• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

Finale timing witte kassa’s nu bekend ?

Vorig weekend startte de hoogmis voor de horeca uitbater : horeca expo in Gent. Hét onderwerp op de beurs is de fiscale maatregeling i.v.m. de witte horeca. Na de intrekking van de circulaire vorige maand keek iedereen uit naar een nieuwe finale planning die uit het begrotingsakkoord zou komen.

De overheid zal het gebruik een zwarte doos (officieel fiscal data module) nu vanaf januari 2014 verplicht maken. Deze doos zorgt ervoor dat alle transacties van de kassa op een onuitwisbare manier geregistreerd worden. De fiscus kan alle gegevens op een eenvoudige manier controleren.

De kassaleveranciers hebben zich uit de naad gewerkt om hun producten klaar te hebben voor de beurs. Een groot deel is daar ook in geslaagd en toont nu op de beurs een uitgewerkte oplossing samen met de speciale zwarte doos die nodig is. Met het politiek akkoord zitten we nu in de laatste rechte lijn naar de introductie van de maatregel. De actuele tijdlijn vind je hier.

59 reacties op “Finale timing witte kassa’s nu bekend ?

 1. de invoering zwarte doos kunnen we misschien niet tegenhouden,maar waar vinden we in de kleine bedrijven nog personeel die wat wil bijverdienen in het weekend en aangegeven zijn?
  vanaf volgende jaar een overaanbod van over te laten zaken,zonder te spreken van de faillissementen

  zonder tegemoetkoming van de overheid voor velen de doodsteek, en dat is geen klaagmuurgezang,het wordt zo, jammer voor ons mooi beroep .ik heb geen behoefte aan zwate inkomsten,maar wie betaalt mij personeel?

  • Volledig mee eens, maar heeft iedereen wel al eens aan het volgende gedacht : In volle crisis gaat ineens de omzet van de bestaande zaak drastig stijgen en gaat men ( waarschijnlijk of het moet zijn dat u ineens met minder personeel hetzelfde aankan ) al zijn personeel voltijds inschrijven (laat staan nog meer personeel inschrijven voor diegene die het wel echt extreem spelen)! Wat gaan ze in hun vuistjes lachen bij FOD financïen en al die er ook mee in verbinding staan, dit is hetzelfde als uw testament ondertekenen! Dit wordt een visieus spel waar iedereen zijn vingers zal aan verbranden ook de regering die haar eigen ruiten hiermee uitsmijt…

  • Het is nu al overleven!
   Ondertussen hebben wij al een 10 tal verkoopsters ontslagen wegens te hoge loonkost en onhaalbare en niet bij te houden papierwinkel,regeltjes en allerhande verworven rechten van het personeel door de syndicaten!
   We zijn gewoon overgestapt op zelfstandige gerantes dit loopt prima en we zullen blijven op deze weg verdergaan!
   Proficiat Elio en Crombez,jullie hebben nog 50 doppers op jullie geweten!
   Jammer genoeg zitten daar wel enkelen tussen die zich altijd 100 procent ingezet hebben en die ook moeten boeten voor de profiteurs die de bazen handenvol geld kosten!

 2. Waar ze maar kunnen proberen ze alles kapot te maken,,tegenwoordig is zelfstandig zijn een straf en geen uitoefening van een beroep. Eerst rookverbod, geen BTW verlaging voor sommige en nu dit. Ze willen nog meer bedrijven uitroeien.

 3. Wat dacht je hiervan : al wie als werknemer reeds >80% tot full-time werkt MAG , in loondienst, als bijverdienste bv 12.000 eurtjes per jaar bijverdienen en daarop zit dan GEEN rsz. Zo komen de echte werkers nog helpen. De rest trekt zich toch al terug in de paraplu’s van brugpensioen, dop, ziek…
  Of wil je dat alle “St.Jozef’s” (een monument-cafe in Apen) door Georgische “groepen” overgenomen worden, Elio ???

 4. sommige personeelsleden hebben ons reeds in het oor geblazen, dat bij volle loonaangifte, zij het nut niet meer inzien om naast een full time job nog wat bij te verdienen voor ’n snoepreisje, ’n sjieke handtas of ’n lekker etentje e.d.m. nog bij ons te blijven werken, daar dan alles, alles naar Vadertje Staat gaat zowel gedurene de week als in het weekend en dan kunnen wij er ook mee stoppen of onze prijzen dermate verhogen, zodat we uiteindelijk alleen in onze zaak achterblijven. Dringend lagere lasten of iedereen wordt doodgenepen!!! Bye bye horeca!!!

 5. Eigenlijk is de oplossing simpel,de klant komt om 18.00 de menu kost vb 40 Euro,komt u een uurtje later 50 euro enz.
  wedden dat de kritiek zal verminderen.Tenslotte word iedereen in gelijk welke stiel per uur betaald,waarom NIET in de horeca.

  • Wat jij zegt is niet haalbaar, ooit gehoord van toogbelasting? Je drinkt een pintje voor 2 euro…volgens de huidige regeling moet je als horeca in belgië dezelfde prijzen aanrekenen zoals in de rest van noord (centraal) europa, en moet je 3,5 € betalen voor uw pintje… dit wordt sociaal niet aanvaardt in be, dus vergeet het maar dat de horeca kan overleven indien zij alle inkomsten in’t wit moeten aangeven…

 6. Witte kassa ok , maar:
  1. laat de regering er dan eentje gratis aan elke zaak geven.
  2. voer het italiaanse systeem in waar men per persoon tafelrecht betaald, dit zou al helpen een deel van de loonkost te betalen.
  3. voer deze maatregel dan ook in bij alle andere zelfstandigen.
  een loodgieter, electricien, advocaat, allemaal met een witte kassa , er zal dan wel reactie zijn.

  4. Stop vooral met ons te bestempelen als fraudeurs enz..
  Al wie dit stelt mag denk ik dadelijk onze plaats komen innemen.

  • geovanrobaeys

   Geen fraude? 800 zakens bij 1 drankenhandelaar!
   Schikking drankhandelaar t.o.v. Ministerie financien
   15000000€ ! Hello!

   • Fraude???
    Dit is gewoon overleven.
    Wij zijn de sector die de meeste mensen tewerk stelt en als ze nog meer op ons kap zitten dan zullen ze meer werklozen hebben.
    Maar daar denken ze niet aan.
    Er gaat nen tijd komen waar dat je enkel nog in een Quick op MC Donalds gaat kunnen eten. Wij als horeca zijn altijd gezien als de slechte.
    Er is meer fraude in de regering dan in gelijk welke sector. Maar wie controleert hen? Moeten we daar geen zwarte doos integreren?
    Als een zelfstandige schulden heeft dan moet hij zijn boeken dichtdoen maar de regering blijft geld vinden die niet van hen is. Gemakkelijk geld uitgeven als je het niet hebt en je het kunt nemen van iemand anders.

  • Niemand wordt blind bestempeld als fraudeur. Jullie overkoepelende organisatie stelt dat zijn leden niet kunnen overleven zonder te knoeien, een delegatie van gerenommeerde restaurants is deze boodschap ook in Brussel gaan afgeven, dus …

   • Heb jij nog nooit een verandering aan je huis gedaan of eender welke aankoop zonder een factuur te vragen?
    Dat is fraude!!!!

  • groot gelijk. wij denken er ook zo over als kleine restaurant houder. we hebben geen probleem met de zwarte doos, want we hebben nu al 10 jaar een clean restaurant.
   Maar geef de doos dan gratis. Wij worden gestraft voor de grote valspelers die er geen probleem mee hebben om dat te kopen en die toch gaan blijven valsspelen(ze zijn daar in getraind). Resultaat, wij betalen en zij doen voort. Is dat een oplossing?

 7. voor mij goed maar niet voor de kleine man alleen, Belgacom, Luminus, alle grote overheden, ambtenaren iedereen moet in het BIG BROTHER SYSTEEM verwerkt worden!
  eveneens aan de overheid die af en toe bij ons komen dineren uitstel van betaling bestaat NIET meer had dit beslist na een diner van de Overheid waarop ik 3 maand moest wachten en een romslomp aan papieren moest laten invullen door bank & mezelf om 0% BTW wel u wordt en zal behandeld worden als de rest. Heb al op 4 jaar tijd enorm aan RSZ rijksdienst voor sociale zekerheid ja ben zeker dat het een sociaal boeltje wordt maar tot op vandaag eis ik dan ook dat mij personeel aanbiedt ja u leest het correct aanbiedt! om dit allemaal maar waar te maken Xanax om de dag door te komen STilnoct om in te slapen en Spiralexa om met een smile op uw gezicht de rekeningen te betalen, brief van ziekenfonds als je je bijdrage niet betaald kunnen wij u ook niet meer betalen ja viceuze cirkel noemen ze dat
  vandaag operatie morgen weer op de planken wie is er nu jaloers op zelfstandige horeca-uitbater? je hebt het gewild neen zo hebben wij het niet gewild om steeds met een strop rond u nek te moeten leven en lichtjes wordt die aangeknoopt mmmm koning winter is aangebroken gestart in de crisis en eindigen in Crisis?? Succes aan alle mede-stroppers geef de moed niet op!

 8. horeca verwitten via zwarte doos = 25000 werklozen erbij, ZONDER ontslagvergoedingen, subsidies vanwege overheid, zonder begeleidende dure maatregelen, + veel failissementen waardoor vele zelfstandigen in armoede terecht komen, het aangenaamste horeca-land wordt overgelaten aan quicks, lunchgardens en dergelijke ketens waar inderdaad geen zwart werk word verricht, ….maar wordt het dan zoveel beter?? komt er een “sociaal” vangnet voor failliete zelfstandigen ?? of telt solidariteit hier niet mee??? afdokken, btw opbrengen ( inderddaad betaald door de consument maar als de zelfstandige in bed blijft is er helemaal geen meerwaarde) sociale bijdragen betalen ( solidair met andere werknemers, ambtenaren, misdeelden….maar wel minder solidariteit in geval van ziekte, failissement, pensioen). als onze “sociale” beleidsmensen zo verder doen komen we in een land zonder ondernemers, iedereen aan de staat…maar in rusland, china en noord-korea werkt het niet echt en is het zeker niet beter!!

  • Als dit beleid verder wordt gezet kan de “consument” ervan op aan dat hij over 10 jaar enkel nog in grote ketens a la lunchgarden en pizzahut zal kan gaan dineren.En twijfel er niet aan, vanaf de moment dat zij enkel nog overblijven zullen deze ketens niet aarzelen om hun nu zo “democratische” prijzen te laten stijgen zodat de doorsnee man in de straat ( die nu alle restauranthouders als dieven beschouwen) niet meer uit eten kan gaan of zeer diep in de buidel moet gaan voor diepvriesbrol en andere gemanipuleerde rommel waarvan de herkomst geloof me vrij niet zal vrijgegven worden.Met dank aan de heren van SP.A en PS.

 9. ik zit soms serieus na te denken waar ik mee bezig ben ,als ik mijn omzetten bekijk en dan moet vaststellen dat er maar 10% winst is ,ben ik dom of onnozel,ik weet het niet,t’zal wel passie zijn,enfin chapeau voor wie de dag van vandaag nog durft ondernemen en als de regering wil besparen pak dan de profiteurs en niet de hardwerkende zelfstandige

 10. De mijne staat te koop
  Ben nu al aan het uitkijken wat ik allemaal
  ga doen als ik op de ziekenkas sta.
  geen zorgen meer en veel vrije tijd.

  • U hebt nog andere keuzes! Ik ken iemande die zich steevast afvraagt waarmee hij beter af is…. met” nen onozelen” dop (60%=650 €) of bij ’t OCMW. Want daar heeft hij evenveel + voedselpaketten.

   Ik ben nog van den ouden tijd, want werken bracht volgens mij meer op dan doppen of eender welke ondersteuningskas. Om nog maar te zwijgen over de schaamte die wij hadden als we dan toch werkloos werden…

 11. ik vraag me af wanneer er een zwarte doos zal uitgevonden worden voor “onze keizer van Oostende” dan zal belgie pas achterover vallen, zoals hijzelf siteert : “De ondernemers gedragen zich als een politieke partij, zegt vicepremier Johan Vande Lanotte in een interview met De Morgen.”…

  • Beste,
   allereerst wil ik u er attent op maken dat er niet 1 keizer van oostende is maar wel 2. Vergeet Crombez niet, de poulain van Vandelanotte, rechtstreeks weggeplukt uit Oost-Vlaanderen en netjes geposteerd in Oostende. Als kind heb ik geleerd om te vegen voor eigen deur, laat mr Crombez dat eerst doen op zijn eigen ministeries. En voor de rest Vlaanderen is Griekenland niet.

 12. Scandinavië krijgt gezelschap !!

  Daar is op cafe gaan al jaren een zeer dure aangelegenheid.
  Oplossing: Thuis feestjes organiseren …. Bye Bye Horeca.

  Wat moet komen, komt toch !! Ik wens al mijn collega’s veel sterkte !! ’t zullen zware tijden worden.

 13. Mijn economie cursus was over de opdracht van de overheid eenvoudig: ‘de economie ondersteunen en trachten werk te genereren in tijden van laag conjunctuur. En een spaarpot opbouwen in tijden van hoog conjunctuur.’
  Vadertje Staat heeft het verkloot: verkwisten (het in-eigen-zak syndroom) en voor elke nodige arbeidskracht hadden ze wel 4 personen in dienst (verdoken dopgeld). En who the f*ck heeft die 36 uren week uitgevonden? In de horeca zijn dat nog geen 3 dagen werken. Wat doet een mens op 36 uur, ze zijn meer onderweg van en naar hun werk, koffie, lunch en rookpauzes, kletsuurtjes, dan dat ze effectief werken.
  EN DIE MENSEN DIE NAAST HUN FULLTIME NOG WAT KOMEN BIJVERDIENEN DIE BETALEN HET GELACH VAN AL DIE TAMZAKKEN. Maar het systeem is zo, dus logisch dat het de homo sapiens het ook zo gaat gebruiken (want een mens past zich nl gemakkelijk aan). Waarom zijn er zoveel mensen die naast hun dopgeld nog eens in het zwart gaan werken. Het is voor hun de ideale WinWin situatie. Maar waarom krijgen die mensen eigenlijk dopgeld? Waarom stimuleert de overheid met geld perfect gezonde mensen om niet te werken ? Waarom stimuleert de overheid niet eerder mensen zoals u en ik, die ook de minder aantrekkelijke uren en dagen wil werken? WAAR is de logica?
  En voor diegene die zeggen dat er geen werk is: BULLSHIT! Maar je moet flexibel willen zijn en je moet willen werken (70% van de werkkrachten in de bouw zijn buitenlanders. ja hoor: dat zouden evengoed die 20% jonge mannen uit het Brusselse gewest kunnen zijn, maar rondhangen en inbreken is leuker en minder vermoeiend en als je opgepakt wordt kan je de agent nog eens uitlachen terwijl hij zijn papieren aan het invullen is, want nog voor hij klaar is ben je natuurlijk al op vrije voet). Waarom stimuleert de overheid niet om doppers aan het werk te zetten in de kinderopvang, zodanig dat mensen met moeilijke uren ook betaalbare opvang kunnen hebben?

  Gaat de overheid even gul zijn, als voor de werknemers van FORD en RENAULT als onze mensen aan de deur staan? En aan wie hebben we Ford te danken denk je? Niet aan diene CEO hoor, Neen! Aan onze overheid: zij is de enige met de macht in handen om ons land zo aantrekkelijk te maken dat de bedrijven hier willen zijn. Maar nee, in België steken ze liever hun centen in economische activiteiten die hier enkel artificieel overleven met subsidies.Of ze gebruiken onze centjes om ons land als het beloofde land te laten uitschijnen voor alle buitenlanders (want daar krijg je geld, zonder te werken en het wordt niet gecontroleerd ook en krijg je geen geld, dan krijg je een hotelkamer, met lakens en shampoo en tv, die je nog eens kan gaan verkopen ook) en criminelen (zet uwen boel op in Brussel, daar is cowboyland, de wet van de sterkste en t’is zeker niet de politie).

  WEG met alle regels bovenop de miljoenen regels en fiscale deurtjes: maak het simpel: zero tolerance en ieder voor zich (enkel voor de oudere, zieke en gehandicapte mensen moet er steun zijn). Weg met de subsidies, weg met de profiteurs. Voor wat hoort wat!!!! Wie werkt krijgt lekkers, wie tam is de roe. Het credo van de socialisten: de macht is aan de WERKERS! (in de horeca profileren menig zelfstandigen zich als liberaal, maar in feiten zijn we allemaal ras echte rooie: in de horeca kan je goed je brood verdienen, maar niet als je er niet kei hard voor werkt (dag en nacht), dat geldt zowel voor zaakvoerders als personeel).

  Verminder de loonlasten met 50%, verminder de werkloosheidsuitkeringen met 50% (en beperkt in tijd), verminder de subsidies met 100%, verminder de ambtenaren met 50%, verkort gerechtelijke procedures tot 50%, verminder de bureaucratie met 50%, maak geld weer 100% geld (en niet een virtueel cijfertje op een plastiek kaartje).

  • Inderdaad een heel goeie opmerking van uwe kant. Vooral het stuk ivm de doppers. Als het aan mij ligt moeten ze de doppers (gewoon terug zoals vroeger) alle dagen op een verschillend uur hun stempel laten gaan halen. Gedaan met zwart werk voor mensen die zo een dubbel inkomen verkrijgen. Nee dit was voor de socialisten onaanvaardbaar geworden want de mensen waren beschaamd dat ze zoals bedelaars naar het stempellokaal moesten gaan voor een stempeltje te halen. Ocharme toch als je zo beschaamd bent om stempels te ronselen wees dan ook beschaamd voor dat gratis geld dat alle maanden op je rekening word gestort maar nee dat dan weer niet. Willen ze geen stempels meer gaan halen geen probleem laat de staat deze mensen gewoon tewerkstellen met stratenvegen, parken onderhouden en 10.000 andere dingen waar nu de staat allemaal mensen voor moet betalen. Als je dan toch dop betaalt aan hen laat ze er dan iets voor terugdoen ofwel trug stempeltjes halen.
   Ik vind het echt jammer dat het de kant opgaat in een potentieel land zoals belgie dat hoe meer je werkt hoe meer je bestraft word en hoe minder je doet hoe meer je word beloond ( en ook met rust word gelaten).

 14. Spijtig , oplossing : tegen 1/1/2014 de zaak verkopen en op Myanmar een cafe – discotheek – resto open doen , geen zwarte doos aan de kassa daar , de enige black boxen da ze daar hebben zijn de die waar ge uwen sjarel kunt in steken 🙂 🙂 🙂

 15. Ik zou graag eens een minister willen uitnodigen om een week bij mij te komen helpen en mijn boekhouding na te kijken en zeggen wat hij nu denkt wat ik verdien, is er iemand bereidt meneer de ministers om dit te doen, eten en drank krijg je gratis!

  • het is een feit dat de regering geen flauw idee meer heeft over hoe het is on the field ! sinds 32 jaar zelfstandige, elk jaar stijging van absurde kosten en verplichtingen, straks moeten we niet meer werken want we zitten bijna helemaal geklemd, wij zorgen tenminste nog voor ons eigen loon !

  • Sorry, maar U gaat geen kandidaat vinden. Waarom? Zij krijgen nu al alles gratis en mogen daarenboven nog onkosten inbrengen voor al wat ze maar kunnen denken.
   En dat allemaal buiten het schamele inkomen van tienduizenden € per maand. Nog es sorry, maar daar kan niemand tegenop volgens mij….
   En dat is dan nog voor een job die volgens de politiekers slecht betaald wordt……….. waarom laten ze dan hun kids aan zo’n slecht betaalde job beginnen????

   • Heb een verhaal gehood van een klant dat ze blijkbaar in nederland wel eens de proef op de som hebben genomen. Een overheidsgebouw had op het gelijkvloers een leegstaande verdieping en dachten van ja laten we zelf een resto openhouden zowel voor het publiek als voor ons personeel en dan natuurlijk alles 100% volgens de wetten en normen van nederland. Na een jaar hadden ze meer dan 20.000€ aan schulden opgebouwd en zijn er dan maar wijselijk mee gestopt en dan ingezien dat er idd wel een reden is waarom de horeca moet “foefelen” om te overleven.

 16. Tijd dan tot januari 2014 om ook alle soorten van eetfestijnen, van steakkermis tot pannekoekenbak, de wetten en verplichtingen op te leggen zoals in de horecasector! Er is niet één sector die zo ondermijnd wordt als de onze door deze illegale praktijken. En daar wordt in alle talen over gezwegen door iedereen? Geen hygiënevoorschriften, geen btw af te dragen, geen belasting te betalen, “vrijwilligers” zonder loonkosten, kinderen die de tafels afruimen, en nog zoveel meer… En het is voor elke vzw maar een éénmalige gebeurtenis per jaar. Heb je al eens geteld hoeveel festijnen er zo wekelijks doorgaan? De massa sympathisanten die er naartoe gaan, zie je op die dag of dat weekend niet in een restaurant of bistro of noem maar op. Belast deze festijnen op dezelfde manier als onze sector en de horeca is gered!

 17. zwarte doos ok…MAAR…
  geef mij hetzelfde pensioen als een ambtenaar van de overheid in de plaats van dat klotepensioentje dat voor de zelfstandige voorzien is, die nog gebaseers is op het systeem van de jaren zestig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. De ondernemerscultuur van Rusland in de jaren zestig is stilaan zijn intrede aan het doen in ons landje. Op het moment dat in elk communistisch land het tij aan het keren is , is men in Belgie de klok aan het terugschroeven. Europa kost ons handenvol geld, we zitten met een waterhoofd van een bestuur (massa’s ministers in div regeringen elk met hun kabinet en medewerkers), dit moet betaald worden…door wie denk je..? Je moet ze maar vinden tegenwoordig , de onnozelaars die nog werken en risico’s nemen om iets te verdienen. Laat die maar betalen voor iedereen en alles in ons landje waar de PS en de vakbonden de scepter zwaaien. Als er taart op tafel staat kun je die verdelen. Als er geen taart is, ga dan toch niet gaan lenen om taart uit te delen, boerenverstand, massa’s tekort in Belgie.
  Een klein beetje meer efficiëntie in de ambtenarij, zoals in de privé niet min of normaal is, zou alleen al pakken geld besparen. Geld inzamelen kun je niet blijven doen op de rug van moegetergde ondernemers die dubbele arbeid verrichten dan de doorsnee arbeider.
  Wanneer zal de democratie eens beseffen dat verkozen politici verre van garant staan een degelijk bestuur op poten te zetten.
  Laat de leiders zoals in de privé examens afleggen om bepaalde posten te bekomen. Aan de kust moet een verkoopster drietalig zijn of ze maakt geen kans op de job. Als eerste minister niet nodig tweetalig te zijn. Telkens ik onze Elio bezig hoor, schaam ik mezelf Belg en Vlaming te zijn.
  Mhr Crombé zou beter eens een paar weken meedraaien in de horeca alvorens ons vogelvrij te verklaren….zonder ons dan nog gediscrimineerd te voelen tov bakkers, beenhouwers en alle andere zelfstandigen. Ik betaal zelf genoeg BTW, Sociale lasten, belastingen enz enz maar een zwarte doos komt er bij mij niet in…! Ik ga nog liever gaan doppen..! Sorry voor hen die niet de vrijheid hebben zulke beslissingen te nemen.
  Arm prutslandje…..

 19. Voor allen die met een kassa werkken : laat je niets wijzmaken , je pc is in feite al een zwarte doos en alles is terug te vinden na diepgaand onderzoek – een “gewone kassa” zoals een Casio bvb heeft twee tellers en je kan er maar één op nul zetten.
  Dus de zwarte doos – die er NOOIT ZAL KOMEN – bestaat in feite al.
  2014 is verkiezingsjaar en we zullen nog eens zien wie dan zijn pollekes zal willen verbranden aan de “doos”.
  Pen en papier !

  • zwartedoos.be

   De realiteit is net omgekeerd. PC systeem krijg je helemaal clean, net met deze systemen is er momenteel de meeste fraude (zie sessie “Achtergrond”). Kassa’s à la Casio zijn biezonder onflexibel, heel duur voor de aangeboden beperkte technologie en er blijft steeds iets hangen in het geheugens zoals grand total, controle teller, z teller, enz…

 20. Zoals ik na de invoering van het “algemeen rookverbod” tegen de overheid heb gestreden, en gelijk gekregen van de rechters van het Hof van Beroep te Antwerpen, zo zal ik ook gaan strijden tegen deze kassa. De overheid besliste toen dat er niet meer mocht gerookt worden in zaken waar meer dan 10% van de omzet kwam uit de verkoop van maaltijden.Ik reageerde dat deze wet tegenstrijdig de Grondwet was en ik heb finaal gelijk gekregen bij het Grondwettelijk hof. Daar in Brussel hebben ze hun les niet geleerd want, wat blijkt, zaken waar meer dan 10% van de omzet uit maaltijden halen moeten een kassa plaatsen. Mijn stelling is, ofwel overal ( en niet alleen in de Horeca maar werkelijk overal, ofwel nergens.Na het rookverbod zijn er door de toenmalige bewindsvoerders ( lees leugenaars ) beloftes gedaan om de Horeca uit het slob te halen. Niets is daarvan terecht gekomen, wel integendeel. Nu, op het moment dat de economische en financiële crisis het hoogst is gaan ze ons nog wat harder uitpersen. Ze zouden moeten weten dat de room er reeds lang af is in onze sector. Om te overleven moet je inderdaad inventief zijn. Een daadwerkelijke verlaging van de BTW naar 6% zou reeds een goede stap zijn. Arbeidsintensieve sectoren zoals de Horeca zouden een leefbaar sociaal tarief moeten krijgen. Hebt U zich al eens afgevraagd waar al dat geld van de weekendhulpen en de overuren naar toe gaat? Dat rolt , dat wordt weer uitgegeven en het is juist dit geld dat de economie smeert.
  Wedde of salaris gaat naar algemene kosten en in het slechtste geval gaat de overschot naar een of andere spaarformule ( de spreekwoordelijke spaargeldberg ) en het is juist dat geld wat de economie lam legt. De mensen uit de regering zouden er beter aan doen om zich eens af te vragen hoe wij op een “witte” manier nog kunnen overleven.

 21. Iedereen weet als je in de horeca alles officieel doet , je niet kan overleven zonder woekerprijzen te vragen met als gevolg dat je je zaak kan sluiten. Het is een vicieuze cirkel. Het geld dat in ’t zwart wordt bijverdiend, komt toch terug in de economie. Welke hardwerkende kelner gaat er na een avondje hard werken niet naar de discotheken en daar zijn verdiende geld terug opdoen? En dit geldt voor elke sector.
  Dit gaat dus wegvallen.
  In feite leven wij nog in de Middeleeuwen. Kasteelheren en de lijfeigenen, die een deel van hun opbrengsten moesten afstaan volgens de willekeur van de kasteelheren. En zelf hadden ze niets in te brengen, of ze werden omgebracht. Is er zoveel veranderd ?????
  En ook, elke Belg vindt wel een achterpoortje en … elk IT systeem is te kraken. Benieuwd hoe lang het gaat duren voor de lekken in ’t systeem gaan bovenkomen.

 22. Beste collega’s,
  Ik ben alleenstaande, heb een bloeiende zaak( bakkerij) met verbruikerszaal, die ik run met 6 bedienden die moeten polyvalent zijn.Om in orde te zijn met alle wetten moet ik elke dag een wijziging van uurrooster aanmaken, want hoe druk het zal zijn weet je nooit vooraf.
  Belt een bediende 5 minuten voor ze moet starten af, omdat de kleine ziek is, of om even welke reden ook, moet ik zelf in mijn winkel staan en tussen het bestellen door een andere bediende smeken om zo rap mogelijk te komen.
  Ik ben al 4 keer naar de rechtbank gemoeten om mij te verdedigen waarom ik geen uurwijziging heb gemaakt( ik moest tenslotte mijn klanten bedienen) 4x 3000 euro.
  Het aantal keer dat er mist tikt wordt in de kassa( sorry baas, kommatje vergeten, of oei kheb op een collega’s rekening getikt( dan kloppen ze af en beginnen opnieuw), hoe krijg je dat in de toekomst uit de kassa?
  Ik ben serieus aan het panikeren hoe ik dit allemaal moet overleven.
  Ik denk dat we er toch eens moeten over nadenken om met z’n allen naar brussel te gaan, want het haalt anders niets uit.
  kijk naar dat rookverbod, ze worden verplicht om te investeren in afzuigingsapparaten en dan zegt het moderne communisme; volledig rookverbod!!
  bende clowns in brussel!!!!
  Ik loop enorm gefrustreerd, maar moet blijven lachen naar personeel en clienteel… twordt lastig.
  Sterkte collega’s in dit fucking sossenland

  • U vergeet nog de stukken die door het personeel gemaakt worden,het mislukte eten dat in de vuilbak beland, diefstal door personeel , en leveranciers..
   We moeten onze neuzen in een richting plaatsen en als niemand een box plaatst
   Wat kunnen ze ons doen ,toch niet iedereen in de bak steken. Het wordt de hoogste tijd dat we gaan samenwerken in plaats van te denken dat we moeten concureren.
   met zen allen naar brussel .

  • Het word idd eens tijd dat de vakbonden of de syndicaten vd horeca ons een allemaal samen optrommelen om iets te gaan doen in brussel. Jammer dat de belden niet snel op straat komen maar enkel virtueel hun frustraties laten merken. Moest er toch iemand zich inspannen om een betoging te doen zullen ze wel snel volgen. De gemiddelde belg is een kuddebeest en zal wel volgen maar niet snel leiden. Dus als er iemand zich als leider wil voorstellen we wachten op u !!!

 23. Zelfstandig begonnen met goeie moed eind 2009 en alles voor de zaak om het voor de klanten in orde te maken. Maar nog niet anders dan ontgoocheld bezig geweest en jammer genoeg aan het beseffen wat voor onnozelaars we zijn om zelfstandig te willen beginnen!!!! Hadden we het allemaal op voorhand geweten, waren we er zeker niet aan begonnen, want je moet goed zotzijn!!!! Elke dag meer rekeningen in je brievenbus dan wat je verdiend! En dan nog niet gesproken van wat we moeten afstaan aan vadertje staat!!! De boel verkopen zal inderdaad de beste oplossing worden…..

 24. Van malder jean Pierre

  Waarom geen zwarte doos voor alle handelaars? alleen horeca viseren is discriminatie,.

 25. geerts roger

  gisterenmorgen 2 koffietjes gedronken, kostprijs 5 €, daar drink ik thuis 45 lekkere espresso’s voor … een duveltje aan 3.50 € ? En dan maar klagen dat de klanten thuis blijven.

 26. Beste Geerts Roger,

  U heeft het gesnapt: stevige prijzen (dus de klant blijft vaker thuis) en een uitbater die er amper op verdiend. Een onleefbare situatie dus…

  Zelf ben ik horeca uitbater in bijberoep (mobiele koffiebar) en ken dus beide kanten.

  Probleem is m.i. dat de situatie van de horeca niet uit te leggen valt aan een werknemer en meestal onthaald wordt om op een brede grijns en een veelbetekenende “jaja…”

 27. Ik ben zelf uitbaatster van een horeca zaak, ik kan zeker 5 mensen extra werk geven, maar het probleem is dat de loon kosten veel te hoog zijn. wat is het reseltaat!!!!!

  5 mensen die ze van de maatschappij moeten betalen, hoe kan de werkloosheid op die manier dan dalen.

  en daarbij, waarom zouden weklozen werken als ze voor 200 € minder kunnen thuisblijven.

  lekker lang uitslapen, geen vervoerskosten naar het werk, geen kinderopvang enz…

  denk dat ik dat ook ga doen, lekker zogeloos leven.

 28. Natuurlijk zijn de loonskosten veel te hoog, ze moeten toch ergens geld halen om de doppers te betalen.

 29. de belangrijkste doelstelling van de overheid is toch dat de mensen werken voor hun centen. Alles uitdelen is communisme en ook daar wordt er gewerkt. Wel de horeca is toch één van de meest arbeidsintensieve sectoren.
  De bouw heeft een regeling gekregen destijds. Dat heeft maar even geholpen en er waren geen voorwaarden aan verbonden. Nu is al wat de pet zwaait terug zwart in die sector. Waarom worden die niet aangepakt. Aah ’t is nie gelukt. Dan pakken we een andere sector……Zwart zit in alle sectoren en dat heeft een algemene oorzaak. Te hoge arbeidskosten. En dan met name het verschil tussen bruto en netto. Dat weegt dan erg door voor zij die met veel (misnoegde) werknemers zitten. Doe daar iets aan.
  Trouwens ik ken geen mens die geen gebruik maakt van horecadiensten. Als je het zo hebt tegen die zaakvoerders blijf er dan ook buiten. Bende hypocriete beleidsvoerders. Kom eens een dagje meedraaien en dan geef ik u wat er hier volgens jullie te verdienen valt. Rot toch op man.

 30. Beste collegas ,
  Jullie kunnen altijd nog in de Agusta bussines gaan , betaald zeer goed , vraag maar aan de sp ministers
  Of jullie zwart geld verbranden , vraag maar aan de sp ministers,
  Die kunnen je vertellen dat iedereen dat gelooft en dat ge ongstraft uw gangen kunt gaan, echt waar ……..
  Waar zijn we toch mee bezig
  Sterkte waarde collegas

 31. Volgens mij is de oplossing héél simpel. Koppel aan de geregistreerde kassa een verplichting om bij aankoop van grote hoeveelheid voeding uw toelating bij het FAVV te tonen.Die verplichting zou ook gelden voor VZW en anderen. Mogen die dan wel de voedselretraceerbaarheid negeren? Wat als er iets uitbreekt? Als men een sector wil aanpakken; Moet men dit in zijn geheel doen. Ook leveranciers en grootwarenhuizen. Anders gaat het zwartwerk gewoon een andere weg zoeken. En dan is alles na 2014 een beetje lachwekkend en triestig voor zij die de goede intenties hebben en van dit beroep houden.
  Dit is geen Win Win situatie en daar pleit ik voor.

 32. Ik ben er van overtuigd dat de overheid totaal geen idee heeft hoe onze sector in mekaar zit.
  VOORSTEL : alle horecazaken leggen samen zodat de overheid een horecazaak kan runnen voor een jaar. Wij betalen de opstart met zen allen en zij moeten zien dat alles volgens hun normen en wetten een jaar blijft bestaan en dan op een jaar alle rekeningen en schulden hebben weggewerkt waaronder ook de opstartkost die wij betaald hebben natuurlijk. Laat ze dit gewoon een jaartje doen en hun ogen zullen wel snel opengaan hoe de vork in de steel zit. Als we allemaal 5€ in de pot doen zullen ze een schoon zaak kunnen opendoen.
  Ben benieuwd naar jullie reactie ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*