• Contact

  Zit je nog met vragen ?
  Stuur ons een e-mail.

  BMC | Pater Pirestraat 11 | 2018 Anvers | BE 0840 651 389

Terug uitstel introductie witte kassa’s

De lokale verkiezingen zijn nog maar net voorbij of de zwarte doos in de horeca is terug volop in de media (zie o.a hier).

In de week dat de sluiting van Ford Genk aangekondigd werd, werd ook het dossier van de zwarte doos in de senaat aangekaart op de plenaire vergadering van 25 oktober 2012 (vraag nr. 5 679). De meerderheid samen met de verantwoordelijke minister gaan akkoord dat de stand van zaken geëvalueerd moet worden samen met de betrokken partijen. Bij een te grote achterstand van de voorbereiding van de introductie zal een nieuwe timing uitgewerkt worden. Er werd zelfs gepleit voor 2 jaar uitstel.

Een dag later werd de technische circulaire (E.T. 122.682), die alles praktisch regelt rond de introductie, ingetrokken.

Dus de ganse timing vanaf de eerste praktische maatregelen (meldingsplicht aanvang volgend jaar, de certificatie van de kassa’s en de daadwerkelijke installatie) staat weer ter discussie. De horeca federaties halen hiermee hun slag thuis, al is het besef er wel dat een eventueel uitstel zeker geen afstel is.

Nog deze maand zal iedereen rond de tafel zitten i.v.m. een nieuwe planning en verdere maatregelen (naast de al geïntroduceerde BTW verlaging) om de sector leefbaar te houden. Hierbij zullen vooral de arbeidskosten bekeken worden. Technische aspecten liggen niet meer ter discussie.

65 reacties op “Terug uitstel introductie witte kassa’s

 1. Is dit een site van kassa-boeren?
  De kassa is een slag in het water.
  Niets werkt beter dan een forfaitaire belasting op aankopen.
  De winstmarges zijn goed gekend.
  Wanneer de leveranciers grondig worden gecontroleerd op zwarte verkopen (wat nu reeds het geval is) is iedereen verplicht zijn omzet aankopen goed aan te geven.
  Bij een vergelijking tussen de aangegeven omzet verkopen en de bankafschriften kan men zien of alle omzet is aangegeven.
  Het is poepsimpel en hartstikke goedkoop.

  • dirk vandewiele

   is géén site van kassaboeren denk ik, die boeren zitten ook niet te wachten op nieuwe reglieties.
   zoals je zei : toevoer uitschakelen, dan volgt de rest automatisch

  • Helemaal akkoord met wat Frank schrijft. Wat een geluk hebben de horecamensen dat het syndikaat wel voor hun opkomt. Hotels hebben grote problemen doordat het syndikaat nooit iets voor hun doet. zo zitten wij met een stadstaks in Antwerpen, uniek op de wereld, die berekend wordt op 100% bezetting en niet op de werkelijke, en geen rekening mag houden met kortingen , maw op de vollepotprijs die ondertussen 98% van de tijd niet meer kan verkocht worden. Naar beneden gaan KAN niet vanwege de zeer hoge commissies (tot 20%) die moeten betaald worden aan websites zoals booking.com etc. Als je dat niet betaalt, dan heb je geen zichtbaarheid dus geen klanten ! Helaas houdt ons syndikaat zich enkel bezig met de restaurants, en verdedigen zij geenszins de hotels. Ik ben blij voor de restaurants dat er tenminste naar hun geluisterd wordt !
   Er is geen enkele winst meer te verdienen, alles gaat naar de overheid, als je straks gaan verliezen gaat er niemand helpen, als je ooit iets verdient moet je het afgeven. Belgie is gewoon zeer negatief voor investeerders, ook van eigen land. Als ik 20 jaar geleden geweten had hoe het zou lopen zou ik wel in een ander land geinvesteeerd hebben . Als je onder het miljoen zakencijfer hebt verlies je eraan, omdat de salarissen te hoog liggen, ik zeg niet dat de mensen teveel verdienen, maar alle loonskosten zijn niet meer te dragen. Op het moment dat je gaat moeten sluiten voor verlof om een maand personeel uit te sparen denk ik dat het duidelijk is dat het niet meer leefbaar is, EN DAT IS DAN MET een hoop tevreden klanten, het gaat er dus niet over dat we er iets aan kunnen verbeteren, het KAN gewoon niet meer .
   Om nog niet te spreken van alle nieuwe regeltjes en extra kosten die steeds worden opgedragen. Volgend jaar WEER een indexering EN 2% van de loonsmassa die moet worden uitgegeven voor vorming, OOK als je zelf je personeel SUPERGOED gevormd hebt, die vorming mag zelfs ook , als ik het goed voorheb, voor gitaarles dienen, dus het is PUUR geldklopperij, die alle kleinere firmas failliet zal laten gaan, is DAT de bedoeling ???
   Het is om van te walgen gewoon !

  • Sorry frank, zo simpel is het niet. Ten eerste liggen de winstmarges niet overal gelijk, ten tweede gebruiken niet alle horeca’s dezelfde topproducten (wat ook niet moet), ten derde worden ze niet allemaal op factuur gekocht,en ga zo maar door. Zwart komt uiteraard niet op de bankrekening maar zijn de cashontvangsten waarvoor geen btw- bonnetje wordt uitgereikt. Zo simpel is het. Via het forfaitair systeem krijgen diegene die een hoger winstpercentage hanteren een mooie financiële cadeau ten koste van hun collega’s die een lagere hanteren maar wel btw en belastingen betalen op een hogere theoretische opbrengst die ze nooit ontvangen hebben. Met andere woorden werken met forfaitaire (gemiddelde) winstmarges is nooit rechtvaardig. Een logische vraag is trouwens waarom de baas altijd moet opdraaien voor al de boetes van zwartwerk waar hij dikwijls niet om vraagt en dat diegene die ervan geprofiteerd hebben ( en het dikwijls ook geëist hebben) al fluitend wegkomen. Een socialistische politicus wist mij ooit te vertellen dat dit niet populair zou zijn (‘ze pakken weer de kleine man aan’) en dat de zwarte doos hetzelfde resultaat gaf met veel minder weerstand ( lees ‘stemmenverlies’).

  • Frank nog iets aan toevoegen
   correctie ‘ uit ervaring’
   Men noemt deze wet ‘ de zwarte doos’
   Is dit geen kaakslag en affront voor elke zelfstandige?????
   johan

 2. Wat een verzuurde negatieve reacties. Alle horecamensen die tussen de reacties zitten weten dat zij zoveel mogelijk in het zwart doen anders kunnen ze hun personeel niet betalen en houden ze momenteel met moeite iets over. Echter, het grootste gedeelte weet eenvoudigweg niet waar ze mee bezig zijn en kunnen niet rekenen (voor sommigen letterlijk te nemen). Businessplan, visie naar de toekomst, kostprijsberekening, … hebben de meeste nooit van gehoord. Als ge weet dat veel horecauitbaters (en zij niet alleen) de kundigheid van hun boekhouder afmeten aan de BTW die ze moeten betalen zegt dit al genoeg).
  Wat gaat er uiteindelijk gebeuren: de horeca zal zijn inkopen zonder factuur in de colruyt en dergelijke doen, personeel zal ‘meer’ officieel betaald worden, het zwart zal in de eigen zak gaan en de klant zal de prijs betalen. Zo eenvoudig zit de wereld in elkaar. En belastingen betalen: dit is voor de anderen maar o wee als er morgen geen kinderopvang meer is voor hun kinderen of er is een verzakking in hun stoep of de straatlichten branden niet lang genoeg meer voor hun zaak: ’t kot is te klein. Beste horeca het is wel de gemeenschap (= de staat, = wij)die dit betaalt hé en een klein beetje bijdragen hierin is toch niet teveel gevraagd hé? En voor diegenen die hun zaak niet rendabel is: stopzetten, werk zoeken en stoppen met zagen.

  • Beste Rudi,
   Uw reactie vind ik toch wel heel erg kort door de bocht. ik ben reeds veel jaren zelfstandig met een onderbreking van 3 jaar, heb altijd netjes mijn BTW, belastingen, grondbelastingen, verkeersbelastingen, RSZ, enz enz,….betaald. Wat is me dat nu voor een vergelijking met de straat die voor mijn deur kapot zou zijn, wij zijn ook de gemeenschap hoor en als je denkt dat wij(horecamensen) amper kunnen lezen of schrijven mag altijd eens langskomen. Als ik gestopt was met mijn eerste zaak kon ik nergens terecht en nochtans heb ik ook een gezin om voor te zorgen en dit kost evenveel als een loontrekkende. Ik kreeg ook geen opstapvergoeding van 77.000 euro. Denk daar eens aan meneer Rudi!!! Het zijn niet allemaal foefelaars maar ge weet wzt ze zeggen he…..zelfkennis is het begin van alle wijsheid.
   Vriendelijke groeten

   • hallo inge, uiteraard heb je gelijk en stel ik het zwart wit om een punt maken. Gewoon ter info geef ik je door dat ik ook zelfstandige ben, van nul begonnen ben, jaren niet op prijs kon gaan omdat ik gewoon dag en nacht mocht/moest werken om een zaak op te bouwen, ondertussen werk geef aan mensen die mijn passie delen (hoop ik toch) en een enorm respect heb voor mensen die hetzelfde in deze moeilijke tijden proberen. Aan de reacties te zien heeft het toch wat losgewerkt. 🙂

  • @ rudi.

   Rudi ik ben horeca ondernemer.
   Wij beogen hetzelfde als onze overheid, Het zwarte eruit!
   (dan spreek ik over het grootste deel van onze sector)

   Zo kunnen wij tenminste op een serieuze manier ondernemen en dienen wij geen talloze uren te verspelen om personeel inorde te houden.
   Het gaat hier niet om zoveel mogelijk zwart maar om het noodzakelijke.

   Het is nu eenmaal zo dat de lasten structuur in ons land niet geschikt is voor onze sector .
   Een studie door proffessors in de economie geeft aan dat een horeca zaak met een omzet van 1,3 milioen euro per jaar met de zelfde bedrijfstructuur in Duitsland een 100.000 bedrijfsresultaat haalt , in Nederland 60000 en in België net verlieslatend is.

   Al de luxe en welvaart in onze maatschappij is te danken aan ondernemers.
   Mensen die heel hun hebben en houden op het spel zetten om iets te verwezenlijken.
   Mensen die berust zijn met de verantwoordelijkheid om mensen zoals u hun inkomen te garanderen.
   Ondernemers die 60 tot 90 h werk verrichten per week. En als beloning zelf een waardig pensioen moeten bijeenhalen of moeten sparen voor wanneer zei ziek zouden worden.
   ( ik zou alvast 5 keer meer verdienen in een management functie voor een grote firma en dezelfde uren als nu zou kloppen )

   Uw nettoloon zal steeds genoeg zijn om het beetje personenbelastingen te betalen dat je nu hoeft te doen. Elke burger kost de overheid veel meer dan hij belasting betaald.
   Dus spuw aub geen gal. U bent ons veel dankbaarheid verschuldigd.

   Ik denk niet dat je beseft dat onze sector veruit de grootste is van het land bijgevolg de meeste mensen tewerkstelt in ons land en dus ook het meeste belastingen betaald.

   Om een zaak rendabel te maken moet je meerdere jaren op het tandvlees gaan en schulden maken zonder nog maar iets extra te verdienen. Dus tegen deze mensen zeggen stoppen en werk zoeken is geen optie meer.
   En een rendabele witte zaak is momentaal haast onmogelijk. Dus wie ben jij om het de modale horeca ondernemer te verwijten.

   Zoals in alle sectoren zitten er fradeurs.
   Deze kassa zal ervoor zorgen dat deze mensen eruit gaan en wij op zen minste krijgen te maken met een eerlijke vorm van concurrentie.

   Als je de overgansperiode overleven kan tenminste.
   1/4 horeca-zaken zal verdwijnen.

   25000 jobs komen rechtstreeks in het gedrang zonder aan de toeleveranciers te denken.
   Ford genk is hier tegenover een lachertje.

   ik stel voor dat je deze mensen die volgens u niet kunnen rekenen een beetje beter leert respecteren voor wat zei proberen te verrichten.

   Het is aan de overheid te voorkomen dat zei hier zomaar aan kunnen beginnen.
   En om de grote fraudeurs eruit te halen.
   elke kleine ondernemer verdient niet minder dan het meeste respect.

   Dus bewuste fraudeurs eruit, strengere sancties voor deze grote fraudeurs, momenteel betalen zei met plezier de boetes.

   Wees gerust met een sectoraal sociaal plan voldoende aangepast aan onze sector gaan die enkele zwarte uurtjes met plezier op papier.

   Ik hoop dat u zich in de toekomst beter onderlegd voor aleer u hard werkende mensen als achterlijken door het slijk haalt.

   mvg

   • Dag BG, één van jullie grootste problemen is volgens mij dat jullie niet aan personeel geraken dat zuiver in het wit wilt betaald worden. Jullie worden dus gedwongen om zwart te doen teneinde aan personeel te geraken. worden jullie echter morgen gecontroleerd dan zijn jullie als werkgever de dupe. De werknemer die rijdt als fluitend naar de volgende zaak want aan hem mogen ze niet raken. zelf had ik al een voorstel gestuurd naar de minister om tenminste de zwartwerksters in de horeca mee aansprakelijk te stellen voor de boetes maar gezien de ps-signatuur wilde men niet het risico lopen dat het ‘weer de kleine man zou zijn die het zou betalen)We zijn hier wel bezig over de kerels die u dwingen om uw zaak in gevaar te brengen in hun voordeel en wanneer het slecht gaat zijn ze weg.
    Tot slot: zeggen dat iemand niet kan rekenen is een vaststelling en is niet door het slijk halen. Vertel mij eens eerlijk hoeveel horecamensen met een excel spreadsheet kunnen omgaan om hun zaak toch wat cijfermatig op te volgen. Je gaat dikwijls dezelfde reactie krijgen: wij hebben daar geen tijd voor. Mijn ervaring is dat wanneer er zich iets dramatisch voordoet er altijd tijd is of voor gemaakt moet worden. Hetzelfde geldt voor horeca’s die op hun tandvlees zitten. door nog wat extra uren open te zijn en te werken gaan ze het echt niet redden. wat ze moeten doen is eens rustig in hun zetel zitten en zich afvragen: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Als je dat al weet dan komen de andere vragen vanzelf. Vanuit uw zetel kan u meer rendement op een paar uur halen dan u door 40h in uw keuken gehaald hebt.En als je weet dat het grootste gedeelte van de Belgische Welvaart komt van de 95% kmo’s en middenstanders waar ik zelf deel van uitmaak wie zou ik dan zijn om op deze mensen mijn gal te spuwen. Ik blijf echter bij mijn standpunt: het zwart en de fraude moeten eruit zodat de globale belastingschalen naar beneden kunnen en wij ook aan onze mensen een veel interessanter nettoloon kunnen aanbieden

    Aan allen nog een prettige zondag.

    • Dag Rudy,
     ik wil hier toch een beetje een verduidelijking geven.
     het grote probleem voor de horeca en voor alle “kleine” zelfstandigen is dat
     1ste : de loonkost in ons landje zo enorm hoog is, wat wil zeggen, als je iemand 10€ per uur dient te betalen je dat als ondernemer al gauw 20€ kost, met alle bijkomende verplichtingen zoals AO-verzekering – Mediwet – Etc…….
     die kost moet je doorrekenen aan de klanten, wat uw verkoopprijs enorm de hoogte injaagt. en een pintje bier heeft ook zijn max prijs, dat wil zeggen dat een klant nooit 6€ voor een pintje op cafe zal betalen.maw om iemand 1 uur “wit” te betalen moet je al gauw 8 pintjes verkopen ( en ik reken door hé, 2,5€ per pintje )acht pintjes per uur enkel voor de loonkost te betalen, dan is er nog geen aankoop van het pintje meegerekend, de huur, de andere diverse vaste kosten, etc……
     het probleem ligt dieper dan dat. We zitten hier met een systeem van prijsindexering, dwz dat alles stijgt in kostprijs, de huur – de energie – de aankopen – de lonen – etc….. neem daarbij nog de diverse maatregelen die onze regering heeft genomen ( rookverbod etc…) maar die kosten moeten doorgerekend worden, aan wie ..? de klant. Die is bereid om een bepaalde prijs te betalen, maar teveel is teveel daarom is er de laatste jaren een enorme achteruitgang van cafebezoekers…..wat een vicieuse cirkel is natuurlijk, minder klanten – hogere verkoopprijs……etc….
     Men moet ff nadenken dat een loonkost dikwijls 40% van de kost uitmaakt, enorm hoog he…..U bent zelf zelfstandige, dus u zal wel weten waar het om gaat.
     Bottom line is, dat men moet kijken naar de verschillende sectoren. Bepaalde sectoren hebben nu eenmaal een grotere winstmarge, anderen moeten het doen met een heel lage winstmarge.
     Het probleem is dus niet zo maar zwart – wit te omvatten.
     Wat men moet doen, is goed nadenken over de index…..goed nadenken over loonkosten, en bepaalde sectoren herzien, zeker ook wat BTW-voet betreft, men heeft een kleine stap gemaakt in de regering, maar er moeten er nog veel gemaakt worden om de horeca sector gezond en wit te maken.
     Maar ook ik ben tegen zwartwerk, maar dan overal, en niet alleen in de horeca.
     trouwens, ook ik ben zelfstandige, eentje waar ze je afrekenen op de te betalen BTW elk kwartaal of maand.

    • Rudi ,
     jou manier van denken en schrijven laat juist zien hoe dom je bent en niet de moeite om te reageren , alleen dit ,je bent geen zelfstandige , zwijg dan beter in alle talen .
     enzo

    • beste rudi
     3 weken geleden controle had terwijl ik op reis was
     had al het personeel wettelijk ingeschreven zij moesten enkel nog indien het feest uitliep
     hun afwijkingsregister invullen
     die zondag zijn ze binnen gevallen met 15 man politie/inspectie arbeid/favv/bbi in ware rambostijl
     conclusie : 2 gargons vergeten hun afwijkingsregister in te vullen en een afwasser die zijn zoon had meegebracht omdat hij vroeger zou kunnen stoppen
     wie denk je dat de pineut is !!!!!!!
     de betrokken personeelsleden hebben gewoon hun ontslag in gedient einde verhaal voor hun
     het mijne begint pas

   • Wie Rudi is interesseert mij eigenlijk al helemaal niet, het is gemakkelijk aan de kant de spelers aan te vallen. Ik reageer op uw reactie, het doet deugd dat er nog mensen zijn die hetzelfde reageren en meemaken zoals ik. Zelf ben ik een kleine zelfstandige met personeel en die netjes zijn BTW,RSZ, belastingen, lonen enz. betaalt en er alles aan doet om dit te kunnen BLIJVEN realiseren. Zelf heb ik een OFFICIEEL LOON in mijn eigen zaak, waar ik uiteraard ook nogeens belastingen op betaal. Dat wij mee opdraaien aan inderdaad de grotere fraudeurs, daar zouden de mensen toch een klein beetjes meer rekening moeten houden. Ik ben het dan ook zo beu als mijn zaak draait, ik moet horen van de klanten (en zelfs van personeel) HOEVEEL GELD IK WEL VERDIEN. Voor eens en altijd, ik heb een goed officieel loon MAAR DAAR WERK IK VERDOMME KEIHARD VOOR) Personeel ziek, of hun hond, of hun schoonmoeder, voilà baas, los het maar op , werk nog maar eens dubbel. Ik ben een tevreden horeca uitbater die het correct doet maar aub STOP met ons te belagen !!!

   • dag Rudy

    Ik had het niet beter kunnen verwoorden
    Nog veel moed
    Jij moest min van fin geworden zijn!!!!!!!!!
    Johan

  • Meneer Rudi,
   U heeft het fout. U denkt dat horeca enkel cafetjes zijn, maar dat is niet zo. Als je investeringen hebt die je over 25 jaar moet afbetalen dan KAN je niets anders als alles aangeven. Als je 24 uur op 24 bezetting moet hebben in een hotel dan KAN je niet anders als voor elke shift 1 persoon aangeven en de fiscus weet toch OOK dat een kamer niet vanzelf wordt gepoetsten dat daar personeel aan te pas komt, die kunnen toch ook tellen ? ik heb al 5 controles gehad in de loopt der jaren, ook van de btw en we halen het gewoon niet meer, het kost gewoon teveel
   En in sommige zaken wordt er amper met cash geld gewerkt maar met kredietkaarten en officiele fakturen omdat het zakenmensen zijn, uw reaktie is dus naief.Wij zijn he tmeer dan beu om voor dieven en bandieten te worden aanzien.

   • Dag anna, volledig akkoord. Als je geen passie hebt voor je job en zeker als zelfstandige maar het om de centen doet je er direct mee stoppen. En dat het een enorm risico is moet je mij niet zeggen want ik heb ooit mijn laatste frank in mijn zaak gestopt en kreeg nog slechts krediet wanneer ik mijn privéwoning opnieuw volledig wou hypothekeren. Ik had op dat ogenblik nog nul frank en moest een gezin met twee kinderen onderhouden. Dus ik ken het wel een beetje. Aan profiteurs maak ik geen woorden vuil.Veel succes alvast met de verdere uitbouw van uw zaak.

  • @Rudi,

   applaus voor jezelf, maar weet dat je de enige bent die nu handje plak doet !!
   Dat je nooit in de horeca gewerkt hebt is duidelijk en mocht ik me hierin toch vergissen, dan ben ik er van overtuigd dat je een fils à papa bent.
   Want mocht je ooit eens van nul begonnen zijn, en elke dag had moeten denken hoe je het nu weer zou moeten rondkrijgen, wie je nu weer eerst zou betalen en wie “mocht” wachten, en elke maand opnieuw denken waarom je toch in godsnaam aan dit avontuur begonnen bent, maar toch telkens weer uitkijkt naar de maand die komen zal.
   Waarom je als klein visje in die ohhh zo grote vijver drie jaar na elkaar controle krijgt van alles wat je maar kan denken. (nb twee maal controle van hetzelfde jaar !!!)
   En dan heb ik nog niet eens te maken met personeel, want dat is er niet,
   WEL RUDI, dan moet ge niet int zwart werken jongen, want jij mag me onmiddelijk het adres doorgeven van een boekhouder die mee wil stappen in het verhaal van een verlieslatende zaak met hopen zwart geld. als het boeltje failliet verklaard wordt is de pret er wel snel af hé !!

   ik ben nu bijna 5 jaar horeca-uitbater en nu pas zie ik een heel klein lichtje aan het einde van een ondenkbaar lange tunnel. (ik zal het even vertalen voor jou: na vijf jaar hoop ik eindelijk eens iets extra voor mezelf te verdienen)

   En waarom ik er niet mee stop ?
   Omdat de horeca een roeping is !!! net als de doppers een roeping hebben, hebben wij dat ook. alleen is de onze één van doorzetten, die van de doppers één van afzetten.

  • als ik uw reactie lees weet ik waarom onze samenleving om zeep zal gaan. Ik wil er zelfs niet op reageren.Wat ik wel weet is dat u binnekort zelf zal leren werken.

  • Beste Rudy, volgens mij zijt gij van een andere planeet. Bg heeft helemaal gelijk, als je enig verstand van inkoop hebt dan weet elk normaal mens die tot 10 kan tellen dat het huidige systeem in Belgie voor geen meter klopt, kijk eens naar NL, daar wordt minder als 10% zwart gewerkt omdat het belastingstelsel daar niet geweldig maar voor de horeca wel werkt. En BG, het winstresultaat in belgie van het onderzoek was 500euro…

 3. dirk vandewiele

  beste,

  als zelfstandig zijn zo poepsimpel is, en zoveel opbrengt : maar éééén raad, doe het zelf.
  en indien je het niet doet, gelieve mijn mening niet te vragen waarom je het niet doet, dat antwoord hou ik liever voor mezelf 🙂

 4. wuijtack marc

  zelfstandig zijn is een passie .

  doe het niet om geld te verdienen , want dan komt ge van een kale reis terug.De tijd en het geld dat ge in uw zaak steekt
  bent ge spijtig genoeg snel kwijt.
  Als ge iets hebt verdient zullen ze er snel staan om met ne voorhamer u terug te slaan en de zuur verdiende centen terug af te nemen en geloof mij ze deinzen voor niks terug want ge zijt zelfstandig en dus ganster .
  Enkel de staat verdient op uw rug.
  Wordt kontroleur van de staat en hoe meer zelfstandigen ge kunt nekken krijgt ge promotie.
  Leve de staat

 5. Stéphanie

  Zelfstandig zijn in de horeca is een virus,

  Je hebt het of je hebt het niet. Als je het idd alleen doet voor de centen, stop er maar vlug mee. Het is een passie, overtuiging en een keuze, zoals iedereen die zaagt over de zelfstandigen een keuze hebben, maar weet dat je wel je zekerheid kwijt bent als zelfstandige en dat is iets wat je niet snapt als je het niet bent. Altijd maar klagen over de zelfstandigen, weet dat als er geen meer zijn, niemand nog een job heeft, zelfstandigen moeten meer respect krijgen voor hun lef, durf en overgave aan de job. De staat zou beter zijn centen zoeken bij al die profiteurs, die doppers die op ieder zijn rug leven, nog klagen ook en die full time in het zwart gaan werken. Ze snappen het maar niet in Brussel, het water loopt altijd naar beneden, als zelfstandigen het goed hebben, dan hun personeel ook, niet omgekeerd zoals dit nu meer en meer het geval is. Zolang ze mijn handen niet afkappen zal ik altijd blijven werken, al is het kleiner, zonder personeel. Dat zal heeeel erg zijn maar als het zover komt, ik zal zeker niet de enige zijn. Horeca is het 2e grootste inkomen in Belgie, ze zouden het beter meer in de watten leggen. Is mijn mening.

 6. peter schoonaert

  de nederlandse horeca kent geen zwart, ze hebben er nog nooit van gehoord zelfs, en dit zonder zwarte doos! hoe zou dat komen ?? omdat alle lasten zoals btw (in nederland 6%) en rsz edm er stukken lager liggen dan in belgie en ze dezelfde verkoopsprijzen hanteren als in belgie. een 16-jarige jobstudent wordt in nederland aan €6 per uur betaald. in belgie betaal je voor dat onervaren kind €12 per uur ! en in welk ander land moet de werkgever de spaarlampen van zijn personeel betalen ? das ook zo’n leuke die er een paar jaar geleden bijgekomen is ! pfff…

  • De volgende die erbij gaat komen is een “pensioen”verzekering voor ons personeel, verplicht, ik geloof vanaf 2013, wordt geïnd door de RSZ.

  • inderdaad belachelijk ECO cheques ze moeten ze niet hebben ze de gasten die willen poen in hun handen geen cheques om lichtjes te kopen manman

 7. Beste Rudy,

  De beste schippers staan aan wal blijkbaar!
  En er kan niemand zo goed rekenen als een horeca-ondernemer.
  Geloof het!

  Als voorbeeld ….
  aankoop 6% – verkoop 12 of 21 %
  Je hebt toch basisschool gevolgd niet…?
  U wil met geen een van ons ruilen….geloof me,

  Wij zijn taaie mensen!!! niets ansders dan dat, en geloven in een oplossing die aan de basis dient aangepakt te worden

 8. francet anne

  ben sinds een jaar een nieuwe zaak opgestart, zware investering in handelsfonds, vrij zware kostenstructuur en …alles officieel, beste Rudi ik kan je met mijn hand op mijn hart zeggen mijn schulden zijn nog nooit zo hoog opgelopen. Wij werken met twee zo een dertien uur per dag zes op zeven en weren zoveel mogelijk personeel om de kosten nog niet hoger de lucht in te jagen. Ja we hebben ervoor gekozen maar soms kijk ik bedenkelijk rond, als ik niet kan slapen om over de facturen te hangen en vraag me niet af of ik beter een zuurpruim was die anderen veronderstellingen de schoenen kan schuiven zonder beter te weten maar ik ben hiervoor misschien te grote idealist om te geloven in het draaiende houden van de economie en te betalen voor diegenen die dit niet doen….
  mvg
  anne

 9. Beste Collagas.
  Graag zou ik toch ook even een reactie geven na jullie pleidooi.
  Ik zelf ben nu misschien nog niet zo lang bezig zoals jullie nl.3 jaar en zit in het grote sleutelmoment.
  De kassa is voor mij geen enkel probleem en zal deze verwelkomen met open armen (als hij op punt staat).
  ps. we werken nochthans ook met personeel.
  Het enige probleem wat wij hebben ervaren is het volgende.
  Hoe meer je omzet is hoe beter het is om te investeren, dat klint logisch.
  maar nu wringt het schoentje, het huwelijk tussen bank en horeca is zeker geen droomhuwelijk.
  Gevolg. Je moet je eerst bewijzen (dat is normaal).
  Nu het gevolg is de eerste 2 jaar volle bak gewerkt om een supercijfer te draaien voor uw investeringsaanvraag maar terwijl ook investeren van eigen zuurverdiende centen om de belastingen wat te drukken.
  Het gevolg is een investering van een bepaald bedrag over 5 jaar met eigen winst schrijf je af over 5 jaar.
  Dus oh wat ben ik blij eerste jaar 1/5 aftrek en 4/5 belast op winst die uitgegeven is aan investeringen die niet met financiering lopen. Dank u vader staat zo moet een starter zichzelf bewijzen en overleven zonder zwart en dat is wat wij nu hebben gedaan. Nu na de klaagzan zal de kassa voor ons de personeelkost doen verlagen daar we efficienter en sneller gaan kunnen werken dus ga ik er nog een paar bij aan de dop kunnen zetten.

  Maar na mijn klaagzang opgeven doen we niet want het is met heel ons hart.

 10. Nog even dit, de benaming zwart geld maakt me ziek er is helemaal geen zwart geld, alle geld is van de werker die een echte job doet. Als de overheid eerlijk was zou iedereen met plezier belastingen betalen, en dat gaat niet over die 50% want het is eigenlijk 99% maar ach ja wij kunnen niet rekenen.

  Denk er aan werkers wij hebben de macht maar we gebruiken ze niet het word gewoon hoog tijd de hele rommel plat te leggen zodat de overheid ons belt met de vraag, beste werker hoe kunnen we u nog van dienst zijn. Wij worden als misdadiger behandeld door een nog grotere misdadiger die zich uitgeeft als god.
  dank u !

 11. Gatto Vincenzo

  Iedereen praat maar aan hoeveel zwart dat er gedaan wordt in de horeca , niets is minder waar, die tijd is allang verlopen . het is niet meer zoals vroeger , een lokaal met 25 stoelen en een zelfgemaakte toog , bier aankopen en vooruit met de geit .
  Tegenwoordig zijn de huren of aankopen (eventueel overname )danig hoog dat er van zwart zeer weinig in huis kan komen .
  komt erbij dat er nergens zoveel gestolen word als in de horeca ( personeel, leveranciers ,brouwers ). iedere vereniging haalt financiele steun bij de horeca . Iedere horeca uitbater werkt mininmum 14 tot 18 uren , zoniet,dan kom je er niet .
  Een uitbater moet voor,achter, boven en onder hem , goed uitkijken of hij word gepakt .
  Komt er ook nog bij dat ze eigenlijk werken voor de staat als ontvangers van de BTW (onderschat maar niet wat de horeca bijeen raapt voor vadertje staat , dus ook voor u ), maar er niets voor terugkrijgen zoals ambtenaren wel krijgen ( pensioen en dergelijke ) .
  En voor iedereen die het beter weet , de weg is vrij en je kan beginnen als cafebaas of restuarant houder , van harte welkom in de sector .
  Enzo

 12. Allemaal goed en wel, ik ben inmiddels 12 jaar horeca uitbater, daarvoor was ik 20 jaar bediende in een ziekenhuis.
  Horeca is een microbe, en inderdaad als het geen passie hou je het niet vol.
  Wat hebben de laatste jaren al niet allemaal gehad : rookverbod, aanpassingen gedaan in de kaart zodat er toch nog gerookt mocht worden, nog een extra rookafzuiging die ondertussen nutteloos is geworden, veel moeite gehad om de periode te overleven dat in cafe’s nog wel mocht gerookt worden.
  Nu geregistreerde kassa : akkoord, maar dan overal, ook bij de bakker en de slager, bij de kleine kruidenier, de schoonheidssalons, de kapper enz…. DE WET GELIJK VOOR IEDEREEN.

  En dan een tweede punt : de loonlast moet naar beneden.
  Even het voorbeeld van Ford Genk ::::
  Spanje 25,- / uur loonlast
  Belgie 44,- / uur

  Verschil voor 1 arbeider : 19/uur x 38 uur week x 52 weken
  TOTALE VERSCHIL OM EN NABIJ 37500,- /MAN / JAAR
  LOGISCH TOCH DAT DE MULTINATIONALS LIEVER ELDERS GAAN DAN IN WESTEUROPA

  Wat minder ministers, minder ambtenaren, minder postjes die bezet zijn door 4 man, waar het ook met 1 of 2 kan, het zou al heel wat schelen in de staatsuitgaven.

  Wij moeten ook de tering naar de nering zetten, als ge maar 100 euro hebt kan je er geen 200 uitgeven.

  Oproep aan de regering om ook eens op de “kleintjes” te letten, en te stoppen om bij de hardwerkende mens nog eens meer te gaan innen.

  Groetjes
  Anita

 13. Beste,

  Blijkbaar zijn er hier tal van mensen, die niet eens weten waarover het gaat. Horeca is een mooie sector, die steeds te pas en te onpas misbruikt wordt. Iedereen spreek over zwartwerk etc. Laat me toe te zeggen dat ze eerst hun eigen handelpraktijken dienen onder de loep te nemen; Welke politieke partij, vereninging, school geeft geen eetfestijn? Natuurlijk om te kas aan te vetten. Belastingen, rsz, BTW, zwart personeel hebben die mensen nog van gehoord.
  Persoonlijk ben ik al meer dan 20 jaar zelfstandige in de sector. Voor mij mag de kassa morgen komen, maar leg de rest aan banden. Dank u

  • Laat ons de ambtenaren die een zelfstandig bijberoep uit oefenen eens onder de loep nemen. Als ze al de moeite doen om het bij beroep aan te geven!

 14. Beste
  Als slager leveren wij ook de restaurants en weten zeer goed wat er in die sector leeft .
  Met de zwarte doos zullen er veel laaggeschoolden terug werkloos worden en bij de reeds torenhoge jongerenwerkloosheid van Brussel of elders worden gevoegd .
  Dit is zeer betreurenswaardig en zal de criminaliteit doen toenemen ; wie geen toekomst meer heeft (laaggeschoolden )zal andere minder positieve verdiensten zoeken !

  Een etentje op restaurant zal verdubbelen in prijs , met als gevolg dat er meer aankopen bij de traiteur zullen gebeuren .
  Daar verliest de staat ook 21% btw .
  De eigenaars zullen alleen hun zaak kunnen runnen of failliet gaan .
  Officieele lonen kosten 0.75 ct per minuut dus een schotel van 15€ -21´% btw = 12.39 netto , kost voeding 5 € dus is er nog 7.39€ over voor vaste kosten , gas water elektriciteit huur , rest er nog 5 € voor het personeel of 6 minuten om die schotel op te nemen klaartemaken , afdienen en de afwas
  Een onmogelijke taak aan die prijs .

  Een verkoper , minister , manager etc …hebben grote weddes vb 3000 € netto die allemaal op de loonfiche tot 38 h word herleid , maar de uren dat ze thuis bezig zijn , mails checken , klanten opbellen werkmeetings voorbereiden
  Dat zit allemaal verrekend in hun 38 h loon ,wat infeite ook zwartwerk is want ze presteren meer uren dan 38
  Een slager , bakker, kok , hulpkok , poetsvrouw die verdienen ook graag een centje meer maar hebben het nadeel dat ze steeds fysiek op het werk moeten aanwezig zijn .
  Daar moeten lagere lasten worden voor voorzien , anders zal dit nefast worden voor de ganse sector en ook voor de staatskas die al die werklozen zal moeten uitbetalen en btw inkomsten verliezen.

  Dat daar eens een politieker van wakker ligt die voeling heeft met de werkvloer en dat daar eens een antwoord word opgegeven op die vragen in terzake

  Hartelijk dank
  Johan Degroote
  Zaakvoerder BVBA andries

 15. Ben Verachterd

  Waarom het uitstellen, komen doet hij er toch.
  En dan worden we eindelijk eens beloond om dat we al jaren officieel werken. Wij hebben al reeds het zwart werken al vaarwel gezegd van ons personeel. Wij hebben ook nog personeel in dienst de zelfde personen, al jaren.
  wij runnen nog altijd onze zaak. Met een goed beleid is het mogelijk en onze prijzen zijn niet in de hoge klasse.
  Daarom INVOEREN DIE KASSA.
  Dan worden we eindelijk beloond.

 16. Waarom wordt er in alle talen gezwegen over de massa’s eetfestijnen die onze sector totaal ondermijnen? Geen wetten, geen HACCP normen, geen geschoold personeel, “gratis” personeel, geen kassa’s, geen btw-bonnetjes, natuurlijk zijn hierdoor de prijzen van de gerechten interessanter. Is er ook maar één sector die zo ondermijnd wordt door deze praktijken als de onze? Elke vzw, elke vereniging heeft wel eens iets te organiseren;het is maar één keer per jaar zegt men dan. Al eens opgeteld wat een massa klanten de horeca mist terwijl deze klanten naar een eetfestijn gaan? Voer dan ook voor alle eetfestijnen e.d. dezelfde wetten en verplichtingen in aub.

  • LATEN WE HET DAN EENS HEBBEN OVER DE DORPSRESTAURANTEN VAN HET OCMW DSAAR KAN JE ETEN VOOR 6.50 € 3 GANGEN MENU DAT KAN ZO ALEMAAL MAAR OOK GEEN BTW RSZ PERSONEELSKOST ZOGEZEGT VZW

  • inderdaad, al die eetfestijnen, zonder controle, zonder btw aangifte, ongeschoold personeel, en de dorpsrestaurantjes waar enkele vrijwilligers voor een klein bedrag maaltijden serveren …

 17. De Horeca zijn de melkkoeien van de staat BTW, RSZ, BELASTINGEN, ALLE SOORTEN TAKSEN, ETC.

  Wie helpt mee; om de pensioenen te betalen, de controleurs te betalen, de doppers te onderhouden, voor de welvaart te zorgen, voor de kleine man te zorgen die niet rond komt maar toch wil werken en zo alles kan betalen, etc etc (de horeca is precies ook nog een zorgsector 🙂

  Dhr Crombez heeft zijn studies kunnen betalen omdat zijn ouders in het “officieus” gingen werken … Nog een jong veulen die wil promoveren of een marionet van zijn partij?

  Café, restaurant, hotel of wat dan ook zijn zeer verschillend van elkaar in hun sector en allen proberen ze op hun manier en met hun beleid rond te komen (waarvan velen in faling gaan door de te hoge diverse financiële staatsopslorpingen).

  De horeca is een soort vicieuse cirkel die zowel de consument (de OCMW-er die zijn pintje kan gaan drinken en de meer begoede burger die eens lekker kan gaan tafelen) als de daar werkende arbeider als vader staat ten goede komt
  Dus mij inziens laat de horeca met rust en zeker in deze nu al erge crisis.

  En ook een pleidooi tussen arbeider/bediende en zelfstandige die het wel nooit met elkaar eens zullen zijn … verdraag iets van elkaar – carpe diem!

 18. Hallo ,
  Niet alleen de horeca moet zo een systeem hebben ,dat zij ook eens kijken bij beenhouwers die doen dat terwijl winkel open is dan maken zij een bac up , en niemand die daar iets over zegt tis altijd maar de horeca , er zijn genoeg wegen om zwart te omzeilen , in hove doen ze niet anders Iedereen gelijk voor de wet en niet enkel de horeca eruit halen .ok dat er iets moet gebeuren vind ik niet meer dan normaal , maar dan ook iedereen he

 19. S. De caluwé

  Beste wijsneuzen die de horeca ondermijnen:

  Na dertig jaar horeca-ervaring, heb ik wel al wat meegemaakt. Wij, horeca-ondernemers draaien nu zo gemiddeld een 70 a 80% officieel. Dat ander stukje hebben wij gewoon nodig om te kunnen blijven bestaan. Er worden met de zwarte doos 100.000 banen in het gevaar gebracht. Blijkbaar is het voor velen nog niet echt duidelijk wat de ondergang van de horeca teweeg zal brengen. laat aub de hardwerkende mensen dan ook verder werken. Want, ja, ook ’s nachts liggen wij wakker om onze zaak leefbaar te houden. Met de zwarte doos, trek je beter gewoon de stekker er uit.

 20. Geachte Dames en heren,

  Conclutie van heel verhaal is dat de heren die de wetten maken geen realiteit niet meer hebben wat er in het gedendaagse leven gebeurd. Personeel zou beter eens beboet worden als ze hun contract niet naleven. Wij als werkgevers worden uitgemolken door iedere instantie waarvan geenenkele nog weet hoeveel een zelfstandige moet betalen(btw, bedrijfsvoorheffing, rsz,taksen, ….
  Zouden ze, de heren die de wet maken, niet eens beter een jaartje meedraaien met ons om te kijken hoe het allemaal gaat. Zal er dan eens hun ogen opengetrokken worden hoe de kleine zelfstandigen moeten werken voor dat beetje dat ze dan overhouden en dan komt de inspectie om voordelen in natura nog eens te taksen.
  Wij leven in een communistiese staat waar in de tijd van Stalin het volgende geld, voor de staat werken gaan je rijk worden en buit de werkende mens uit.
  Mijn conclutie, Laat de lasten drasties naar beneden gaan zodat we meer mensen kunnen te werk stellen zoadat er geen of niks van dopgeld naar de “arme mensen die gaan doppen”, laat ze terug iedere dag komen stempelen en al de vacatures bij het dopbureau staan zodat ze kunnen opgevuld geraken met die doppers.
  Democratie = iedereen gelijk voor de wet
  Brugpensioen, legerofficieren, ambtenaren en leeghangers, stop met profiteren van de werkende mens!!!
  Indien we in een land zoals colombia zouden leven was er al lang een burgeroorlog.
  Maar ja wie zijn wij voor dat allemaal te zeggen.
  Heren politiekers, bij mijn kleinste op school(kleuterklas), staat er een groot bord ” DOE NIET AAN ANDERE WAT JE ZELF NIET GRAAG HEEFT”. Trek daar eens je lessen uit.
  Want anders blijft er niks meer over van de kleine zelfstandige.

 21. Alice Boeykens

  Je moet een werknemer niet vragen om avonden,weekends,feestdagen,bruggen enz.. te komen werken,eigen verjaardagen,familiefeesten,gaat allemaal aan ons voorbij,sociaal leven NUL .
  Als een zelfstandige niet mèèr mag verdienen dan een werknemer,kan hij beter gaan werken,maar waar gaan jullie dan uw pintje drinken,frietjes eten???

 22. Zij die morgen gaab beslissen om het zwartwerk in de Hoeca aan te pakken zien maar één oplossing en dat is contrle en boetes. Zodanig dat deze sector, die nochtans een grpte impact heeft op de consumtie(zo’n 68% is het deel binnen het BBP) en de horeca zeker een grote vinger in de pap te brokken heeft.
  Neem een andere wending heren en denk meer in de zin van stimulans.
  Mijn idee is om een toelating te geven om bijkomende kelners in een zelfstandig beroep toe te laten.
  Een rest of taverne werk met pikmomenten. Vandaag heeft een kelner zijn dagtaak erop zitten gaat naar huis en plots staat er een bus met 60 personen om te komen consumeren.
  Wat te doen? Zwartwerkers optrommelen.
  Een tweedee mogelijkheid is te werken met een soort van dienstencheks(die geen kost heeft aan de overheid) maar de kelner een loon van 8EUR per uur krijgt en waarop slect 20% taks wordt geheven. De ontvanger in dit sisteem moet bijkomende belastingen betalen. Iedereen tevreden en jantje staat verdient erop en de controles worden duidelijker en de werkgever vindt gemakkelijker personeel.
  Dany

 23. van petegem ronny

  ik ben ook zelfstandig niets met de oreca te maken.
  De meeste kleine zelfstandige weten niet wat een 38uren
  week is,waarom omdat onze staat van alles moet genieten
  waar er geld werd verdiend moeten zij een deel hebben.
  Mij goed maar moesten zij het gebriuken zoals het moet
  en niet verspillen .Als je zie hoe de staat jaagt op het geld van de gewoone werker of zelfstandig het houd niet op.
  De mensen die aan het hoofd staan van al wat door de staat
  betaald word verdienen 4 tot 10 x wat een gewoone werkmens heeft + alle voordelen,auto,tankaart en de meest hebben
  een of meerdere inkomen.Het is gemakkelijk van de mensen tegen elkaar op te zettendag .De dag dat er geen kleine
  bijverdienste zullen zijn voor de mensen die het moeilijk bebben op het einde van de maand niet omdat ze lui zijn maar
  omdat er geen voltijds job op de mark is.In ons land kost een persoon teveel aan een werkgever en dan staan wij stom dat
  bedrijven moeten sluiten.Dat de eerste dat nooit iets laten
  doen heeft aan zijn huis of tuin,wagen of noem maar op het is
  gemakkelijk van te klagen en te zagen .Er zijn meer mensen dat je denkt die graag wat willen bij verdienen.
  Ons land met de jaren is veel veranderd wij verliezen onze
  identiteit ieder voor zichzelf wat er met een andere mensen gebeurd trkken wij ons niets aan.
  Wij hebben niet mogen kiezen het groote europa een mooie droom van onze ministers zij die ons taksen zij die de wetten
  maken zij die zoveel geld nodig hebben voor hun mooie droom
  waar te maken geen grenzen meer kom maar binnen en ga maar buiten met wat je wil en dit heeft al heel veel geld gekost. Het is moeilijk voor de meeste mensen wie het niet juist vind
  probeer het zelf eens.
  de groetjes

 24. paul willems

  witte kassa’s , zwarte kassa’s voor mij is het duidelijk ; ik ben nu ongeveer 4 jaar zelfstandig en ik heb het allemaal gehad, ik maak iedereen gelukkig , de staat, (btw ) de brouwer; de pidpa, electrabel…….. maar ikzelf vang bot daarom stap ik er binnekort uit ik ben het zat om mijn kl…..ten af te draaien voor een ander . men maakt het in de horeca onmogelijk om deftig centen te verdienen , toen ik er 4 jaar geleden aan begon wist ik niet waaraan ik begon !!!!! Ga terug voor een baas werken geen zever aan mijne kop !!!
  maar ja dat is mijn mening !!!

 25. Alice Boeykens

  Ik zou zo graag aan de Europese gemeenschap werken,veel betaald,een zorgeloos leven en al de voordelen die je kan dromen.Geeft iemand zijn plaatsje af?

 26. Beste Rudy
  Ge moet niet zo keffen …. Oplossing van heel diene shit is ,,, de zaak overgeven aan de Chinezen .. Huur ontvangen en gaan doppen en dan nog Beetje zwart werk in de bouw toch supper

 27. Horeca kan je moeilijk leren,het zit in je lijf,anders hou je het niet uit,ik denk dat het een roeping is,mijn man en ik hebben onze zaak 42 jaar,we denken aan stoppen ,maar het is ons kindje dat we moeten achterlaten en dat voelt leeg…
  Lief en leed,delen met de klanten ,elke dag opnieuw er tegenaan,soms ziek achter het fornuis,de klanten rekenen op u .
  Mooie stiel we zullen het zeker missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*