemers frauderen niet, wilt u graag voorbeelden,ik mag niet meer dan 20 uur werken of ik verlies mijn invalideitsuitkering.
   zoek eens bij de werknemers

 23. Een student in het Luikse heeft een berekening gedaan voor de horeca als alles officieel zou gebeuren men minimum 4 euro voor een pint bier zou betalen. Stel mij de vraag dan…….welke klant gaat dit nog betalen ? Of kunnen betalen ? Martine

 24. pfffffffffff,
  altijd hetzelfde,horeca? ,waarom geen kapper,beenhouwer,marktkramers,HEB ER GEEN PROBLEEM MEE,MAAR éérst het rookverbod,minimum aan drankverbruik,wat het natafelen ook nie ten goede komt,

 25. Onozelaars, net die vakbonden hebben alles naar de kloten gedaan.
  En vermoedelijk zullen alle gefailleerden uit de horeca ergens op een paradijselijke bestemming zitten met al dat zwart geld…..
  Belachelijk hoe men zulke schuimers aan het woord kan laten.

 26. Dieter Vercauteren

  Manneke, gij zijt ook van van de slimste zenne! Welk zwart geld? Hoeveel zwart geld denkt u dat er nog overblijft nadat het personeel betaald is? Niks, noppes, nihil!
  Ik weet twee dingen zeker: dat ‘zwart’ geld, dat hebben we ten eerste niet zo maar gratis en voor niets gekregen (wij stempelen namelijk niet), neenee meneer, daar is hard voor gewerkt. En ten tweede blijft dat niet bij de horeca hangen, maar wordt dat gebruikt om personeel en leveranciers te betalen. Dat idyllisch eiland zit er echt niet in hoor, in de verste verte niet…

 27. @dieter vercauteren:
  Twas sarcastisch bedoeld he, k ben zelf ook een horecamens in hart en nieren hoor.

 28. Vakbondsmensen? Zijn dat niet die mensen die elke middag op kosten van het bedrijf op restaurant gaan onder het mom van ‘werken’, terwijl onze horeca medewerkers ‘echt’ werken voor hun centen. Bovendien zijn die vakbondsmensen na hun dagtaak zo uitgerust dat ze bij ons om een ‘zwarte’ baan komen vragen.
  Ik dacht dat de pest uitgeroeid was maar helaas, onze vakbonden blijven bestaan!

 29. Wij zijn voorstander om alles officieel te brengen, dit zou de max zijn!! Maar dan moet de personeelskost toch omlaag!!!!! Wees daarin aub van overtuigd, zo’n arbeids intensief beroep met zo’n kosten is gewoonweg niet leefbaar!!

 30. Rombauts tim

  zwarte box mag maar er zou wel voor de horeca een laste verlaging mogen komen (lonen,btw,rsz enz)
  Soepelere werktijden voor personeel. De administratie voor doorgeven van personeel moet éénvoudiger, minder papierwerk in het algemeen

 31. Dat die vakbonden maar zwijgen het zijde grootste fraudeurs die je maar kan hebben
  wij hebben vernomen van een hoofdinspecteur van sociale inspectie dat de vakbonden veel verdienen aan werkloze leden.
  voor werkloze leden 100€
  (omdat ze de leden aan werk zouden helpen)
  voor werkendelid 5 €
  waarom zouden de vakbonden nog leden willen die werken??????

 32. maak dat er een vangnet is voor mensen die hun werk kwijt raken maar stop de uitbetaling van stempelgeld.
  max 2 a 3 maand stempelgeld en daarna op 1/4 of niks .
  ze gaan wel werk gaan zoeken.
  waarom zouden mensen nog gaan werken voor 1200€ als enen die gaat stempelen 1100€ krjgt zijn kinderen niet moet weg doen.
  als da weg valt gaan ze geld hebben om lasten verlaging te doen, dan heb je meer jobs.
  MAAR DAN GAAN de profiteurs moeten werken he.

  Je moet nu maar iemand eens proberen vinden in de horeca
  om maar simpel de afwas te doen en dan nog maar zwijgen over in het weekend de afwas doen.

  als je dat weet bestaat er geen werkloosheid meer in belgie maar zijn het enkel plantrekkers en profiteurs.

  hopende dat de minister dat zelf goe leest en er ets aan doet

 33. Beste mensen van de vakbond, geachte heer Crombez,
  eerst en vooral dank voor uw bezorgdheid in onze sector .
  Ik ben bereid om op te biechten welke mensen voor mij in ’t zwart gewerkt hebben : niet bij naam natuurlijk maar wel per genre : groep nr 1 : ambtenaren , lesgevers en RVA controleurs; groep nr 2 : mensen van ABVV en ACV die me smeekten om niet meer ingeschreven te worden want wij worden belast in een hogere schijf!!! Groep nr 3 : studenten die niet teveel mochten ingeschreven worden omdat ocharme mama en papa minister en burgemeester hun kindergeld zouden verliezen.
  Ik werkte vroeger voor een baas en ik was gesyndiceerd . Mijn syndicale bijdragen werden per bestendige opdracht betaald. Toen ik zelfstandig werd als cafébaas vergat ik deze opdracht af te sluiten. Na tien jaar viel mijn, toen nog frank. Ik vroeg de vakbond om de onterecht geincaseerde bedragen terug te betalen . Antwoord: je had het eerder moeten melden. Gegeven is gegeven! Leuke mensen die vakbondslui! Wat hebben die ooit gerealiseerd voor de horeca? Nul komma nul . Want : hoeveel cafés hebben vijftig mensen in dienst om iemand van de vakbond af te vaardigen? Verlaging van BTW? Nooit van gehoord! Ik betaal nog steeds 21% !!!!!!!!!!!!! Meneer Crombez, al eens gedacht aan het stoppen van de postjes politiek die jullie socialisten al jaren voeren . Heb jij nog Debunne gekend als hoofd van het ABVV? a je al geboren toen illy Claes tegen de lamp liep . Ben je op de hoogte van de vakantiewerking van de toenmalige Socialistische vooruitziende vrouw? Daartegen werd een onderzoek uitgevoerd naar zwartwerk van uit de vakbond . Die hadden zowaar een zwarte kas! Wat kom jij hier nu vertellen met je zwart doosje. Zal ik je eens de nummerplaten doorgeven van de busjes die Bulgaren, Letten en andere Oosterlingen aanbrengen om in mijn straat, nota bene ook op zondag , gebouwen op te richten ; RSZ vrij, voorheffingsvrij, enz. Mijn vader is twintig jaar bode geweest voor de rooie: lidgeld gaan collecteren voor de BSP, nu SP . Nooit belast geweest voor zijn vergoedingen! Het enige waar jullie schrik voor hadden was voor mensen die jullie konden overdragen. Dat heeft André Cools wel geweten nietwaar? Wat jullie politiekers eens moeten leren is consequent zijn: stop cumulatie! Jullie zijn ertegen en toch doen julie het! Stop met vitten op elkaar: elke politieker is in ’t zelfde bedje ziek! Julie Staat, onze Staat, is een bedrijf zonder vestigingsattest . Wat is julie bestemming in het KBO? Wij als bedrijfsleiders mogen geen drie jaar na elkaar verlies hebben . Dit is een wet. Julie als bedrijf maken al decenia verlies. Maar, och God, wie zal dit controleren? De structuur van de Belgische Staat is achterhaald: moderniseer jezelf! Pas je aan aan de noden en de economische vragen! In periode van crisis : geef de bedrijven een beetje krediet ipv hogere boetes en verhogingen toe te passen . Niet vergeten dat julie loon van ons komt! Wat als iedereen failliet gaat: ga je dan ook gaan stempelen?
  Heren politiekers onder elkaar : geef opbouwende kritiek ipv elkaa

  • DECEUNINCK

   Gefeliciteert man goede steun van de goede kant gelukkig volgen de ratten.Zet er ook eentje bij het acv en abvv

  • Ghyoot Yves

   De vakbonden hebben al genoeg kapotgemaak, doe maar voort !!!
   Flink, hoeveel bedrijven zijn er al vertrokken naar het buitenland door de grote eisen van jullie.
   En nu gaan ze zich bemoeien met de horeca. Ik daag ze uit ze mogen eens een maand meewerken in de horeca, dan zullen ze eens zien hoe het eraan toegaat.En inderdaad er zitten cowboys bij, maar zeker een hele hoop serieuse ondernemers!

 34. Ah jongens het kan nog erger hoor, ik herinner me nog dat de nva hard riep om de senaat af te schaffen omdat dit zo veel geld kostte en totaal zinloss was!!!!
  Kijk nu maar eens, hebben zelf zoveel senatoren maar plots is het stil geworden rond de afschaffing van de senaat ????
  Je hoort er geen enen nva’er nog met een woord over reppen.
  Zelf heb ik er zo een als klant en die zegt zelf ja maar nu liefst niet he, anders zijn we zelf onzen job kwijt en als je er dan nog bijhoort hoeveel ze verdienen en welke voordelen ze overal hebben, tjonge wat zouden ze zich nog gaan haasten om dat af te schaffen!!!
  En alle dutsen maar massaal stemmen op deze veelbelovende heren en dames.
  K heb trouwens nog een nieuwjaarsreceptie moeten doen voor hen en t moest in t zwart zijn om wat goedkoper te zijn…
  Hebben ze daar dan een zwarte kas of zo??
  Heb dat niet willen doen en gewoon aangegeven gedaan.

 35. Piepkleine zelfstandige

  Een eindje geleden ging onze droom in vervulling. Een eigen Café. Als eenmanszaak opteerden we voor een forfaitair stelsel. Resultaat na 4 maanden werken van 10u tot de laatste klant buitengaat: ik heb 6000Eur BTW moeten betalen. Lees wel 6000 keien. Voor mijn part mogen ze die BTW direct afschaffen. Wat doet de staat met dat geld, enkel hun eigen zakken vullen en ongeoorloofde onkosten mee betalen.
  Als het zo doorgaat in ons kleine landje met 5 regeringen gaan we BTW moeten betalen als we een scheet laten.
  En vakbonden hou u bezig met wat jullie wel op de hoogte zijn.
  Bedankt iedereen die mij wil uitmelken als piepkleine zelfstandige.

 36. Lees hieronder, dit is een goed voorstel, maar ze durven het blijkbaar niet goed te keuren.

  (Ingediend door de heer Dirk Claes c.s.)
  TOELICHTING

  De horecasector is goed voor bijna 11 miljard euro omzet per jaar en draagt daarmee bijna 4 % bij aan het Belgische bruto binnenlands product. Deze omzet komt voort uit ruim 56 000 ondernemingen (7,65 % van het totaal aantal Belgische ondernemingen) waarin maar liefst 120 000 werknemers (3,5 % van het totale aantal) en 35 000 zelfstandigen (3,8 % van het totaal aantal zelfstandigen) werkzaam zijn. De horecasector biedt als werkgever bovendien een inkomen aan tal van laaggeschoolden en werkzoekenden. De horecasector is een arbeidsintensieve KMO-aangelegenheid. 90 % van de horecaondernemingen werkt met minder dan tien werknemers. De horeca is ook een uitgesproken sector van zelfstandige ondernemers waarvan er meer dan 80 % in hoofdberoep werken.

  Huidig voorstel stelt een meer flexibele regeling voor de gelegenheidsarbeid in de horecasector voor.

  Probleem van zwartwerk in de horecasector

  Een verlaging van de sociale lasten en de bedrijfsvoorheffing op de gelegenheidsarbeid in de horecasector kan een efficiënt middel vormen in de strijd tegen het zwartwerk. Doordat het financiële verschil tussen zwartwerk en legale arbeid significant wordt verkleind zal de neiging om zwartwerk te verrichten afnemen. Betrouwbare schattingen gaan er vanuit dat een aanzienlijk deel van de werkgelegenheid in de horecasector zwartwerk betreft (1) . Het invoeren van een dergelijke maatregel zal voor een aanzienlijke « verwitting » zorgen van de horecasector en zal daarom ook aanzienlijke meeropbrengsten opleveren voor de staatskas, namelijk meer sociale bijdragen, meer btw-opbrengsten en meer fiscale opbrengsten. Wanneer de financiële incentive om in het zwart te werken, namelijk de hoge fiscale en sociale lasten, grotendeels wordt opgeheven door het invoeren van een fiscaal en sociaal interessanter statuut van gelegenheidsarbeid, zullen zowel werknemer als horeca-uitbater opteren, om zich aan de regelgeving te conformeren. Het risico om tegen de lamp te lopen bij een sociale controle weegt dan niet langer op tegen de voordelen die men haalt uit het zwartwerk. Bovendien zal de werknemer dan ook sociale rechten opbouwen, wat bij het zwartwerk niet het geval is.

  Ook het College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, opgericht op initiatief van de staatssecretaris bevoegd voor de Coördinatie van de fraudebestrijding, is van oordeel dat een verbeterd sociaal en fiscaal statuut voor gelegenheidsarbeid in de horecasector noodzakelijk is voor de « verwitting » van de horecasector : « voor de horeca dient wel nog dringend werk gemaakt te worden van een verbeterd specifiek sociaal en fiscaal statuut voor gelegenheidsarbeid (2) . »

  Aangezien de invoering van een flexibel sociaal en fiscaal gunstige regeling inzake gelegenheidsarbeid en de reeds voorheen goedgekeurde soepelere regeling inzake studentenarbeid de belangrijkste stimuli voor het zwartwerk in de horecasector wegnemen, is het ook vanzelfsprekend dat er niet langer ruimte kan bestaan voor enige vorm van tolerantie met betrekking tot zwartwerk in de horecasector. De invoering van een nieuwe regeling inzake gelegenheidsarbeid moet daarom gepaard gaan met meer en strengere controles en de invoering van bijkomende maatregelen in de strijd tegen sociale en fiscale fraude. Inbreuken op de sociale en fiscale regelgeving moeten aanleiding geven tot strenge sancties.

  Nood aan flexibele tewerkstelling in de sector

  Door diverse oorzaken lijdt de horecasector aan een gebrek aan rentabiliteit. De sector wordt gekenmerkt door veel faillissementen. In 2007 telde de sector nog 1 431 faillissementen. In 2008 en 2009 groeide dit aan tot respectievelijk 1 570 en 1 781. In 2010 is het aantal faillissementen binnen de horeca terug licht gedaald tot 1 504 faillissementen. Dat komt overeen met 18 à 19 % van het aantal faillissementen in ons land.

  Om de horecazaken meer slaagkansen te bieden dient een oplossing te worden gezocht voor enkele cruciale problemen binnen de horecasector. De noden van de horecasector zijn zeer specifiek en vereisen daarom ook een specifieke regeling. Een forfaitair systeem voor de sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing van gelegenheidsarbeiders of zogenaamde « extra’s » biedt voor voornoemde problemen een oplossing.

  De zogenaamde extra’s zijn aanvullende werknemers die worden ingeschakeld in periodes van uitzonderlijke drukte. Ze betalen reeds, via hun andere werkgever, de fiscale en sociale bijdragen. De extra’s zijn voor de horecasector van uitzonderlijk belang om de dienstverlening blijvend te kunnen garanderen.

  Een forfaitair systeem bestaat erin dat fiscale en sociale bijdragen op een gematigd forfaitair dagloon worden geheven per werknemer. Het betreft bij voorkeur een bevrijdend systeem waardoor het loon later niet langer wordt belast en er ook geen aangifte in de personenbelasting moet gebeuren wanneer de verschuldigde bedrijfsvoorheffing werd betaald.

  Een forfaitair systeem heeft verscheidene voordelen. Ten eerste is een forfaitair systeem een erg eenvoudig systeem, waardoor het voor zowel werknemer als werkgever snel duidelijk wordt welke opbrengst en kosten verbonden zijn aan de extra-tewerkstelling. Zeker de werknemer wil weten wat hij uiteindelijk netto verdient. Nu weet de werknemer slechts op het ogenblik van het ontvangen van het aanslagbiljet hoeveel zijn uiteindelijke nettoloon als extra bedraagt. Bij het inhouden van de bedrijfsvoorheffing op het loon als extra wordt immers geen rekening gehouden met de andere beroepsinkomsten van de extra waardoor een vertekend beeld ontstaat. Door de eenvoud van een forfaitair systeem bestaat er ook onmiddellijk duidelijkheid over de bedragen die verschuldigd zijn aan de Belgische Staat en wordt de werknemer anderhalf jaar later niet geconfronteerd met een fiscale kater. In deze optiek draagt de eenvoud en de duidelijkheid van het systeem van gelegenheidsarbeid bij aan een « verwitting » van de horecasector. Er zal niet langer een incentive bestaan voor de werknemer om, uit angst voor de fiscale implementaties, te kiezen voor zwartwerk eerder dan een fiscaal interessant statuut van gelegenheidsarbeid.

  De huidige regeling voor gelegenheidsarbeid in de land- en tuinbouwsector (3)

  In de land- en tuinbouwsector geldt eveneens een specifiek systeem van gelegenheidsarbeid (4) . De bijdragen voor gelegenheidsarbeiders worden niet berekend op het werkelijke loon, maar op een forfaitair dagloon. Aangezien deze arbeiders niet onder de vakantieregeling vallen, wordt dit forfaitair dagloon niet verhoogd met 8 %.

  De bijdragen voor de gelegenheidsarbeiders worden berekend op een forfaitair dagloon, ongeacht het aantal uren dat zij op een dag werken. Daarnaast is de werkgeversbijdrage voor hen lager, omdat noch de bijdrage voor jaarlijkse vakantie noch de loonmatigingsbijdrage verschuldigd is. De bijzondere bijdragen (bijvoorbeeld bijdrage voor het Fonds voor sluiting van ondernemingen, bijdrage voor het Fonds voor bestaanszekerheid, enz.) zijn wel verschuldigd. Men maakt een onderscheid tussen het forfaitair dagloon in de landbouw (16,98 euro), het forfaitair dagloon in de tuinbouw (16,58 euro) en het forfaitair dagloon voor de 35 extra dagen in de witloofteelt (20,74 euro) (5) . In de praktijk houdt men bij iedere loonbetaling per arbeidsdag 2,22 euro (landbouw), respectievelijk 2,17 euro (tuinbouw) of 2,71 euro (35 extra dagen in de witloofteelt) persoonlijke bijdrage in (13,07 % van het forfaitair dagloon).

  Zij mogen, wat de tuinbouwsector betreft, bij meerdere werkgevers uit de sector samen, niet meer dan vijfenzestig dagen per jaar werken. Wat de landbouwsector betreft, mogen zij, bij meerdere werkgevers uit de sector samen, niet meer dan dertig dagen per jaar werken. Als uitzendarbeider mogen zij het aantal dagen van de betreffende sector niet overschrijden. Handarbeiders tewerkgesteld in de witloofteelt kunnen nog vijfendertig dagen extra als gelegenheidsarbeider actief zijn, maar niet in de hoedanigheid van uitzendarbeider.

  Voor de gelegenheidsarbeiders die werken bij een werkgever (of gebruiker) die in beide sectoren actief is, geldt dat zij beide systemen van gelegenheidsarbeid mogen combineren, maar uiteraard op voorwaarde dat zij effectief werken aan de activiteit waarvoor zij die dag ingeschreven zijn. Een gelegenheidsarbeider mag alleszins per jaar bij één of meerdere werkgevers (gebruikers), in één of meerdere sectoren samen, niet meer dan vijfenzestig dagen onder dit speciale statuut werken. Arbeiders die reeds hun vijfenzestig dagen opgebruikt hebben, kunnen nog vijfendertig bijkomende dagen actief zijn als gelegenheidsarbeider in de witloofteelt.

  De huidige regeling voor gelegenheidsarbeid in de horecasector (6)

  Vanaf het derde kwartaal 2007 bestaat het systeem van de superextra’s in de horeca niet meer. In de plaats ervan komt het begrip « gelegenheidsarbeid » met een volledige onderwerping, een aparte Dimona-regeling en een aparte aangifte in de DmfA.

  Elke werknemer die door een werkgever in de horeca of door een uitzendkantoor bij een gebruiker in de horeca voor een maximumduur van twee opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk, is een gelegenheidswerknemer.

  De berekeningswijze van de socialezekerheidsbijdragen is afhankelijk van het type Dimona aangifte dat de werkgever gekozen heeft. Vanaf 1 juli 2007 bestaan voor deze werknemers twee systemen van Dimona aangiften naast elkaar, te weten Dimona-full en Dimona-light (7) . Bij de aanwerving van zijn eerste werknemer, moet een werkgever uit de horeca het systeem kiezen dat hij zal toepassen voor zijn (eventuele) gelegenheidswerknemers. De gemaakte keuze is definitief tot het einde van het kalenderjaar en geldt voor al zijn gelegenheidswerknemers. Uitzendkantoren hebben geen keuze en moeten voor hun werknemers steeds een Dimona-full doen.

  De socialezekerheidsbijdragen van gelegenheidswerknemers die worden aangegeven via een Dimona-full, worden berekend ofwel op de reële lonen ofwel op forfaitaire daglonen wanneer ze met fooien worden betaald. Wanneer de berekening gebeurt op forfaitaire daglonen, wordt een forfaitair bedrag voor zaterdag of de dag voor een feestdag, evenals een forfaitair bedrag voor zondag of een feestdag, bij het forfaitair dagloon geteld.

  De socialezekerheidsbijdragen van gelegenheidswerknemers die worden aangegeven via een Dimona-light, worden steeds op een forfaitair dagloon berekend. De hoogte van het bedrag varieert naargelang de duur van de prestatie maximaal vijf uur bedraagt of maximaal elf uur. Het forfaitair bedrag voor zaterdag of de dag voor een feestdag, evenals voor zondag of een feestdag, worden bij het forfaitair dagloon geteld. Vanaf 1 januari 2011 bedraagt het forfaitair dagloon voor een prestatie van maximaal vijf uur 41,49 euro en voor een prestatie van maximaal elf uur 82,98 euro. Vanaf 1 januari 2011 bedraagt het weekendforfait 7,55 euro voor tewerkstellingen op een zaterdag of op een dag voor een feestdag, en 15,10 euro voor tewerkstellingen op een zondag of op een feestdag. Voor een onderbroken dienst (bijvoorbeeld de werknemer werkt op een dag van 11u tot 13u en van 16u tot 18u) is steeds het elf-uren forfait van toepassing.

  Vanaf 1 juli 2007 bestaat het systeem van de superextra’s met beperkte onderwerping niet meer en vallen alle gelegenheidswerknemers dus ook onder de vakantieregeling. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met de verhoging van 8 % voor de vakantieregeling voor arbeiders.

  Een werkgever die ressorteert onder het Paritair comité voor de uitzendarbeid wordt gelijkgesteld met een werkgever die ressorteert onder het Paritair comité voor het hotelbedrijf, wanneer de tewerkstelling plaatsheeft bij een gebruiker die onder dit laatstgenoemde paritair comité valt. Elke werknemer die door een uitzendkantoor voor maximaal twee opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk bij een gebruiker in de horeca, is een gelegenheidswerknemer. Uitzendkantoren hebben geen keuze en moeten voor hun gelegenheidswerknemers in de horeca steeds een Dimona-full doen met de overeenkomstige bijdrageberekeningen.

  Het spreekt voor zich dat het huidige systeem van de gelegenheidsarbeid sterk vereenvoudigd kan worden. Het forfaitaire systeem van de Dimona-light is een goed systeem. De forfaitaire daglonen waarop de bijdragen worden berekend zijn echter te hoog waardoor geen « verwitting » van de horecasector ontstaat.

  Huidig voorstel voert een vereenvoudigd systeem voor gelegenheidsarbeid in gedurende honderd dagen per jaar per gelegenheidsarbeider. Er worden voortaan slechts twee forfaitaire daglonen gehanteerd afhankelijk van het feit of de gelegenheidsarbeider gedurende een tijdsblok van maximaal vijf uur dan wel elf uur werkt. Op deze forfaits van respectievelijk 16,58 euro en 31,84 euro worden bevrijdende sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing betaald.
  ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

  Artikel 2

  Het artikel wijzigt de huidige regelgeving voor de gelegenheidsarbeid in de hotelsector en voegt enkele voorwaarden in met betrekking tot deze gelegenheidsarbeid. Onder het paritair comité (302) van de hotelsector vallen de hotels, de restaurants en de cafés.

  Voor wat de gelegenheidsarbeid betreft wordt bepaald dat slechts de sociale bijdragen verschuldigd voor de regeling voor rust- en overlevingspensioenen voor werknemers verschuldigd zijn, zowel voor wat betreft de werknemer als de werkgever. Vanuit een uitgangspunt van solidariteit met de andere werknemers en omwille van de toekomstige houdbaarheid van de financiering van de pensioenen wordt voorzien dat er bijdragen worden betaald voor de pensioenregeling van de werknemers, alhoewel er hier geen pensioenrechten tegenover staan. Deze techniek is vergelijkbaar met de techniek inzake de solidariteitsbijdragen van toepassing op de studentenarbeid waarbij ook geen rechten worden opgebouwd voor de werkende student. De bijdragen voor de pensioenen bedragen 7,50 % voor de werknemer en 8,86 % voor de werkgever. Vanzelfsprekend is de werkgever ook nog andere bijdragen verschuldigd op basis van andere wetgeving, zoals 0,30 % voor wat betreft het Fonds voor arbeidsongevallen (8) en een bijdrage van 1,02 % voor het Fonds voor beroepsziekten (9) (10) .

  Er wordt voorzien dat de gelegenheidsarbeid mogelijk is gedurende honderd kalenderdagen per gelegenheidswerknemer en op voorwaarde dat de werknemer in de loop van het kwartaal of het daaraan voorafgaande kwartaal geen arbeid verrichtte in de horecasector, tenzij onder de vorm van gelegenheidsarbeid. De bestaande uitzondering voor de studentenarbeid werd niet weerhouden aangezien vanaf 1 januari 2011 een vereenvoudigd en flexibel systeem voor studentenarbeid in voege treedt. Het kan niet de bedoeling zijn dat een persoon vijftig dagen aan de verlaagde solidariteitsbijdragen onder het statuut van de studentenarbeid werkt en ook nog eens honderd dagen onder het statuut van de gelegenheidsarbeid in de horeca.

  Om misbruiken met het sociaal en fiscaal gunstige statuut van de gelegenheidsarbeid te voorkomen worden enkele bijkomende voorwaarden ingeschreven in de wet. Er wordt voorzien dat de gelegenheidswerknemer reeds moet onderworpen zijn aan de sociale zekerheid en er hierdoor reeds sociale rechten worden opgebouwd. De gelegenheidsarbeider moet gewoonlijk en hoofdzakelijk een andere beroepsbezigheid uitoefenen met prestaties van minstens drie vijfden van een normale voltijdse betrekking. Werklozen of werknemers die minder dan 3/5 van een voltijdse betrekking werken worden hierdoor de facto uitgesloten van de regeling voor de gelegenheidsarbeid in de horeca.

  De regeling inzake jaarlijkse vakantie voor werknemers wordt niet van toepassing verklaard op de gelegenheidsarbeid in de horeca. Wat betreft de betaalde sportbeoefenaars en de gelegenheidswerknemers in land- en tuinbouw is de regeling inzake de jaarlijkse vakantie evenmin van toepassing. Op het loon van de gelegenheidswerknemers wordt evenmin een loonmatigingsbijdrage, een bijdrage voor het Sluitingsfonds en een bijdrage voor het betaald educatief verlof geheven.

  Artikel 3

  Dit artikel vereenvoudigt het huidige systeem van de forfaitaire daglonen door nog slechts twee daglonen te hanteren voor de berekening van de sociale bijdragen, zonder toepassing van een verhoging voor zaterdag, zondag, een feestdag of een dag voor een feestdag. Deze toegepaste verhogingen maken de regeling nodeloos complex.

  Voor de maximale duur van vijf uren in de Dimona light-aangifte wordt een forfaitair dagloon van 16,58 euro in aanmerking genomen en voor de maximale duur van elf uren in de Dimona light-aangifte wordt een forfaitair dagloon van 33,16 euro in aanmerking genomen. Het betreft het dagloon dat in 2011 van toepassing is in de tuinbouwsector dat in de voorgestelde regeling voor de gelegenheidsarbeid in de horeca wordt toegepast voor een tijdsblok van vijf uur. Voor een tijdsblok van elf uur wordt het dagloon verdubbeld. Voorts wordt, om een mogelijk concurrentieverstorend effect ten aanzien van de reguliere arbeid in de horecasector te voorkomen, voorzien dat de gelegenheidsarbeid slechts kan worden uitgevoerd gedurende een maximumduur van twee opeenvolgende dagen.

  Artikel 4

  Dit artikel voorziet een afzonderlijke aanslagvoet van 33 % in het Wetboek inkomstenbelastingen wat betreft de inkomsten verkregen uit de gelegenheidsarbeid in de horecasector. 33 % is het normaal gangbare tarief voor occasionele inkomsten.

  Artikel 5

  Het artikel bepaalt dat de inkomsten uit gelegenheidsarbeid in de horeca waarvoor de werkgever een Dimona-light aangifte verrichte en waarvoor reeds bedrijfsvoorheffing werd betaald niet langer aangegeven moeten worden in de personenbelasting. Op deze wijze verkrijgt de betaalde bedrijfsvoorheffing een bevrijdend karakter en dat met het oog op de administratieve eenvoud en de afname van het zwartwerk.

  Artikel 6

  Dit artikel onderwerpt de bezoldigingen van de gelegenheidsarbeid in de horecasector aan de bedrijfsvoorheffing tegen het tarief van 33 % op de forfaitaire daglonen wanneer de werkgever een Dimona-light aangifte verrichtte. Dit tarief is even hoog als de afzonderlijke aanslagvoet in de inkomstenbelasting die van toepassing is op de inkomsten die werden verkregen uit de gelegenheidsarbeid in de horecasector.

  Artikel 7

  Met dit wetsvoorstel brengen we een wijziging aan enkele koninklijke besluiten aan. Om te vermijden dat deze gewijzigde bepalingen nadien uitsluitend via een wet zouden kunnen worden aangepast, willen we via een machtiging aan de Koning in de mogelijkheid voorzien dat deze bepalingen, net zoals de andere bepalingen in deze koninklijk besluiten, in de toekomst via een koninklijk besluit zouden kunnen aangepast worden.

  Artikel 8

  Het artikel regelt de inwerkingtreding van de wet. Omwille van de rechtszekerheid en de administratieve eenvoud wordt ervoor gekozen om de inwerkingtreding samen te laten vallen met het begin van een nieuw kalenderjaar (en aanslagjaar).
  Dirk CLAES.
  Wouter BEKE.
  Peter VAN ROMPUY.
  WETSVOORSTEL

  Artikel 1

  Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

  Art. 2

  Artikel 8quater van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, opgeheven bij het koninklijk besluit van 30 april 2007, wordt hersteld als volgt :

  « Art. 8quater. — De toepassing van de wet wordt wat betreft de gelegenheidswerknemers tewerkgesteld bij een werkgever die ressorteert onder het paritair comité 302 voor het hotelbedrijf, beperkt voor werknemer en werkgever tot de regeling voor rust- en overlevingspensioenen voor werknemers.

  De regeling inzake jaarlijkse vakantie voor werknemers is niet van toepassing op de in dit artikel bedoelde gelegenheidswerknemers.

  In afwijking van artikel 38, § 3bis, van de wet van 29 juni 1981 houdende de algemene beginselen van de sociale zekerheid voor werknemers is geen loonmatigingsbijdrage verschuldigd op het loon van de in dit artikel bedoelde gelegenheidswerknemers.

  In afwijking van de artikelen 56 tot en met 60 van de wet van 26 juni 2002 betreffende de sluiting van de ondernemingen is geen bijdrage voor het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers, ingesteld door artikel 27 van de wet van 26 juni 2002 betreffende de sluiting van de ondernemingen, verschuldigd op het loon van de in dit artikel bedoelde gelegenheidswerknemers.

  In afwijking van artikel 121 van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen is geen bijdrage voor het betaald educatief verlof verschuldigd op het loon van de in dit artikel bedoelde gelegenheidswerknemers.

  In de zin van dit artikel wordt als gelegenheidswerknemer beschouwd, de werknemer die verbonden is gedurende maximaal twee opeenvolgende dagen met eenzelfde werkgever, door een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd of door een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk en reeds is onderworpen aan de sociale zekerheid doordat hij/zij gewoonlijk en hoofdzakelijk een andere beroepsbezigheid uitoefent met arbeidsprestaties van minstens drie vijfden van een normale voltijdse betrekking.

  De beperking van de onderwerping bedoeld in het eerste tot en met het vierde lid wordt gedurende het kalenderjaar beperkt tot maximaal honderd dagen per gelegenheidsarbeider en op voorwaarde dat de gelegenheidswerknemer in de loop van het kwartaal en het daaraan voorafgaand kwartaal geen arbeidsprestaties leverde bij een werkgever ressorterend onder het paritair comité voor het hotelbedrijf in toepassing van de wet van 27 juni 1969, anders dan in de hoedanigheid van gelegenheidswerknemer. »

  Art. 3

  In artikel 31bis, § 2, van hetzelfde koninklijk besluit, vervangen bij het koninklijk besluit van 30 april 2007, wordt het tweede lid vervangen als volgt :

  « Wanneer de werkgever gebruik maakt van artikel 5bis, § 3, 2º, van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot invoering van een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, met toepassing van artikel 38 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels, worden de bijdragen verschuldigd voor de werknemers in dienst genomen voor een maximumduur van twee opeenvolgende dagen bij een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor het hotelbedrijf, in het kader van een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of met een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk, hierna gelegenheidswerknemers genoemd als bedoeld in artikel 8quater, berekend op een forfaitair dagloon, zoals hierna bepaald :

  1º Wat de gelegenheidswerknemers betreft die vallen onder het tijdsblok van vijf uur in de zin van artikel 5bis, § 3, van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot invoering van een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, met toepassing van artikel 38 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels en voor zover de dag geen prestatie met onderbroken dienst bevat, bedraagt het forfaitair dagloon 16,58 euro, geïndexeerd volgens de bepalingen van artikel 32, § 4, en aangepast volgens de bepalingen van artikel 32bis, § 1.

  2º Wat de gelegenheidswerknemers betreft die vallen onder het tijdsblok van elf uur in de zin van artikel 5bis, § 3, van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot invoering van een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, met toepassing van artikel 38 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels alsook indien de prestatie een onderbroken dienst bevat, bedraagt het forfaitair dagloon 33,16 euro, geïndexeerd volgens de bepalingen van artikel 32, § 4, en aangepast volgens de bepalingen van artikel 32bis, § 1. »

  Art. 4

  Artikel 171, 1º, e), van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, opgeheven bij de wet van 28 april 2003, wordt hersteld als volgt :

  « e) de bezoldigingen betaald aan gelegenheidsarbeiders als bedoeld in artikel 8quater van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, berekend op basis van het forfaitair dagloon; »

  Art. 5

  In artikel 313 van hetzelfde wetboek, laatst gewijzigd bij de wet van 28 juli 2011, wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, luidende :

  « De aan de personenbelasting onderworpen belastingplichtigen zijn er niet toe gehouden in hun jaarlijkse aangifte in de voormelde belasting de inkomsten als bedoeld in artikel 171, 1º, e), te vermelden waarvoor de verschuldigde bedrijfsvoorheffing is gekweten en op voorwaarde dat de werkgever gebruik heeft gemaakt van artikel 5bis, § 3, 2º, van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot invoering van een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, met toepassing van artikel 38 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels. »

  Art. 6

  In bijlage III van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 wordt een punt 30quater ingevoegd, luidende :

  « 30quater. Bezoldigingen voor gelegenheidsarbeid in de horeca

  In afwijking van voorafgaande bepalingen worden bezoldigingen toegekend aan gelegenheidswerknemers als bedoeld in artikel 8quater van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders waarvoor de werkgever gebruik heeft gemaakt van artikel 5bis, § 3, 2, van het koninklijk besluit van 5 november 2002 tot invoering van een onmiddellijke aangifte van tewerkstelling, met toepassing van artikel 38 van de wet van 26 juli 1996 tot modernisering van de sociale zekerheid en tot vrijwaring van de leefbaarheid van de wettelijke pensioenstelsels, onderworpen aan het tarief van 33 % (zonder vermindering) berekend op het forfaitair dagloon zoals bepaald in artikel 31bis, § 2, tweede lid, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, en voor zover de voorwaarden voor de gelegenheidsarbeid als bepaald in de artikelen 8quater en 31bis van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders worden gerespecteerd. »

  Art. 7

  De Koning kan de bepalingen die door de artikelen 2, 3 en 6 van deze wet werden gewijzigd in de vermelde koninklijk besluiten opnieuw wijzigen, opheffen of aanvullen. Hij volgt daarbij de procedures en vormvereisten die voorheen reeds golden voor het wijzigen, opheffen of aanvullen van deze besluiten.

  Art. 8

  Deze wet treedt in werking op 1 januari van het jaar volgend op de datum van de bekendmaking ervan in het Belgisch Staatsblad.

  24 november 2011.
  Dirk CLAES.
  Wouter BEKE.
  Peter VAN ROMPUY.

  (1) Zie bijvoorbeeld de studie van het onderzoeksinstituut Kizok van de Universiteit Hasselt waaruit blijkt dat 38 tot 46 % van de arbeid in het zwart zou worden verricht. Zie : G. Houben, « De horecasector : doorgelicht in een Euroregionaal perspectief », blz. 38.

  (2) College voor de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, Bouwstenen voor de fraudebestrijding tijdens de volgende legislatuur, blz. 15.

  (3) Bron : FOD Sociale Zekerheid, URL : https://www.socialsecurity.be/instructions/nl/instructions/table_of_content/dmfa/2011-01/content/socialsecuritycontributions/calculationbase/occasionals_agriculture_horticulture.html.

  (4) Het betreft de handarbeiders, tewerkgesteld bij een werkgever die valt onder : 1) het paritair comité voor het tuinbouwbedrijf, met uitzondering van de sector inplanting en onderhoud van parken en tuinen; 2) het paritair comité voor de landbouw, voor zover de werknemer uitsluitend wordt tewerkgesteld op de eigen gronden van de werkgever en 3) het paritair comité voor de uitzendarbeid, voor zover de uitzendarbeider wordt tewerkgesteld bij een gebruiker in één van de bovengenoemde sectoren.

  (5) Bedragen vanaf 1 januari 2011.

  (6) Bron : FOD Sociale Zekerheid, URL : https://www.socialsecurity.be/instructions/nl/instructions/table_of_content/dmfa/2011-01/content/socialsecuritycontributions/calculationbase/occasionals_horeca.html.

  (7) Dimona-full : dagelijks moet het begin- en einduur van de gelegenheidswerknemer worden aangegeven. Dimona-light : dagelijks moet het beginuur en de duur van de prestatie (5-uren of 11-uren) van de gelegenheidswerknemer worden aangegeven.

  (8) Artikel 59, 1o, juncto artikel 59ter, § 1,van de arbeidsongevallenwet van 10 april 1971.

  (9) Artikel 57 van de wetten betreffende de preventie van beroepsziekten en de vergoeding van de schade die uit die ziekten voortvloeit, gecoördineerd op 3 juni 1970.

  (10) Het bijdragepercentage voor de werknemer bedraagt 13,07 % (3,55 % geneeskundige verzorging, 1,15 % invaliditeit, 0,87 % werkloosheid en 7,50 % pensioenen). Het bijdragepercentage voor de werkgever bedraagt 24,79% (3,80 % geneeskundige verzorging, 2,35 % invaliditeit, 1,46 % werkloosheid, 8,89 % pensioenen, 7,00 % kinderbijslag, 0,30 % arbeidsongevallen en 1,02 % beroepsziekten). De werkgever is ook nog een loonmatigingsbijdrage van 7,48% verschuldigd, een bijdrage voor het Fonds voor de sluiting van ondernemingen van 0,20% (1-19 werknemers) of 0,23 % (20 of meer werknemers), een bijdrage van 0,05 % voor kinderopvang, een bijdrage van 0,10 % voor risicogroepen en, voor bedrijven die 10 of meer werknemers tellen, een bijkomende bijdrage van 1,69 %. Bron : FOD Sociale Zekerheid, URL : http://www.socialsecurity.fgov.be/nl/over-de-fod/sociale-zekerheid-kort/hoeveel-werknemers.htm.

 37. Als er geen goeie restaurants meer overschieten,gaan die syndicalisten ,controleurs en politiekers dan ook in de quick,carrestel of lunch garden gaan bikken.
  Ooh ja t’is ook waar ze hebben hun eigen restaurants waar ze aan 3.7 euro kunnen eten ,met hun maaltijdcheque van 7.5 euro.

 38. ZELFSTANDIGE

  Ik had eigenlijk niet over het woord nagedacht toen ik 3 jaar geleden begon.
  Te idealistisch waarschijnlijk,toch draait de zaak goed.
  Sinds ik met 4 man minder werk.
  Heb nu ook minder zorgen, en ik lig ook niet meer zoveel te piekeren over wat ik allemaal moet afdragen aan vadertje staat.
  De zwarte doos doorvoeren?
  Voor mij geen probleem, wel voor zij die veel personeel in dienst hebben.
  Daar gaan dan weer enorm veel jobs verloren.
  Wie het kleine niet begeert is’t grote niet waard zeker?
  Leven en laten leven, als we daar mekaar eens in konden vinden.
  In onze stiel kan je nu simpelweg geen 40 euro per uur vragen aan de klant. Dat zou de doodsteek zijn van onze stiel.
  Veel uren, weinig geld, maar veel voldoening, dat is het voornaamste en onze drijfveer voor de kleine baasjes.
  Voor mijn passie leef ik meer dan 100 uur per week,dan nog enkele uren voor onze familie.En met deze instelling leven er nog enkele mensen mee.Wat hebben vakbonden daarop te zeggen?
  De koe is leeg,stop met melken.Toon een beetje waardering voor al wat ze je gegeven heeft !
  De kleine man staat vandaag weer tegen de grote reus.
  En voor velen lijkt die grote reus net juist vandaag zijn grote vriend.Want die is toch goedkoper!
  Weet wat je eet,weet wat je drinkt,weet wat je voelt en dan begrijpen we mekaar!
  Werken om te leven of leven om te werken ? BESTAAT ER IETS TUSSENIN?

 39. Beste,
  Jullie weten toch ook dat vakbonden tegenwoordig niet meer goed bezig zijn!?! 100 jaar geleden kwamen ze op voor de arbeider. Hun oorsprong en hun doel zijn tegenwoordig uit mekaar gegroeid. Nu moeten ze door op de kap van een ander te zitten hun imago opfrissen!
  Ik sta in het onderwijs en heb een eigen horeca – zaak. Dat er fraude is in de horeca is alleen maar een vorm van overleven. Horeca is intensief. Als de zwarte doos er komt, dan moet iedereen gelijk voor de wet zijn. Alle zelfstandigen zonder uitzondering! Nu wordt de horeca geviseerd omdat men denkt dat (omdat enkelen met de chique auto rijden )er veel geld te verdienen valt. Hoeveel zaken gaan er maandelijks failliet???
  Angst omdat vakbonden zich laten horen, zou ik echt niet hebben.
  Groetjes,
  Mia voor Tendelhof

 40. Patrick DW

  heb je dan al gehoord wat de kostprijs van die doos is? tussen de 4.000 en 5.000 Euro!(verplicht onderhouds kontrakt wordt nog stil verzwegen) hoe kun je dit terug verdienen? enkele jaren geleden hebben ze ons verplicht in het restaurant een rookfilter te hangen voor 250.000 BEF met een onderhouds contract van 5 jaar om het jaar erop een rookverbod te krijgen. Geen cent hebben we kunnen recupereren.
  vertel eens beste regering/vakbond hoe kan ik dit terug verdienen? mijn restaurant is dus niet in het centrum van een grootstad waar je kunt rekenen op een vaste omzet. maar waar we de laatste jaren net uit de kosten komen. proficiat!

 41. Beste,
  Jullie weten toch ook dat vakbonden tegenwoordig niet meer goed bezig zijn!?! 100 jaar geleden kwamen ze op voor de arbeider. Hun oorsprong en hun doel zijn tegenwoordig uit mekaar gegroeid. Nu moeten ze door op de kap van een ander te zitten hun imago opfrissen!
  Ik sta in het onderwijs en heb een eigen horeca – zaak. Dat er fraude is in de horeca is alleen maar een vorm van overleven. Horeca is intensief. Als de zwarte doos er komt, dan moet iedereen gelijk voor de wet zijn. Alle zelfstandigen zonder uitzondering! Nu wordt de horeca geviseerd omdat men denkt dat (omdat enkelen met de chique auto rijden )er veel geld te verdienen valt. Hoeveel zaken gaan er maandelijks failliet???
  Angst omdat vakbonden zich laten horen, zou ik echt niet hebben.

  Mia

 42. Ben benieuwd hoeveel mensen er nog in de horeca willen werken voor een gewoon wit loontje. Je hele loopbaan ieder weekend, iedere avond, iedere feestdag,…werken. Ieder familie-, verjaardag-,huwelijks-,enz feest aan je laten voorbijgaan. Jaarlijks verlof buiten de schoolvakantie en weekend werk maken ieder samenzijn met de eigen kinderen tot een minimum. Als dit officieel moet vergoed worden is op restaurant of cafe gaan dubbel zo duur als nu. Ik heb de indruk dat een deel van de bevolking en politiekers jaloers geworden is op de vele horeca mensen (werknemers en zelfstandigen) die keihard vele uren presteren en daardoor een beetje meer verdienen. Werkweek van 60 a70 u zijn regel, geen uitzondering. Nogthans sta ik er nog dagelijks met plezier in.
  Heb ik 25 jaar geleden dan echt de verkeerde beroepskeuze gemaakt?

 43. is het niet tijd dat een patron weer een patron is en rechten en plichten ook weer een beetje naar de zelfstandige ondernemers gaat!!!! nu is een werknemer over beschermd en protesteren ze voor het minste, ze weten het blijkbaar allemaal beter dan de baas of hun chef. vergeet niet dat we elkaar nodig hebben.

 44. vercauteren

  Hoelang blijven de bazen van de vakbond hun leden voorliegen,
  verplichte lectuur zou zijn ” het neoliberalisme” van Prof Kruythof .
  dat ze maar voort staken ; aldus gaat de westerse welstand wat vlugger naar omlaag .

 45. De Frankie

  De staatssecretaris van fraudebestrijding, John Crombez leeft onder een glazen stolp, is deze man nog van deze wereld leest hij niet de KRANTEN of andere DOSSIERS waarin telkens opnieuw vermeld word dat de HORECA bij zwaarst getroffen sectoren behoren die in faling gaan of gedwongen moeten sluiten. ik denk dat hij niet verder leest dan de prent verhaaltjes.
  DE ZWARTE DOOS (zwart de kleur van rouw) toch wel goed gekozen he die kleur.
  Beter zou zijn DE DICRIMINATIE BOX
  De ongeveer 60.000 horeca uitbaters zouden er misschien eens over moeten nadenken of er geen klacht voor discriminatie kan gemaakt worden, tegenover al die andere dienstverleners die het zonder dat “DOOSKE” ontvangen (‘k ga ze niet alle vernoemen we weten over welke het gaat)en het rustig zonder rancune in eigen zak achter houden voor de belastingen.
  Allemaal gelijk voor de wet “das pas eerlijk”
  eigenlijk wil ik wel eens wie er dan het harst zal gaan protesteren

 46. Is het niet eens tijd dat de horeca uitbaters op straat komen en op hun beurt eens gaan staken? Ik heb de indruk dat we hier stilletjes aan in een “moderne” dictatuur gaan leven. Je mag niet meer roken in cafés, je mag niet meer drinken, je mag niet te hard rijden, je mag als ambtenaar geen kleren dragen met regebogen op, binnenkort technische controle op motorfietsen, enz. enz… enfin, dit staat los van de zwarte doos…

  Nu krijg je een zwarte doos gekoppeld aan je kassa die alles registreert. Kan dit zomaar? En waarom enkel de Horeca sector?

  Twee studies hebben aangetoond dat er een sociaal drama zal gebeuren als je deze invoert. Meer dan 27.000 mensen zouden werkloos worden!

 47. Beste mensen

  In plaats van zo veel te zagen op een website die pro-zwarte doos is, ga op straat, zorg voor een revolutie

  Dat is het probleem in dit apenland, jullie Belgen zagen veel maar als het puntje bij paaltje komt doen jullie geen bal.

  Gevolg? we gaan inderdaad slachtoffer worden van absurde wetten en profiteurs als deze Crombez.

  Het zal er niet op beteren als jullie vanuit jullie luie zetel of via jullie iphone liggen te zeuren.

  Verenig jullie op één of andere manier, zet inderdaad jullie personeel op straat, draai minder omzet om minder belastingen te betalen, dat zal druk zetten op deze achterlijke ministers die denken dat ze slim zijn.

  Nadeel van een democratie? Vicieuze cirkel, die profiteurs aan de macht laat blijven en wetten laat maken om wetten te maken die op niets slaan, om toch maar aan het domme volk te laten zien dat ze iets doen.

  Groetjes

  Anoniem

 48. Bert de Keyser

  Mischien best eens iets doen aan de vakbonden .
  Notionele intrestaftrek door Mr De leeuw (zie artikel
  Laaste nieuws )en geef ze rechtspersoonlijkheid .
  Wie controleert de grote koppen ??? Niemand natuurlijk .
  Ook niet vergeten dat er geen personeel meer zal ter vinden
  zijn om te werken om daarna alles terug af te geven aan de
  verkwistende staatsstructuur .

 49. Bert de Keyser

  In vervolg van mijn vorige reactie .
  Lees Trends deze week over de AVW constructie .
  Weer een goed voorbeeld van de manier waarop de
  vakbonden werken . Doen waarin ze andere aanvallen .

 50. Jan Banane

  Veel terechte reacties, soms naast de kwestie. Het is een gevoelige combinatie horeca, fiscus, donkergrijze zone… Volgens mij – mogelijk hierboven al gesuggereerd maar sorry ik kan ze niet allemaal lezen, ben nog niet met pensioen – is de oplossing, of ‘een’, samen te vatten als volgt:
  1. RSZ doet niet belachelijk! Als ge werkt van 12h tot 14h en nadien van 18h tot 22h dan zijn dat 6uren en geen 8h+ 2overuren. 1 voorbeeld uit de zovele. Dat is onhoudbaar.
  2. BTW/Belastingen: geef iedereen recht op aftrek van bvb 1.750 euro/jaar in zijn persoonlijke aangifte en de Horeca zal moèten officieel werken.
  3. Horeda wees realistisch. Een plat ‘bvb dagmenu’ voor 10,00 euro ruikt naar zwartwerk. Daarmee verdient ge enkel uw kost als ge het niet aangeeft of gedeeltelijk. Vraag 20,00 euro en doe het officieel en – zie 2 hierboven – de klant heeft fiscaal ook voordeel.
  4. Een boete moet pijn doen maar met tarieven tot 33.000 euro voor een overtreding is dat eerder de doodstraf. Was toch al jaren afgeschaft of niet voor iedereen?
  5. Stop die domme BTW tarieven dans. Je wordt er hoorndol van. Zet alles op 12%.
  En zo kan ik nog wel even doorgaan … maar ik moet nu werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*